Pogledah danas u salonu novi C3.
Jako mi se dopao kao celina - u svetlu njegove cene.
U višem paketu opreme je 18.800 sa 1,2T od 100 ks i 6MT.
Posebno mi se dopada kocka forma, jer je veoma izdašan i sa prostorom za glave za jedno vozilo B segmenta.
Ima u B segmentu vozila sa više prostora za kolena pozadi, ali, mislim da nema u toj klasi sa više prostora za glavu nazad.
A mada su C segment, npr, ja u Golfu osmici pozadi moram da malo savijem vrat dok sedim ili da skliznem niz sedište i sednem nepravilno, inače udaram glavom u nebo, pa i u oktaviji karavan, a u C3 mi je knap, bez potrebe da savijam vrat ).
Ova tabla i volan mi bas deluju kao iz nekog starog naucno-fantasticnog filma, mozda je uzivo bolje. Deluje mi kao da su prozor pozadi bas minimizovali.
Ja sam bio unapred skeptičan na instrumente ( da su suviše sitni i udaljeni ), pošto nosim "snajpere".
Ali, dobro je. Deluje mi je da se sve korektno vidi.
Doduše, nema obrtomera. Kao u neka dobra prastara vremena, kada bih u upustvu najpre pročitao koji je raspon brzina kretanja za pojedine stepene prenosa ( a i danas se sećam za jedno takvo vozilo iz praistorije, iste snage kao ovaj C3: 1. brzina 0 -40 km/h, 2 brzina 15 - 70 km/h, 3. brzina 30 - 115 km/h i 4. brzina 50 km/h - ).
Nije bas neki lepotan, ali deluje jako funkcionalno. I ja sam protivnih takvih instrumenata, mada na mom sve vise gledam head up display nego samu instrument tablu.
Zaista. Ovo što je Alvirović pokazao tako neodoljivo liči na koncept koji Dacia gura uspešno već godinama. Pogledajte recimo osnovni model, nema nikakv ekran multimedije već držač za telefon pa njega koristiš u tu svrhu. Gde li sam to već video...
Bacio pogled na cenovnik, samo motor od 100 konja je dostupan, bez automatskog menjaca,
Automatski dostupan samo uz elektricni c3, koji je ogranicen na 135 konja. Nisam siguran koliko trziste je za takva vozila. Bukvalno su samo za po gradu.
Možda za ljude koji bi radije kupili kakav god, ali nov auto. Da imaš garanciju neku na njega, i da nadmaši brige šta mu je prethodni vlasnik radio.
I onda: ko proceni da mu je bolje da kupi polovan, ili ipak ovo. Ovo bi birali ljudi koji se verovatno manje razumeju u automobile, a hoće da idu što više na sigurno.
Cena za tog benzinca mu jeste povoljna, kad uzmemo u obzir kako se ostalima cene kreću? Manuelni menjač mi nije mana, a verovatno ni drugima koji bi pošto poto da uštede, a hoće eto nov auto.
U stranu to što je i meni smešno kako su razne stvari osakatili. Jbt, u najjeftinijoj opremi ima samo onaj uski displej i DRŽAČ ZA TELEFON...
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Izvinjavam se, ogranicen na 135 kmh, ne konja. Sad vidim gresku. Takodje im pise da ovaj benzinski moze do 183 kmh, ali malo mi je to neverovatno, veci auto, slabiji motor 10%, a skoro ista btzina kao stara C3.
A što čudno, veći auti (duži) mogu da imaju veću krajnju brzinu i treba im manje KS za neku datu visoku brzinu.
Manji koeficijent otpor vazduha koji pretežno (uz čeonu površinu) diktira do koje brzine će auto sa nekim motora da se zalaufa.
Sa 100KS je sasvim dostižno 183 km/h.
A ovaj elektrik C3 fino izgleda ali odlutao po ceni daleko u vis u odnosu na perfomanse (male) baterije, hoću da kažem naduvana prodajna cena ne odgovara segmentu konkurentskih vozila tih karakteristika motora i baterija.
I hoće li se samo u Evropi prodavati po ovoj ceni ili će biti i izvoza u Aziju, J. Ameriku i ostatak sveta i po kojoj ceni tamo ?