Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Ja sam polagao u vojsci na Južnoj Moravi. Vojni ČAMAC sa 12 sedišta, Johnson motor 40 KS. Vožnja napred, vožnja nazad, pristajanje uz dok, poznavanje pravila u rečnom saobraćaju. Dobio sam dozvolu, knjižica kao stara lična karta samo sive boje. Važi u civilstvu, naravno.ljubitelj napisao:Proveriti da li tamo treba plovidbena dozvola za upravljanje čamcem.
Ja sam polagao kod nas, izdaje rečna kapetanija kao mala knjižica.
U suštini svodi se ne teorijski deo, upoznavanje pravila plovidbe, način obeležavanja i tumačenja svetlosne signalizacije, osnove navigacije, poštovanje mimoilaženja, kako se sidri bezbedno itd. (nešto kao što je PSP polaganje bilo za moped- bicikl sa motorom)
I neka knjižica na srpskom je bila dostupna u prodaji, vrlo korisna da se ima.
Ovo pišem za ne daj bože situaciju da se nešto nepredvidjeno desi, i da ne važi osiguranje čamca pa onda sav trošak/ krivica spada na voditelja čamca.
Kod nas je obaveza polaganja, na rekama je obavezno posedovanje dozvole i može se desiti kontrola rečne policije.
Dva ili tri puta ukupno mi se desila kontrola, ono samo pokazao da postoji nisu ni gledali na koga je. Davno bilo.
Nije teško, nije komplikovano izvaditi (i nije bilo skupo nekada, ne znam sada koliko su takse).