Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Xepoj87 »

Tako je, imas revanced YT, koji je em bolji kao aplikacija od YT app, jer nudi vise mogucnosti, em sam preskace cak i reklamni materijal unutar videa koji prepoznaje automatski, pored standardnih reklama koje uklanja.
Ja na mobilnom bas malo gledam YT i ne mogu da opravdam placanje pretplate, a da placam samo da mi YT music manje baterije trosi jer moze da radi u pozadini...opet ne mogu sebi da opravdam. Do sada bih platio preko 700e YT i za 3 godine koriscenja snimanja razgovora koje mi je ranije bilo obavezno bih na iphone platio u najboljem slucaju 1000e.
Ja razumem, neko ima dosta love, a male racune i generalno slabo sta koristi, ali ja na mojih vec postojecih ~600e racuna vec placam oko 50e raznih pretplata i kada bih na to dodao sve sto koristim na svim uredjajima, bilo bi jos 100e mesecno, sto prosto ne mogu sebi da opravdam za casual koriscenje mnogih tih stvari.

Sve sto moze da se kupi, ja sam kupio, trenutno imam preko 40 AAA igara koje su u proseku placene 50e, software takodje preko 500e, pretplate organski ne podnosim jer smatram da je kradja i izbegavam gde god mogu i gde god je iole racionalno.
Zbog toga sto su svi to prihvatili, sada imamo kompanije koje vrede trilione dolara, jer se vise ne radi samo o pridobijanju novih korisnika, vec i o navlacenju ljudi na svoje proizvode i konstantno rentanje necega.
Adobe Reader je 13e standard mesecno i 20e pro, plan je samo godisnji. Meni treba jednom u 3 meseca da napravim i editujem par PDF-a, ajde sto je suludo da editovanje jednog pdf-a platim 13e, nego sto i da hocu, ne mogu da platim samo 13e, vec se obavezujem da godinu dana placam po 13e, a cancellation fee je svaki put polovina godisnje pretplate.

I takve prevarantske stvari svi polako uvode i neces moci da izbegnes, a to svi vi podrzavate sa "pa sta je 6e, sta je 2e ili 5e mesecno, manje, vise". Evo, krenule su pretplate u autu, kad tad ce i to da se prosiri.
Zapitaj se kako je Microsoft otisao sa 500 milijardi na 3 triliona u vrednosti...Apple-u je 85 milijardi prihoda od mesecnih pretplata, a 200 milijardi je od iphone-a. To je 85 milijardi godisnje samo njihovih usluga, ne racunajuci sto uzimaju 30% od svake transakcije preko bilo koje aplikacije koja se ostvari na iphone-u, a za svako placanje preko Apple Pay, njima ide deo.
Mislis li da su postali najvrednija kompanija na svetu samo prodavajuci telefone?
Samsung prodaje vise telefona od njih, pa vredi malo vise od 10% Apple-a. Ali Samsung zaradjuje 95% na hardveru.

Rentas auto, rentas stan, rentas programe, rentas telefon i onda te neko zezne finansijski ili se prosto desi nesto nepredvidjeno, nemas 2, 3 meseca da platis pretplate i cao, zdravo, alat koji si platio hiljade eura do tada vise ne mozes da koristis, a isti ti je potreban da se izvuces iz problema.
Otisao sam malo na ekstremniju stranu i van telefona, ali to sto se tebi nesto ne desava i sto ti jako malo toga koristis, ne znaci da drugi to ne rade i da je "sve isto", jer nije.
Lako je "tudjim kurcem koprive mlatiti" ili ti u ovom slucaju, moralisati :)

Sto se tice krekovanog softvera, jako gresis, jace je nego ikada bas zbog toga sto je sve na pretplatu.

Slika

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Potpuno se slažem.
Ja sam za to da kad nešto kupim da to bude moje zauvek, a ne da plaćam pretplate.
Meni je u Hyundaiju posle 7 godina istekla neka licenca za prikaz gustine saobraćaja i vremenske prognoze u navigaciji. Nije da sam to koristio više od 5-6 puta ukupno ali sam se opasno iznervirao jer me na to niko nije upozorio. Sutra mogu da mi isključe neki bitniji sistem i traže da platim, što je bezobrazluk.
Da ne pričam tek koliko me nervira vezivanje ugovorom za provajdera neke usluge, gde sam ja u obavezi da plaćam, a oni nisu u obavezi da priže uslugu 24/7 niti da drže ugovorenu cenu. Zato ih još uvek izbegavam. Prepaid mobilni, internet bez ugovora itd :D ali neće još dugo moći tako.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Snalazimo se, dok može, preko Erdogana.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Prepaid mobilni je već maltene otpao jer se više i ne isplati. Jedino valja i dalje nekom ko mobilni telefon uopšte i ne koristi. Moj ćale je recimo takav - koristi matoru Nokiu 3410 i uključi je samo kada mu treba ili je negde dalje van sela gde žive. Čim se vrati kući - ugasi je. Nekad me zove čisto da potroši kredit jer ako ga ne potroši - obrisaće mu ga. :kezo: Deca su ranije imala pripejd a sada i oni imaju postpaid pakete. Dok im daš pare 3-4 puta da uplate kredit - platio si mesečnu pretplatu i puno više će dobiti u pretplati za isti ili tek malo veći novac.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Isto tako, ranije je za ugovor od 2 godine dobijano 50% popusta na pretplatu, danas nemas pojma koliko dobijas, a tamo gde je naznaceno, to je oko 30%.
Kada odem na A1 sajt, nigde ne pise cena tarife, samo cena mesecne pretplate uz ugovor od 24 meseca.
Dakle, gori su od najgorih, ni manje, ni vise, nego da te vezu 2 godine.
A paketi su im toliko skupi, da nemaju nikakve logike.
Navuku vas na pretplate gde se vise i ne pitate da li vas neko vara...a A1 je tu najpovoljniji trenutno.

Dakle, ako potpises na 24 meseca uz poseban popust, dobijas 3gb, 300min i poruka mesecno za 1400din.
Ako uzmes prepaid, imas za 1000din 10gb neta, dodatnih 10gb za fb,wa i viber, pa jos 5gb za insta i 500min i poruka.
I za tih 400dodatnih dinara kupis jos 10gb interneta mesecno. Pa ti placaj pretplatu.
Prikačeni fajlovi
Screenshot 2024-09-12 145156.png
Screenshot 2024-09-12 145156.png (99.55 KiB) Pogledano 790 puta
Screenshot 2024-09-12 145141.png
Screenshot 2024-09-12 145141.png (56.58 KiB) Pogledano 790 puta
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Jesu li nam proletos svima digli cene bez obzira da li je ugovor još trajao. I šta im možeš, ništa.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ja taj A1 prepaid i koristim od pre neku godinu, osetno povoljniji mi dodje nego postpaid. I kosta 800din a ne 1000. Dal je to neki popust za stare korisnike ili sta, ne znam.
Masinac
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2019, 15:59

Post od Masinac »

Možeš da raskines ugovor kao što je većina ljudi i uradila, pa su im ovi nudili stare cene samo da ne odlaze. Za svaku promenu u toku ugovorne obaveze možeš da raskine ugovor bez penala.

@Kornjaca Rade 800 din je za stare korisnike, a svi posle nekog datuma (zab sam koji) isto to plaćaju 1000.

Sent using Tapatalk

Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ma koja vecina, to ako je 2% ljudi uradilo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Jedino da ideš na blef ds ti ponude staru cenu, a ako blef ne prođe gde da pređeš kad su svi operateri kartelski digli cene u isto vreme.
Masinac
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2019, 15:59

Post od Masinac »

To jeste, al ako nista pređeš kod drugog koji ti da bar 6 meseci popusta.

Sent using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Xepoj87 napisao:Tako je, imas revanced YT, koji je em bolji kao aplikacija od YT app, jer nudi vise mogucnosti, em sam preskace cak i reklamni materijal unutar videa koji prepoznaje automatski, pored standardnih reklama koje uklanja.
Ja na mobilnom bas malo gledam YT i ne mogu da opravdam placanje pretplate, a da placam samo da mi YT music manje baterije trosi jer moze da radi u pozadini...opet ne mogu sebi da opravdam. Do sada bih platio preko 700e YT i za 3 godine koriscenja snimanja razgovora koje mi je ranije bilo obavezno bih na iphone platio u najboljem slucaju 1000e.
Ja razumem, neko ima dosta love, a male racune i generalno slabo sta koristi, ali ja na mojih vec postojecih ~600e racuna vec placam oko 50e raznih pretplata i kada bih na to dodao sve sto koristim na svim uredjajima, bilo bi jos 100e mesecno, sto prosto ne mogu sebi da opravdam za casual koriscenje mnogih tih stvari.

Sve sto moze da se kupi, ja sam kupio, trenutno imam preko 40 AAA igara koje su u proseku placene 50e, software takodje preko 500e, pretplate organski ne podnosim jer smatram da je kradja i izbegavam gde god mogu i gde god je iole racionalno.
Zbog toga sto su svi to prihvatili, sada imamo kompanije koje vrede trilione dolara, jer se vise ne radi samo o pridobijanju novih korisnika, vec i o navlacenju ljudi na svoje proizvode i konstantno rentanje necega.
Adobe Reader je 13e standard mesecno i 20e pro, plan je samo godisnji. Meni treba jednom u 3 meseca da napravim i editujem par PDF-a, ajde sto je suludo da editovanje jednog pdf-a platim 13e, nego sto i da hocu, ne mogu da platim samo 13e, vec se obavezujem da godinu dana placam po 13e, a cancellation fee je svaki put polovina godisnje pretplate.

I takve prevarantske stvari svi polako uvode i neces moci da izbegnes, a to svi vi podrzavate sa "pa sta je 6e, sta je 2e ili 5e mesecno, manje, vise". Evo, krenule su pretplate u autu, kad tad ce i to da se prosiri.
Zapitaj se kako je Microsoft otisao sa 500 milijardi na 3 triliona u vrednosti...Apple-u je 85 milijardi prihoda od mesecnih pretplata, a 200 milijardi je od iphone-a. To je 85 milijardi godisnje samo njihovih usluga, ne racunajuci sto uzimaju 30% od svake transakcije preko bilo koje aplikacije koja se ostvari na iphone-u, a za svako placanje preko Apple Pay, njima ide deo.
Mislis li da su postali najvrednija kompanija na svetu samo prodavajuci telefone?
Samsung prodaje vise telefona od njih, pa vredi malo vise od 10% Apple-a. Ali Samsung zaradjuje 95% na hardveru.

Rentas auto, rentas stan, rentas programe, rentas telefon i onda te neko zezne finansijski ili se prosto desi nesto nepredvidjeno, nemas 2, 3 meseca da platis pretplate i cao, zdravo, alat koji si platio hiljade eura do tada vise ne mozes da koristis, a isti ti je potreban da se izvuces iz problema.
Otisao sam malo na ekstremniju stranu i van telefona, ali to sto se tebi nesto ne desava i sto ti jako malo toga koristis, ne znaci da drugi to ne rade i da je "sve isto", jer nije.
Lako je "tudjim kurcem koprive mlatiti" ili ti u ovom slucaju, moralisati :)

Sto se tice krekovanog softvera, jako gresis, jace je nego ikada bas zbog toga sto je sve na pretplatu.

Slika

Slažem se u potpunosti što se tiče pretplata, možda sam tebe i poslušao (zaboravio sam) i uzeo u firmi myCloud extra od WDa i to super šljaka evo već par godina.

Za YT ima rešenje(otprilike) za iOS, zove se Musi.

Baš sam isto hteo da napišem, to što tebi treba cca 1700e za servise na ajfonu za par godina, ne znači da svima treba. SlikaSlika

Prihvatam ovo za krekovani softver, to više i ne pratim i nekako mi je malo i drago što je tako, volim da vidim tu IP torrents stranicu. Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Taj WD Cloud je bio nešto kompromitovan, ko zna gde su ti podaci :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Mobilne telekomunikacije

Post od carov2 »

Znam, čitao sam i doživeo, nešto je bio nedostupan servis online, tako nešto.

Ako, neka se vidi raskoš, ja sam prezadovoljan

Biće kao onaj kad mu ukrali novčanik, a njega blam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa ja odmah i rekoh, ako ne koristis nista, onda je jeftino, a valjda je i logicno :)
Dok ne uvedu pretplate na koriscenje telefona.

Meni je recimo avokado neuporedivo jeftiniji od krompira, a i juneci biftek od junecih cevapa :)

Pazi, ako dajes 6.3e trenutno na YT(videcemo kada ce skociti), to je oko 75e godisnje, za 10 godina ti samo povremeno gledanje yt na telefonu koata 750e. A to je 1 od 10 servisa koje mozes placati. Neki su dosta skuplji. 10 godina zvuci mnogo, ali svi mi mnogo duze koristimo pametne telefone i koristicemo ih jos x puta toliko.
I onda dodjes u 60 godina i skontas da si recimo dao detetov stan u BGu na konzumiranje YT, Netflixa i slicno.
A vremenom se stvori okruzenje gde postane i nemoguce izbeci nekoriscenje tih usluga.

Zato i treba razmisliti gde mogu da se ne bace pare, jer koliko god sitne bile, nakupe se.
Jedno je da ti kupis nesto, a drugo da ti neko dozivotno renta i da to platis 100x vise nego da je nesto tvoje.

Odgovori