Planiram do kraja godine da zamenim trenutnog Type S-a za Civica 9 gen fejslift, ali ponuda je toliko slaba da sam počeo da se interesujem i za Golfa 7, Megana 4 i Astru K (sve tu do 10 god starosti i oko 10.000e). O civicu znam sve, o golfu i meganu manje više sve šta je bitno, ali nemam nikakvo predznanje o opelu. Ono što sam primetio je da su opeli uglavnom nešto jeftiniji od konkurencije u klasi i sličnoj opremi pa me zanima zašto je to tako? Jel je upitan kvalitet ili nešto slično pošto ne verujem da je mala tražnja i viđam ih po saobraćaju (tako mi je i zapala astra K za oko, ne bi je se sam nikada setio kao alternative

Zanima me isključivo benzinska vaijanta pa imam par pitanja:
- Koji motoro je (naj)bolji? Meni “na papiru” najbolje deluje ecotec 1.4 od 150ks (pretpostavljam da je malo poboljšana verzija 1.4 kao iz astre J koju sam imao prilike da vozim). Da li je to OK i proveren motor ili je neka druga varijanta bolja za preporuku (koliko sam ispratio ima i verzija od 125ks kao i 1.2 koji bih izbegao)?
- Pobornik sam NA motora ali se tu turbo praktično nameće. Jel tu ima nekih problema oko održavanja, dostupnosti i cene delova/servisa/remonta turbine?
- Da li postoji neka verzija modela koju treba tražiti ili pak izbegavati zbog opreme (kao kod civica što su bili comfort, sport, executive paketi)?
- Da li sve verzije imaju one “pametne” LED farove?
- Kakav je kvalitet enterijera tj koliko je izdržljiv? Vidim da ima verzija sa piano crnom plastikom i klasičnom sivom. Iskreno obe varijante su mi ružne (alumijum ili obična crna plastika bi bili maljo bolji) pa bih pre tražio piano black ako nije presvilen?
- Da li ima još nečega specifičnog za konkretan model na šta je potrebno obratiti pažnju (čuvena priča oko trulih opela što verujem da je mit starijih modela