Biciklizam
Re: Biciklizam
To je kad je pritisak vec dosta nizak, ispod preporucenog.
Ja vozim i neke minijaturne gume, koje se vise i ne voze, sirine 19mm, pa ne dolazi do udaraca gume u felnu, ako je propisno naduvano, i ne desi se neka nepredvidjena situacija, tipa upadanja u udarnu rupu....
Gume na MTB su reda 1.8 inca sirine, pa navise, sto je 46mm sirina gume.
Ja vozim i neke minijaturne gume, koje se vise i ne voze, sirine 19mm, pa ne dolazi do udaraca gume u felnu, ako je propisno naduvano, i ne desi se neka nepredvidjena situacija, tipa upadanja u udarnu rupu....
Gume na MTB su reda 1.8 inca sirine, pa navise, sto je 46mm sirina gume.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Hvala. Ostavicu na 3 bara, pa cu videti.
Uzeo sam digi pumpu, tako da mogu da se igram sa pritiskom
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Uzeo sam digi pumpu, tako da mogu da se igram sa pritiskom

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Ja naduvam gume do 4-4,5 ( kako kada ), pa se to vremenom izduva ... Ali, već na oko 2,5-3 se oseti da bajs teže ide i kada ih tada naduvam na oko 4, bajs prosto kao da sam ide.
Pa, kada idem u Kotor bajsom i ja obično napravim krug celim zalivom ( tj, idem trajektom samo u jednom smeru ), ali sam se sinoć i vratio trajektom, jer sam žurio da uveče sa suprugom u HN izadjem u šetnju i negde na piće. A na kraju, kada sam se i tako žureći vratio iz Kotora ( oko 21.00 ) još sam čekao oko sat vremena da se ona "spremi"Bax napisao: 26 Jul 2024, 07:55 Da to je lepa tura. Ja obicno vozim ceo krug. Mada najlepsi je taj deo oko Stoliva.

Ako Bog da, predveče ću "na pedalama" na kafu do Perasta

Probao sam da tokom iste vožnje bajsa da paralelno koristim aplikacije "Strava" i "Komoot".
I primetio sam da ne pokazuju iste rezultate.
Sve im se razlikovalo.
Distanca ( 6,14 / 6,03 km ), maksimalna brzina ( 57,8 / ) prosečna brzina ( 12,5 / 14,1 ), "penjanje" ( 108 / 110 m ) , minimalna elevaciija ( 4-5 / 40m ) i maksimalna elevacija ( 88 / 140 m).
I primetio sam da ne pokazuju iste rezultate.
Sve im se razlikovalo.
Distanca ( 6,14 / 6,03 km ), maksimalna brzina ( 57,8 / ) prosečna brzina ( 12,5 / 14,1 ), "penjanje" ( 108 / 110 m ) , minimalna elevaciija ( 4-5 / 40m ) i maksimalna elevacija ( 88 / 140 m).

Danas izveden na voznju crni crnja, procena je da je ram napravljen u 50im godinama, dakle oko 70 godina je star.
Frankofonski ram, dok je oprema malo novija, iz 70tih godina.
Bajs moje rane mladosti. I to veoma besna verzija u svoje vreme.
Kada samo pomislim koliko km sam sa takvim bajsevima zgazio
Kada samo pomislim koliko km sam sa takvim bajsevima zgazio

Pre neki dan sam uzeo svoj bajs Peugeot MTB, koga sam kupio novog u Veranu 2000 godine. Inace bio sam ga dao caletu, kad je mene krenula moja groznica sa bajsevim.
Do tada sam vozio samo Peugeota godinama, i dobro je sluzio.
E sto je interesantno, ja taj bajs nista nisam odrzavao, jer tada me to nije interesovalo.
I provozam ga ja danas i posto sad znam dobro da pregledam bajs, vidim da mu prednji tocak ne vrti lepo.
Reko e super taman da vidim kako izgleda konusni lezaj posle 25 godona, nikad ga nisam pipnuo, ni servisorao. I kad sam to rasklopio, sa jedne strane mast je bila propala, sa druge i dalje masna, ali sam sklop je bio vrlo solidan, bez ostecenja, zamisljao sam propast, ali tocak moze jos dugo da se vozi, naravno zamenio sam mast.
Do tada sam vozio samo Peugeota godinama, i dobro je sluzio.
E sto je interesantno, ja taj bajs nista nisam odrzavao, jer tada me to nije interesovalo.
I provozam ga ja danas i posto sad znam dobro da pregledam bajs, vidim da mu prednji tocak ne vrti lepo.
Reko e super taman da vidim kako izgleda konusni lezaj posle 25 godona, nikad ga nisam pipnuo, ni servisorao. I kad sam to rasklopio, sa jedne strane mast je bila propala, sa druge i dalje masna, ali sam sklop je bio vrlo solidan, bez ostecenja, zamisljao sam propast, ali tocak moze jos dugo da se vozi, naravno zamenio sam mast.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Peugeot je pravio nekad solidne bicikle, steta sto su prestali. Cak je i Clarkson pricao malo o istorijatu firme.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pravili su odlicne bicikle, po popularnim cenama.
U medjuvremenu sam kupio jos cetri Peugeot bicikla, ali polovna.
Cuveni model im je PX10

Ja na zalost nemam nista slicno, ali uzivam u voznju Peugeot Toutmalet trkackog modela iz 80tih. Bar imam ram koji je legura titanijuma HLE
U medjuvremenu sam kupio jos cetri Peugeot bicikla, ali polovna.
Cuveni model im je PX10

Ja na zalost nemam nista slicno, ali uzivam u voznju Peugeot Toutmalet trkackog modela iz 80tih. Bar imam ram koji je legura titanijuma HLE

Ja sam skorije pazario jedan bajs da konačno krenem da vozim. Doduše jeste da kreće jesen ali još mi je lakše (manje se znojim) 
Solidan kvalitet, serious Nemačka. Taman sedenje kao nekada davno mtb (pre onih sa amortizerima). Ne zamara kad se vozi. I iako su gume duplo deblje od onih koje sam imao na city bajku. Ovde se mnogo lakše i elegantnije vozi. Jak ram, dobri bandaši i gume i nema zime.
Jedino što sam mislio da će ove disk kočnice biti malo jače ali ispostavilo se da za disk koji koči jače od dobrih v-brake kocnica treba lepo i da se plati.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Solidan kvalitet, serious Nemačka. Taman sedenje kao nekada davno mtb (pre onih sa amortizerima). Ne zamara kad se vozi. I iako su gume duplo deblje od onih koje sam imao na city bajku. Ovde se mnogo lakše i elegantnije vozi. Jak ram, dobri bandaši i gume i nema zime.
Jedino što sam mislio da će ove disk kočnice biti malo jače ali ispostavilo se da za disk koji koči jače od dobrih v-brake kocnica treba lepo i da se plati.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Mehanicki disk je valjda jeftinija varijanta. Sem skuplje zamene, ne vidim neki benefit za gradsku voznju.
Probah prošle sedmice da redovno uključujem "Stravu" kada po gradu "zajašem bajs". Zaboravio sam da je uključim "Stravu" možda 4-5 puta.
A ono što se "zapisalo" kao urbane vožnje bajsa po BGD prošle sedmice je bilo oko 150 km (uz ukupno "penjanje" od oko 880 metara ).
I pretpostavljao sam da je "tu negde", u proseku. I da godišnje po BGD bajsom zgazim "par hiljada" km.
A ono što se "zapisalo" kao urbane vožnje bajsa po BGD prošle sedmice je bilo oko 150 km (uz ukupno "penjanje" od oko 880 metara ).
I pretpostavljao sam da je "tu negde", u proseku. I da godišnje po BGD bajsom zgazim "par hiljada" km.
- Prikačeni fajlovi
-
- viber_image_2024-09-11_11-46-22-398.jpg (37.1 KiB) Pogledano 1042 puta
- Uninuni
- Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
- Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017
Mi u NS nemamo bas mogucnost da nabijemo toliku visinsku razliku sem ako ne idemo prema Fruskoj Gori
.
Ja idem na posao biciklom i dnevno samo do posla i nazad predjem 10 km. Dodatno klinca na trening ispratim isto na biciklu pa i tu uberem koji km
. E vikend vec umije da bude bolji kad se ide u van gradsku voznju. NS i okolina definitivno imaju mnogo vise mogucnosti za korisecenje bicikla ali na zalost ljudi i ne vide taj benefit ... lakse sjesti u auto 

Ja idem na posao biciklom i dnevno samo do posla i nazad predjem 10 km. Dodatno klinca na trening ispratim isto na biciklu pa i tu uberem koji km

Koja je preporuka za dobar gradski bajs , da mogu pozadi i decije sediste da stavim, a da izgleda opet dobro bajs, da nije penzoski kad skinem sediste
ja sam 194cm visine.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Sent from my SM-S918B using Tapatalk