Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

-
- Pridružio se: 05 Okt 2024, 11:42
Da, Kit radi profesionalnoUzimao delove za Grande Punta,ulja za mog punta,filtere sve moguce.Prava preporuka.
Pomoć. Zamenio mi majstor antifriz. Sad kad upalim kola, čuje se voda koja teče, pa prestane. Dostiže normalnu radnu temperaturu, ima grejanje, ne gubi antifriz. Šta može da bude? U pitanju je punto klasik 44 KW benzinac.
- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Nije lepo ozracen, ili ce vremenom sam da prestane ili mozes da probas dok radi auto i tockic za temp u kabini je okrenut na max u kabini odvrnes malu slavinu na crevu pre ulaza u motorni prostor se nalazi da izadje vazduh. Pazi da se ne opeces ako je vruc motor,najbolje da uradis to kad je hladan.
Ovih dana sam drugim kolima prešao 800 km, pa kad sam seo opet u Punta primetio sam da, kada počnem da stiskam pedalu kvačila, prva 2-3 cm prema dole ima suviše lagan (prazan) hod, tek posle toga počinje otpor kvačila. Pedala se normalno vraća.
Kada sam provozao Punta pola sata nekako sam se navikao. Ima mekše kvačilo (menjano pre 14.000 km) nego druga kola (na kojima je još originalno 89.000). Možda kada sa tvrđeg prelazim na mekše kvačilo, kod Punta u prvim trenucima mi se čini suviše meko, ali mislim da do sada nije bilo taj osećaj "praznog hoda" u gornjem položaju pedale, kada se počne da pritiska.
Par puta nedeljno sedam u druga kola (uglavnom za međugradske vožnje) i tek sada sam primetio tu anomaliju kod Punta.
Šta može biti uzrok što na najgornja 2-3 cm nemam nikakav otpor kada počnem da stiskam predalu kvačila ? (kvačilo (menjano pre 14.000 km)?, neki od cilandara (na pedali ili kod menjača)? Opruga na pedali ?)
Kada sam provozao Punta pola sata nekako sam se navikao. Ima mekše kvačilo (menjano pre 14.000 km) nego druga kola (na kojima je još originalno 89.000). Možda kada sa tvrđeg prelazim na mekše kvačilo, kod Punta u prvim trenucima mi se čini suviše meko, ali mislim da do sada nije bilo taj osećaj "praznog hoda" u gornjem položaju pedale, kada se počne da pritiska.
Par puta nedeljno sedam u druga kola (uglavnom za međugradske vožnje) i tek sada sam primetio tu anomaliju kod Punta.
Šta može biti uzrok što na najgornja 2-3 cm nemam nikakav otpor kada počnem da stiskam predalu kvačila ? (kvačilo (menjano pre 14.000 km)?, neki od cilandara (na pedali ili kod menjača)? Opruga na pedali ?)
Ako razdvaja na istoj visini kao i pre, sve je OK.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Da, razdvaja na istoj visini. Meko je kao novo i ne trese pri polasku.
(imam od početka kada je zamenjeno kvačilo onaj kratkotrajan zvuk struganja lamele o zamajac pri kretanju uz brdo, ali su mi dva servisera rekla da mogu tako da vozim do redovne zamene kada se potroši, već je prešlo 14.000 km takvo kilavo, nadam se da će izdržati 60.000 kao prethodno zamensko ...)
Pratiću ovih dana,
Pade mi na pamet da mi kod ovih drugih kola kvačilo nije otvrdnulo pa da mi je sada kod Punta suviše meko, da ne kažem klimavo ...
(imam od početka kada je zamenjeno kvačilo onaj kratkotrajan zvuk struganja lamele o zamajac pri kretanju uz brdo, ali su mi dva servisera rekla da mogu tako da vozim do redovne zamene kada se potroši, već je prešlo 14.000 km takvo kilavo, nadam se da će izdržati 60.000 kao prethodno zamensko ...)
Pratiću ovih dana,
Pade mi na pamet da mi kod ovih drugih kola kvačilo nije otvrdnulo pa da mi je sada kod Punta suviše meko, da ne kažem klimavo ...
- ivke74
- Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
- Garaža: Punto emotion tng abs & Passat 1.9TDI & Toyota Yaris cross
Pozdrav za sve članove.
Interesuje me da li je neko imao sličan problem. Fiat punto clasic 2009g 1,2 benzin 44kw. Zamenjen set kvačila (lamela, korpa i druk lezaj) i cilindar kvačila na pedali. Mislim da je marka seta kvačila Luk. Problem je sledeći i ne dešava se stalno već povremeno kada pritisnem pedalu kvačila i drzim pritisnutu čuje se kao cvrkutanje kada kaiš proklizava (sličan zvuk), kada pustim pedalu prestane ponovo pritisnem sve normalno ništa se ne čuje i taj zvuk javlja se sa vremena na vreme. I još jedan zvuk kada ubacim u rikverc i dok puštam kvačilo čuje se nekakvo učanje ili brujanje sve dok skroz ne pustim kvačilo a onda prestane slično pokvarenom lezaju. U voznji napred nazad ništa se ne čuje samo pri puštanju pedale.
Interesuje me da li je neko imao sličan problem. Fiat punto clasic 2009g 1,2 benzin 44kw. Zamenjen set kvačila (lamela, korpa i druk lezaj) i cilindar kvačila na pedali. Mislim da je marka seta kvačila Luk. Problem je sledeći i ne dešava se stalno već povremeno kada pritisnem pedalu kvačila i drzim pritisnutu čuje se kao cvrkutanje kada kaiš proklizava (sličan zvuk), kada pustim pedalu prestane ponovo pritisnem sve normalno ništa se ne čuje i taj zvuk javlja se sa vremena na vreme. I još jedan zvuk kada ubacim u rikverc i dok puštam kvačilo čuje se nekakvo učanje ili brujanje sve dok skroz ne pustim kvačilo a onda prestane slično pokvarenom lezaju. U voznji napred nazad ništa se ne čuje samo pri puštanju pedale.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Luk je nesrećan izbor proizvođača.
TT
TT
To cvrkutanje kad stisneš kvačilo ti je druk ležaj.
I meni je sadašnje zamenski kvačilo Luk, mislim da sam i ja pre 9-10 meseci postavio temu sličnu tvom problemu, kada polazim u rikverc u trenutku polaska, kada lamela poćne da dodiruje zamajac, u odredjenom položaju pedale kvačila čuje se hučanje/brujanje/struganje, naročito ako se kreće uz brdo. Kada krećem napred, mnogo brže otpuštam pedalu, tako da zvuka nema, odnosno pojavi se na delić sekunde ako baš hoćeš da čuješ.
Bio sam kod dva servisa, oba su utvrdioi da je lamela takva i da nemam potrebe da je menjam sve dok se kvačilo ne pokvari iz nekog drugog razoga.
Moje je trenutno na 14.000 km, odlično hvata i ne trza, pa ga ne menjam iako mi zvuk ide na živce
Vlasnik jednog renomiranig FIAT servisa mi je rekao da je lamela od tvrdog materijala.
Potraži moj post ima i nekoliko korisnih odgovora.
Bio sam kod dva servisa, oba su utvrdioi da je lamela takva i da nemam potrebe da je menjam sve dok se kvačilo ne pokvari iz nekog drugog razoga.
Moje je trenutno na 14.000 km, odlično hvata i ne trza, pa ga ne menjam iako mi zvuk ide na živce
Vlasnik jednog renomiranig FIAT servisa mi je rekao da je lamela od tvrdog materijala.
Ti zamenski delovi tesko djubre, prohvatiti to kao takvo i menjati po potrebi....
Verovatno je bolje remontovati fabricko kvacilo....
Ja sam cak i menjao u garanciji, gde su mi u Fiat servisu dali OEM kvacilo, koje veze nije imalo sa onim iz prve ugradnje.
Verovatno je bolje remontovati fabricko kvacilo....
Ja sam cak i menjao u garanciji, gde su mi u Fiat servisu dali OEM kvacilo, koje veze nije imalo sa onim iz prve ugradnje.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Set kvacila proizvodjaca AP, po recima majstora prva ugradnja u Punta (ne verujem mu), izdrzao dve i po godine i nekih 20ak hiljada km da ne trese pri polasku. Pedala je veoma mekana, mozda cak i previse mekana za moj ukus, nema nikakvih zvukova i sl.
Nisam previse toga nasao o tom brendu po internetu tako da stvarno ne verujem u tu pricu kako je to kvacilo iz prve ugradnje.
https://www.svezaauto.net/auto-delovi/m ... -products/
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
Nisam previse toga nasao o tom brendu po internetu tako da stvarno ne verujem u tu pricu kako je to kvacilo iz prve ugradnje.
https://www.svezaauto.net/auto-delovi/m ... -products/
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
- ivke74
- Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
- Garaža: Punto emotion tng abs & Passat 1.9TDI & Toyota Yaris cross
Da sve ste u pravu . Kvačilo radi odlično bez vibracija na sredini odvaja kao novo samo zvukovi baš nerviraju tri puta sam išao kod majstora da čuje i on zvuk ali tada radi sve savršeno.
Kao što sam pomenuo pre desetak poruka, i kod mene se isto čuje taj zvuk (ne uvek, tipično samo pri savlađivanju uspona unazad). Set kvačila je zamenjen pre 8000 km. Sad sam pogledao račun - u pitanju je isto Luk.Arogan napisao: 16 Nov 2024, 11:39 I meni je sadašnje zamenski kvačilo Luk, mislim da sam i ja pre 9-10 meseci postavio temu sličnu tvom problemu, kada polazim u rikverc u trenutku polaska, kada lamela poćne da dodiruje zamajac, u odredjenom položaju pedale kvačila čuje se hučanje/brujanje/struganje, naročito ako se kreće uz brdo. Kada krećem napred, mnogo brže otpuštam pedalu, tako da zvuka nema, odnosno pojavi se na delić sekunde ako baš hoćeš da čuješ.
Ђенерал Јанковић