Opel astra K

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
propeler
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 12:28
Garaža: Honda CRV 1.6 i-DTEC mk4

Opel astra K

Post od propeler »

Pozdrav svima,

Planiram do kraja godine da zamenim trenutnog Type S-a za Civica 9 gen fejslift, ali ponuda je toliko slaba da sam počeo da se interesujem i za Golfa 7, Megana 4 i Astru K (sve tu do 10 god starosti i oko 10.000e). O civicu znam sve, o golfu i meganu manje više sve šta je bitno, ali nemam nikakvo predznanje o opelu. Ono što sam primetio je da su opeli uglavnom nešto jeftiniji od konkurencije u klasi i sličnoj opremi pa me zanima zašto je to tako? Jel je upitan kvalitet ili nešto slično pošto ne verujem da je mala tražnja i viđam ih po saobraćaju (tako mi je i zapala astra K za oko, ne bi je se sam nikada setio kao alternative :) ). Pogledao sam neke recenzije astre sa naših govornih područja i uglavnom su komentari pozitivni i deluje da su i fino opremljeni, ali to su testovi nove astre kada je izašla dok mene zanima kao polovnjak sada posle 10 god?
Zanima me isključivo benzinska vaijanta pa imam par pitanja:
- Koji motoro je (naj)bolji? Meni “na papiru” najbolje deluje ecotec 1.4 od 150ks (pretpostavljam da je malo poboljšana verzija 1.4 kao iz astre J koju sam imao prilike da vozim). Da li je to OK i proveren motor ili je neka druga varijanta bolja za preporuku (koliko sam ispratio ima i verzija od 125ks kao i 1.2 koji bih izbegao)?
- Pobornik sam NA motora ali se tu turbo praktično nameće. Jel tu ima nekih problema oko održavanja, dostupnosti i cene delova/servisa/remonta turbine?
- Da li postoji neka verzija modela koju treba tražiti ili pak izbegavati zbog opreme (kao kod civica što su bili comfort, sport, executive paketi)?
- Da li sve verzije imaju one “pametne” LED farove?
- Kakav je kvalitet enterijera tj koliko je izdržljiv? Vidim da ima verzija sa piano crnom plastikom i klasičnom sivom. Iskreno obe varijante su mi ružne (alumijum ili obična crna plastika bi bili maljo bolji) pa bih pre tražio piano black ako nije presvilen?
- Da li ima još nečega specifičnog za konkretan model na šta je potrebno obratiti pažnju (čuvena priča oko trulih opela što verujem da je mit starijih modela :) )?
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Opel astra K

Post od Bax »

Ja kolko sam pratio po forumima, J je ispao bolji auto, nisam se puno udubljivao.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Kako god okrenes meni se ni jedna motorizacija ne svidja sto se tice benzinaca kod pomenutih modela a i generalno dobar deo auto industrije iz tog perioda je katastrofa sto se benz. motora tice, jedino u fiatove turbake mozes da se zakunes sve ostalo manje vise sa nekim problemima.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nema delova za Opela, brat ima službeni i načekao se par puta. Uzmi nešto sa podrškom. Npr Civic

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
propeler
Reactions:

Post od propeler »

Ma da… jer za civic-a ima na svakom ćošku delova za odmah :)
Civic FK je prvi pik, ali ako ne nađem FL neću moći predugo da čekam, a od navedenih mejnstrim modela koje sam naveo kao alternativu astra mi se najviše dopada za te novce
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Slažem se da je Astra pala kvalitetom posle H izvedbe. Dizeli kod K su imali problema sa lancem, pominjao se i neki problem sa kvačilom. Ne znam šta bih savetovao, na oko vrlo lep auto, sad, i ako se neki problem javi, sigurno nije nerešiv.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Kum je imao H 1.4 atmo, nema gde ga nije ostavila. Izgleda se Opel nije proslavio sa H. Ja sad imam J i praticu stanje na terenu. Za K bi ti savetovao da malo iskopas engleske forume, mnogo vise iskustva nego ovde.

Sent from my iPhone using Tapatalk
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Kum je imao drloga koji je prešao ko zna koliko pre nego što mu je dospeo pod ruke. Tom logikom, za svaki auto će se naći neko sa sličnim iskustvom. Naravno da Opel nije bio u samom vrhu evropske proizvodnje po kvalitetu, ali to je posledica politike GM-a pod čijom je kapom bio. Kao neko ko je vozio Astru H 12 godina (kupio je novu) mogu samo da kažem da sam bio prezadovoljan. Odličan automobil za vreme u kom je nastao, dizajnom i vrlo dobrim kvalitetom.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Astra g, 17 godina kod nas, auto nikad necemo ni prodati, radi ko nov, menjano skoro nista....
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Gde si druže. Ti kao i ja, maštaš o 9 gen. facelift, ali evo ja na kraju završio sa ceed-om. Civic 2015+ mi je prosto bio nedostižan, ponuda slaba, cene prejake. Okrenem se i dalje za njim ali mislim da nisam pogrešio što uzeh ceed.

Po mom skromnom mišljenju, Golf 7 je tu daleko bolji izbor od Astre K. Megane nikako benzinac tih godišta, to je onaj 1.2 TCe ako ne grešim. Verujem da može da se nađe solidna Octavia ako ti je bitan prostor i veliki prtljažnik.
Od ostalih mi ne pada sad ništa drugo na pamet. Ako se setim napisaću.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
propeler
Reactions:

Post od propeler »

Hvala svima na komentarima..

@Trojke sve što si napisao je kao da sam ja napisao vezano za svoju trenutnu potragu za Hondom 9 ili 10 gen.. Za 9-ku ponuda nikakva, 10-ka mnogo preko budžeta..
Golf 7 sam probao i OK je, ali realno za taj budžet teško da bih mogao bilo šta osim 1.2 TSI što mi nije neki pazar, a 1.4 u ok opremi i stanju su preko tih para. Megan mi tu ima najslabiju prođu mada je ponuda bogata, ali mi se ne sviđa enterijer niti ti 1.2 TCe motori koji su u budžetu. Razmišlam i o varijanti novog Stepway-a, da dam 6-7000 za učešće a preostalih 10000 na kredit, ali i tu mi je motorizacija mršava. Šta god da uzmem to bi bio jedini auto za sve, (kuća-poso svaki dan, porodična putovanja, na selo u tazbinu, itd..) pa mi treba malo ozbiljnija motorizacija od 900ccm. Ovaj CTS što imam je dobar ali se javila ozbiljna potreba za većim brojem vrata pozadi jer je postala gimnastika od kada nas je troje, a i drugo dete je na putu uveliko :). Da je civic sa 5-oro vrata poslužio bi još, ali ako već menjam zbog komfora onda bih ipak da menjam na novije pa eto, lupam glavu kakav kompromis naći ako ne ujurim novijeg civic-a.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Astra j 1.4 140ks. Ima ih dosta koje su kupljene ovde, prodavale su se do 2020 godine. Solidan auto.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Meni se čini da je manje prostora u Astri K nego u Civicu, mada je modernija Astra. Golf je meni tu u prednosti, pogotovo u odnosu na Megana koji je skučen pozadi.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

propeler napisao: 11 Okt 2024, 08:50 Razmišlam i o varijanti novog Stepway-a, da dam 6-7000 za učešće a preostalih 10000 na kredit, ali i tu mi je motorizacija mršava.
Ima sad neka akcija fiat tipo 1.3 mjet 95 konja u "ful" opremi za 17k ali ti hoces benzinca samo, kad bi bio 1.4 Tjet to bi bila odlicna kupovina.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Vidi taj 1.2 TSI nije uopšte hrđav. Kasnije ga je zamenio 1.0 TSI, što je još bolja opcija plus mlađi auto, ali i cena je sigurno jača.

Ne znam kakva je tu ponuda, ali verujem da nešto i može da se nađe. Baci oko i na Octavie. Žena će ti biti zahvalna.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Odgovori