Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Novi Sad

Post od Sloba »

motorista napisao:500 dinara dnevnica na crno. I ja sam mislio kako to nije moguće, ali eto. Tik preko stotinak evra mesečno sa radnim subotama.

Jesu to poslovi... nekad ne ni punih 8 sati, prevoz radnika, kurirske obaveze za neku firmicu, čekanje po redovima... minimalno znanje, zalaganje i odgovornost. Toga se hvata kome je baš-baš dogorelo, pa i penzioneri, ponekad čak i učenici. Ali!
Žalosno, ako je istina. Verovatno jeste jer čim je nešto toliko loše, istina je. Da je dobro, ne bi se dešavalo nama.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Tesko da je to istina, neverovatno mi jer danas ne mogu da se nadju radnici za dosta bolje uslove od tih, tako da ne vidim sto bi iko pristao na to. To su neki eventualno teski izuzeci

To da je pisano 2010. godine pa mozda
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Mozda je izostavljena jedna nula greskom.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Ja sam poverovao i evo kolege su spremile neku kintu dok premosti, pa ako nekad i premosti, možda može da vrati...

Ako znate za posao za mašinskog tehničara u Kruševcu - javite, prosleđujem.

Ali plaćen. Imajte na umu da su i preko Nacionalne službe za zapošljavanje oglašavani poslovi (ne stažiranja ili šta slično), pa sam na razgovoru po oglasu koji je izgledao odlično pre nekih 10 godina (tražio se dipl. inž. arhitekture ili građevine, firma koja u okrugu uzima veliki broj poslova, projekti protivpožarne zaštite, tada unosni) dobio ponudu za neplaćeni probni rad od 2 godine. Posle toga ponuda za projektanta u uglednom birou - opet nenormalni neplaćeni probni rad, prekovremeno, nisam ni saslušao ponudu do kraja. Pa projektovanje poljoprivrednih objekata i izvođenje u inostranstvu za platu ispod minimalca. Naravno da sam ostao na dotadašnjem poslu i shvatio koliko sam imao sreće, iako je opet oglas obećavao puno. A slučajevi da se neko zaposli pa da mu plata kasni po 2 godine, ili da je ne vidi ikad, takvih Kruševljana ima na hiljade, čak i u državnim firmama za koje postoji interes da se upropaste (u jednoj sam i ja radio ali ne u tom neplaćenom periodu), čak je to jedan viđeniji političar otvoreno najavio kao osvetu za ko zna šta...

Dečko kaže kako mu majka nije primila nekoliko meseci platu, što je sasvim realna situacija.

Drugo, radim sa vlasnicom kafića i znam kakve su i tu plate u gradu i šta im se sve ad hok odbija.

Slično vredi za lokalne lance trgovina.

Tako da ja jesam poverovao. Jeb' ga. Ne pune se štajge iz besa niti se kopa po kontejnerima kada se ima drugih opcija - možda u nekim slučajevima ipak da, ima izuzetaka, ali u globalu, ne verujem... A čudio sam se kada sam to pre 20-ak godina viđao po jugu zemlje...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od trojanac »

Meni je odmah bilo jasno da nije greška. U kakvim uslovima rade ljudi i za koji novac, jeste za ne poverovati. Ali nažalost to je danas ono što je ostalo od Srbije, ako izuzmemo Beograd i Novi Sad.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bechtel Enka je tamo plaćao tehničare po 1500e, opet verujem da nisu svi u istoj poziciji.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Heinz napisao: 11 Nov 2024, 12:55Bechtel Enka je tamo plaćao tehničare po 1500e, opet verujem da nisu svi u istoj poziciji.
PlaćaO - ali to nije redovno radno vreme od 40 već sa prekovremenim, ukupno 60 sati nedeljno. Sada tehničari primaju od minimalca do 1550. Novozaposleni imaju niže plate.

Međutim, inženjeri mahom primaju manje, 50% je od minimalca do 1000 evra (sa prekovremenim, za 60 sati), zatim par grupa 1200-1400, i svega par inženjera prima više.

I imaj u vidu da je BE, prvo, projekat koji će trajati još 2-3 godine, i drugo, klasa za sebe u Kruševcu.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Bolje kod Matijevica u mesari. Eno u Krusevcu 2 prodavnice.
Kako to nocna smena 14 sati? Ajde 12h, pa da razumem, ali gde nadju 14 sati.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Nedavno sam čitao neku vest, u najkraćem, kako je neko slao novac iz Srbije za inostranstvo posredstvom Western Uniona i da je za tu transakciju ( za slanje 1.500 evra ) primenjen kurs od 131 dinara za jedan evro, a kada su upitali NBS kako je to moguće, NBS je odgovorila da ona nije nadležna ( pa ni po pritužbi korisnika te finansijske usluge ) za kontrolu kursa koji se u Srbiji primenjuje za tu vrstu transakcija sa inostranstvom.

Naizgled sve logično.

Sa druge strane, NBS je nadležna da rešava po pritužbi korisnika finansijske usluge ako neko u Srbiji uzme vozilo na finansijski lizing ( pa i nešto polovno, sa 150-200.000 km „u nogama“ ), a kao korisnik lizinga smatra da taj automobil troši suviše motornog ulja i da ga u vezi njegove reklamacije na potrošnju ulja izigrava isporučilac/prodavac tog ( pa i polovnog ) vozila kada kaže da je ostvarena potrošnja ulja normalna, pa taj korisnik lizinga potom davaocu lizinga da izjavu o raskidu ugovora o finansijskom lizingu zbog tog ( navodnog ) „kvara“, a davalac lizinga se sa tim raskidom ne saglasi ( jer mu prodavac/isporučilac kaže da su ta kola „u redu“ ).

Eh, tada u Srbiji NBS može i stručna je „da presudi“ da li taj motor troši previše motornog ulja i zavisno od prethodnog stava o tome, da odluči li je ona firma koja je davalac finansijskog lizinga povredila prava korisnika finansijskog lizinga time što je rekla da ne prihvata izjavu o raskidu ugovora o lizingu ( koju je primalac lizinga prethodno dao sa pozivom na tu navodnu prekomernu potrošnju motornog ulja ).

Znači, za kurs „ništa“, ali, za pitanje ostvarene potrošnje motornog ulja, za to smo nadležni, jer to je teren zaštite korisnika finansijskih usluga. To je naša NBS. Samo u Srbiji ... :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pročitao sam taj članak ali tamo je pisalo kako sam razumeo da nije kurs 131 obračunat već normalni kupovni i prodajni kurs NBS (kao i kod drugih sličnih servisa prenosa novca u kešu) a da jeste naplaćena usluga prenosa KEŠA koja je prilično skupa kod WU.
Onako otrov skupa za taj keš- keš način slanja para.

I naveli u komentarima drugi korisnici sličnih potreba da se u Beč (ili iz Beča) za Srbiju koriste drugi mnogo povoljniji servisi i dali predloge kako se gotovo besplatno može uplatiti 1500 evra ali preko banke. Znači ne može keš uplata i keš isplata.

A NBS zaista nije nadležna za ovakve komercijalne usluge raznih tih servisa.
Vukasin994
Reactions:
Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style

Post od Vukasin994 »

Kod svih najvećih servisa za medjunarodni transfer novca je upravo glavna zarada u kursnim razlikama , a manje u samoj proviziji. Zato je najbezbolnije kad se šalje i prima u istoj valuti. U ovom slučaju, western nije registrovan u Srbiji i nad njim NBS nema nadležnost. Imaju nadležnost nad agentom Westerna koji je u SRB ali on ne može da utiče na kurs.

Ovo da se izjasnjavaju za motorno ulje je hit...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Evo zašto je Srbija tu gde jeste.
Prikačeni fajlovi
IMG-4ff707ca05ab736f9f5cf92010ab6e58-V.jpg
IMG-4ff707ca05ab736f9f5cf92010ab6e58-V.jpg (59.33 KiB) Pogledano 1114 puta
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Platio covek, posteno. Ako je ovo tacno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori