Ja na mobilnom bas malo gledam YT i ne mogu da opravdam placanje pretplate, a da placam samo da mi YT music manje baterije trosi jer moze da radi u pozadini...opet ne mogu sebi da opravdam. Do sada bih platio preko 700e YT i za 3 godine koriscenja snimanja razgovora koje mi je ranije bilo obavezno bih na iphone platio u najboljem slucaju 1000e.
Ja razumem, neko ima dosta love, a male racune i generalno slabo sta koristi, ali ja na mojih vec postojecih ~600e racuna vec placam oko 50e raznih pretplata i kada bih na to dodao sve sto koristim na svim uredjajima, bilo bi jos 100e mesecno, sto prosto ne mogu sebi da opravdam za casual koriscenje mnogih tih stvari.
Sve sto moze da se kupi, ja sam kupio, trenutno imam preko 40 AAA igara koje su u proseku placene 50e, software takodje preko 500e, pretplate organski ne podnosim jer smatram da je kradja i izbegavam gde god mogu i gde god je iole racionalno.
Zbog toga sto su svi to prihvatili, sada imamo kompanije koje vrede trilione dolara, jer se vise ne radi samo o pridobijanju novih korisnika, vec i o navlacenju ljudi na svoje proizvode i konstantno rentanje necega.
Adobe Reader je 13e standard mesecno i 20e pro, plan je samo godisnji. Meni treba jednom u 3 meseca da napravim i editujem par PDF-a, ajde sto je suludo da editovanje jednog pdf-a platim 13e, nego sto i da hocu, ne mogu da platim samo 13e, vec se obavezujem da godinu dana placam po 13e, a cancellation fee je svaki put polovina godisnje pretplate.
I takve prevarantske stvari svi polako uvode i neces moci da izbegnes, a to svi vi podrzavate sa "pa sta je 6e, sta je 2e ili 5e mesecno, manje, vise". Evo, krenule su pretplate u autu, kad tad ce i to da se prosiri.
Zapitaj se kako je Microsoft otisao sa 500 milijardi na 3 triliona u vrednosti...Apple-u je 85 milijardi prihoda od mesecnih pretplata, a 200 milijardi je od iphone-a. To je 85 milijardi godisnje samo njihovih usluga, ne racunajuci sto uzimaju 30% od svake transakcije preko bilo koje aplikacije koja se ostvari na iphone-u, a za svako placanje preko Apple Pay, njima ide deo.
Mislis li da su postali najvrednija kompanija na svetu samo prodavajuci telefone?
Samsung prodaje vise telefona od njih, pa vredi malo vise od 10% Apple-a. Ali Samsung zaradjuje 95% na hardveru.
Rentas auto, rentas stan, rentas programe, rentas telefon i onda te neko zezne finansijski ili se prosto desi nesto nepredvidjeno, nemas 2, 3 meseca da platis pretplate i cao, zdravo, alat koji si platio hiljade eura do tada vise ne mozes da koristis, a isti ti je potreban da se izvuces iz problema.
Otisao sam malo na ekstremniju stranu i van telefona, ali to sto se tebi nesto ne desava i sto ti jako malo toga koristis, ne znaci da drugi to ne rade i da je "sve isto", jer nije.
Lako je "tudjim kurcem koprive mlatiti" ili ti u ovom slucaju, moralisati

Sto se tice krekovanog softvera, jako gresis, jace je nego ikada bas zbog toga sto je sve na pretplatu.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk