TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Boss
Reactions:
Pridružio se: 20 Apr 2023, 22:00

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Boss »

pankoz napisao: 12 Jul 2024, 20:23 Isti TCL samo u dijagonali 50" sam kupio pre skoro godine i stoji kod starije ćerke na zidu u sobi.
Tada za te pare je bio best buy,a i dan danas nemamo nikakvih primedbi na njegov rad.
Nećeš pogrešiti ako ga odabereš Slika
Stremio,Netflix,Smart tube,Spotify i još kojekakve aplikacije odlično rade svoj posao.

Послато са Poco X4 GT помоћу Тапатока
Hvala na preporuci, poručen TCL :)
Korisnikov avatar
pankoz
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2014, 21:05
Garaža: Citroen C4 Grande Picasso 1.,6 hdi , Citroen C3 1,4 hdi

Post od pankoz »

Javi utiske

Послато са Poco X4 GT помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ponovo moram da majstorišem po kući... :D

Problem sada pravi Whirlpool veš mašina, zaustavi se u radu, puna vode unutra i veša i izbacuje grešku F05 na displeju što znači začepljeno odvodno crevo, filter ili problem sa pumpom vode.

Izvadio filter, pa čak i rastavio sve dole oko pumpe - ništa nije začepljeno (tj. bilo nekog sitnijeg đubreta/vlakana ali ništa strašno), resetujem grešku, mašina radi neko vreme i opet isto.

Pretpostavljam da je pumpa vode u pitanju pa sam je skinuo i vizuelno je kao nova (mašina kupljena 2020-te), jedino što je jedan od njenih kontakata napajanja - kablića bio klimav prema unutra (jedva sam skinuo kablić sa te buksne - zalepila) ali kada skinem poklopac električnog dela pumpe - sve unutra novo, namotaji... ništa nije rastaljeno i slično, osovinca propelera u centru, ništa nije klimavo... Deluje ispravno ali rekao bih da ipak nije.

Rešio sam da zamenim pumpu i nadam se da će to rešiti problem (nije skupa koliko vidim na Netu - cca 850 din), no ne mogu da nađem baš isti model (Askoll M327, made in Romania, 0.15A 25W, 220-240 Vac, 50 Hz).

Našao sam u obližnjoj prodavnici delova za belu tehniku vizuelno potpuno identičnu od istog prouzvođača koju deklarišu kao "univerzalnu" ali je 0.2A 40W (Askoll M231 XP, sinhrona pumpa). Da li će smetati to što je malo jača od originalne? Razume li se neko u ovo? :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Saša »

Epilog

Zamenio pumpu - nije pomoglo, posle nekih 6-7 minuta sporog ispuštanja vode iz mašine (pumpa se dole čula kako tiho radi) - opet iskočila F05 greška… (:

Da skratim, našao sam na kraju problem:

Slika

Zaglavljena čarapa na samom odvodu vode iz bubnja (odnosno u ulazu u gumenu cev povećeg prečnika koja je šelnom povezana na cev koja izlazi iz bubnja) a unutra u samom bubnju na tom izlazu za vodu je bila i još neka “sažvakana” bela tkanina. Slika

Sve je to naravno sprečavalo da pumpa izvlači vodu predviđenom brzinom i kada se to nije desilo u odgovarajućem vremenu - procesor mašine je zaustavljao pranje i izbacivao grešku.

Inače, sa strane od pumpe sam sve bio pregledao i sve je bilo čisto ali ovo se nije videlo jer u tom gumenom crevu velikog prečnika koje izlazi iz bubnja postoji kao neka poveća plastična loptica koja verovatno (između ostalog) upravo tome i služi, da spreči prolaz većih predmeta prema samoj pumpi. Tek kada sam odvojio crevo sa samog bubnja - video sam u čemu je problem.

Eto, možda će ovo nekom koristiti. :)
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Sad vrati original pumpu da ti ta nove ne opterećuje izlaz za pumpu većom snagom.
Takođe, posle vađenja veša uvek treba rukom okrenuti bubanj da se vidi da li se okreće bez otpora. Često ume da uvuče nešto i da zapinje. Meni je tako Gorenje mašina uvukla neku čarapu, zakačila se za bubanj i vrtela, vrtela dok nije prosekla plastiku oko bubnja i krenula da curi voda. Srećom uvažili su garanciju inače zamena celog kućišta bubnja bila bi verovatno neisplativa. Kućište je bilo isečeno kao brusilicom, skroz u krug...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Samo 15W je jača (i 0.05A vuče više), računam da to nije nešto posebno. Ali nije problem ni da je vratim, bukvalno 5 minuta posla. :)
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Da li je neko skoro kupovao paročistač pa da ima neku preporuku?
Gledao sam Karcher SC3, moze se naci za oko 200e, ali ne znam da li ima nesto bolje za taj novac?
Vidim da ima pritisak pare od 3,5 bara. Ne znam da li na jos nesto od tehničkih specifikacija treba da obratim paznju?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Baci pogled na polovne , ja sam našao bukvalno u perfektnom stanju sc2.500 za 100e i baš nas lepo služi.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Treba da kupim u Beogradu neki standardni usisivac. Jel ima neko pedlog. Vidim da postoje kineski modeli koji su preko 1000w i evropski ispod (650w i sl). Prilicno zbunjujuce… inace bio je kupljen gorenje pre godinu dana i on se bukvalno raspao..
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Postoji tu neka priča oko deklarisane snage. Jedno je snaga motora, drugo je usisna snaga na crevu/papučici, ili tako nešto...neki deklarišu jedno, neki drugo.

TapaT

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa najlakše je definisati snagu koju vuce iz mreže. Iskorišćenje je oko 90% tu bar nema mnogo varijacije. Onda ima Iskorišćenje turbine, e to vec ne znam. Ali ne bi smelo da bude tako velika razlika. Inace jurim jeftiniji usisivač do 150 eur.

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Birokratija iz Brisela je nekakva pravila donosila baš oko usisivača i neki njihov način dozvoljenih vati pa su proizvodjači svašta pisali da bi ispunili neke izmišljene norme EU, koje nisu tehničke prirode.
Zaboravio sam detalje (ima uredba, direktiva o tome zvanična), uglavnom ne gledaj to što piše xx Watt već isprobaj kako vuče kada se uključi.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa to je problem, gde da probam :) u radnji nema sanse. Zato pitam ko ima pozitivna iskustva sa nekim modelom…
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Kupi neki sa vodenim filterom (ili kako se to već zove), za mene je to super jednostavna i efikasna stvar. Ja imam neki Rovus iz ženine bivše firme i jako je dobar.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

To mi je suviše komplikovano, kupujem ga za tastu :)

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Odgovori