Zdravlje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Re: Zdravlje

Post od zdushan »

Ja tokom nedelje prošetam 2-3 puta turu oko 5km.
Od februara prošle godine plivam (nekada sam se aktivno bavio tim sportom), sa pauzom preko leta. Imam manje probleme sa donjim delom ledja (kao i svi koji su zarobljeni pred kompjuterom dobar deo dana) i očekivao sam u tom delu da osetim neke benfite, ali za sada ništa. Podigao sam vremenom opštu kondiciju i snagu u bazenu, kao i tonus mišića, ali ledja (i stomak) ništa nisam rešio.
Moguće da postoji veza izmedju poslednje dve stavke

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ne vredi, moraju i tegovi da se dizu.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ja morao da smanjim šetnje, zbog bolova u Ahilovoj tetivi. Zanimljivo da u zadnje vreme 4-5 ljudi u mom okruženju ima takav problem, svi smo doduše 50+, ali ima nas i debelih i mršavih, i manje i više aktivnih...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Na srecu to nemam, ali imam jos jedan jos ozbiljniji problem koji je poceo da se razvija na oba stopala - nasao sam na internet ovu sliku i naziv Planatar Fibroma, iliti Fibron.. I to tako da cu uskoro imati bas problema sa setnjom.

https://my.clevelandclinic.org/health/d ... ar-fibroma
Prikačeni fajlovi
IMG_0018.jpeg
IMG_0018.jpeg (92.43 KiB) Pogledano 946 puta
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Sad me podseti.
Mislim da znam kako sam dobio plantarni fasciitis na levom stopalu, sumnjalo se na petni trn ali nije. Izgleda da proći će nikad.

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nisam imao to tvoje sa podebljanjem ali sam imao bol u stopalu, Plantar fasciitis. Prestalo je da me boli kad sam počeo da nosim uloške koji imaju ispupčenje u tom delu, u prvo vreme imaš osećaj da gaziš lopticu ali se posle navikneš. Kod nas imaš čoveka koji ti snimi kako gaziš nekom spravom, i onda napravi uložak po meri. Međutim pre toga sam u USA u nekoj Reebok radnji naleteo na mašinu koja radi to isto, staneš, snimi stopalo od dole i kaže ti, e za tebe je takav i takav uložak. Taj reebokov uložak je bio skoro isti kao što mi je ovaj čovek napravio. Možda u Holandiji imaš tako nešto, aparat koji snima stopala? Možda u radnjama gde je oprema za trčanje? U stvari ni ne znam da li bi za to tvoje uopšte pomogao uložak.

Sa druge strane, sad sumnjam da mi je taj uložak napravio problem sa ahilovom tetivom. I par ovih drugara sa problemima sa ahilovom tetivom ima slične uloške, možda njih ne treba više nositi kad ti se smiri problem, možda sad previše kompenzuju na drugu stranu, tegle mišić/tetive i prave drugi problem.

Možda sve ovo lupetam, nisam ni ortoped ni fizijatar, ne uzimaj savete za ozbiljno :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Meni je bas ogroman okom vidljiv kliker. Nikoga na internetu ne uzimam za ozbiljno :) Definitivno sa boljom obucom imam manje problema, mene brine sto to raste.. Bio kod lekara snimali sve i svi samo slozu ramenima.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Naleteh malo pre na ovo ... :)
Prikačeni fajlovi
viber_image_2024-10-27_13-17-38-516.jpg
viber_image_2024-10-27_13-17-38-516.jpg (24.74 KiB) Pogledano 915 puta
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

ljuba napisao:Nisam mnogo nabacio, ali i dalje sam kategorisan kao deblji :) U svakom slucaju, bas je zeznuto kada nesto volis, a bol pocne da nagriza.
Ja sam ranije težinu osećao na kolenu. Kako dođem na 105, a najkasnije na 107kg, desno koleno krene da se javlja na stepenicama.

Kada smršam na 103, prestane.

Skoro sam sabio peptan kolagen, ne baš redovno i manje od preporučene količine. Sada se koleno više ne javlja na 107.

TapaT

BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

zdushan napisao: 27 Okt 2024, 10:34 Ja tokom nedelje prošetam 2-3 puta turu oko 5km.
Od februara prošle godine plivam (nekada sam se aktivno bavio tim sportom), sa pauzom preko leta. Imam manje probleme sa donjim delom ledja (kao i svi koji su zarobljeni pred kompjuterom dobar deo dana) i očekivao sam u tom delu da osetim neke benfite, ali za sada ništa. Podigao sam vremenom opštu kondiciju i snagu u bazenu, kao i tonus mišića, aledja (i stomak) ništa nisam rešio.
Moguće da postoji veza izmedju poslednje dve stavke Slika

Plivanje ti nije baš najsrećnije rešenje za probleme sa donjim delom ledja, jer se prilikom plivanja dešava da imaš rotaciju kicme u više osa u tom delu. Bolje nego ništa da ne radiš zbog povećanja mišićnog tonusa ali za smanjenje ili nestanak simptoma bi mogao da probaš vežbe za jačanje core (bočni most, plank) I zadnje lože i gluteusa (jak kvadriceps u odnosu na zadnju lozu i veći stomak je smrt za donja ledja)

Dosta pilates vežbi za donja ledja možeš naći na YouTube, izgleda glupo ali radi posao
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Znam da nije idealno ali neće da škodi...
Plivanje je jedini "univerzalni ortopedski sport" koliko je moguće uopste da jedan sport bude..
Nemam ja velike probleme, više je cilj da predupredim koliko mogu eskalaciju.
Treba se naterati za sve te vežbe.., svako jutro pred plivanje kada mi zvoni alarm u 06:20 odigrava se epska borba čoveka i kreveta

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Meni jako prija barefoot obuca, mnogo mi je pomogla, i omogucila mi da lakse hodam, imam bolne cukljeve na jednom palcu....
Problem je sto je posle tesko nositi klasicnu obucu, kad se noge naviknu na slobodu.
Inace ideja je da ojacas muskulaturu i vratis stopala u prirodnu formu, ja ih nosam mozda malo manje od godinu dana....

Kupijem neke jeftine cipele sa ALiexpressa i zavrsavaju mi posao.

Slika
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ja sam skoro 2 godine na rezimu:

3x nedeljno po 1 sat lagana teretana.
2, 3x nedeljno ples.
Svaki dan setnja 5 do 10km.

Plus posao je fizicki zahtevan. Tura kombijem 1000+kg tereta, spakujem u njega i izbacim u prodavnice. Sto ima i svoje posledice nakon toliko godina rada, pre svega zbog tezine i nepravilnog podizanja spustanja kutija,
Poslednje vreme me zeza donji deo ledja, kao neka mesavina bola i slabosti.
Moram otici na par masaza, mozda pomogne.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Heinz napisao:Sad me podseti.
Mislim da znam kako sam dobio plantarni fasciitis na levom stopalu, sumnjalo se na petni trn ali nije. Izgleda da proći će nikad.

Da li si snimio ili nagadjas?
Mene je isto bolela desna peta prosle godine, bas nezgodno. Otisao kod fizioterapeuta, kaze nije to ti je zbog kicme. Glavni nerv u nozi isijadikus koji ide od kuka otprilike, kaze on se upali i zato te boli. Isao na 3 tretmana i posle nekoliko dana od poslednjeg tretmana bol je skroz prestala.

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Imao sam problem sa išijadikusom, u desnoj nozi, a ovo nema veze sa tim.
Bio kod fizijatra, fizioterapeuta, na terapiji, RTG naravno.
Može da se šprica nekim kortikosteroidima, možda bude i kontraefekta, a sve se nadam proći će.

Ako te zanima izguglaj plantarni fasciitis, užas od stanja realno, tj dosadno i dugo traje a ništa ne pomaže. Najviše boli ujutro kad se ustane, kao i posle svakog dužeg mirovanja.

@grujicd
Za Ahilovu petu: ne valja obuća sa visokom petom, skraćuje se tetiva. E sad, da li to kod vas ima veze ne znam.
Odgovori