Gledajući sliku kapiram zašto su ga i omašili. Zakrivljeni su zubi. Ti nacentriraš kako treba ali kada gurneš ono se zaokrene kako upadne na zube letve. Verovatno treba zub ili dva u stranu da bude prilikom ubadanja i kad upadne da se zaokrene i dođe u pravi položaj.
Zubi su zakrivljeni da bi bila veća dodirna površina sa letvom.
Ravni zubi se ne.koriste još od 80tih.
Ovako kao na slici je odavno kod svih kola, ništa specijalno.
Ništa se ne pomera jer je i letva sa kosim zubima pa fino nalegne jedno na drugo.
A obično postoje reperne tačke za sklapanje, treba čitati servisna uputstva gde je obično opisano sastavljanje.
Nema razloga da se ne uzupči korektno. Barem ne tehničkih.
I evo konacno se bivsi vlasnik vratio sa mora pa mi je rekao da nije njegova originalna letva od volana nego je od pikasa pa se zato javlja ta anomalija zakrivljenog volana... Predpostavljam da je sledece da nadjem polovnu letvu originalnu, zamenim i prodam ovu od pikasa. Hvala svima na savetima, mnogo sam naucio a eto, ako nekoga interesuje ova tema mozda je saznao da letva volana od pikasa pase za c4 samo je kriv volan Hvala jos jednom
ljubitelj napisao: 11 Sep 2024, 10:20
Iste su letve volana od C4 i od Pikasa.
Šta se očekuje promenom jednog te istog dela da će se dogoditi?
Pa sad ne znam. Majstor mi je rekao odmah, cim sam ga pitao zasto mi je kriv volan da je jedna od opcija da je letva od pikasa jer je upola jeftinija nego original od C4 ali kod nje ostane kriv volan. Kad sam zvao bivseg vlasnika isto mi je potvrdio da nije original letva nego je od pikasa i da je zato kriv volan. Ako je ista sto je upola jeftinija?
Isti deo letve, ista cena u prodavnicama i za Pežo modele i Citroen modele i DS modele prema DAM. (za isti DAM)
Kako znaš da je upola jeftinije kada ne znaš ni koji ti TAČNO broj rezervnog dela treba za tvoju nedelju proizvodnje auta?
Pri tome uopšte letva kao sklop od više delova -celina- nema veze sa problemom koji je opisan, postavio sam sliku.
Uostalom, opcija je da sam uz tog majstora rešavaš i menjaš nasumice delove, forum je nepotreban gubitak vremena za taj put...pre ili kasnije uvidećeš uzrok a time i rešenje zašto je volan ukrivo postavljen nakon pravilne reglaže.
ljubitelj napisao: 11 Sep 2024, 13:28
Nije moguće tada da se uradi raspon tj optika trapa da bude u merama tako da to otpada.
Ništa ne fali letvi...
Idemo dalje za iste pare... Zvao sam dva majstora, jedan kaze da mora sve da se cupa i da se stavi njegovo originalno a drugi kaze da da je tu letva malo kraca ili duza pa zato ne moze da se namesti. Nazvao sam covek koji prodaje letve volana i on mi je rekao da to nije do letve sigurno i da ne moze sve da radi sa da je u njemu pogresna letva. Rekao mi je da izvrtim volan, svaki krug (360 stepeni ) pomeri za 30 mm pa da probam sa tim. To nisam najbolje razumeo jer se ne razumem, kao sto se i vidi.