Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Dobro veče

Post od ljubitelj »

yu1srs.org sajt Savez radio amatera Srbije.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

DukeNS napisao: 28 Nov 2024, 19:45
Woodoo napisao: 28 Nov 2024, 11:40
Mislim da je u pitanju visina bez i sa shark antenom. Da li imaš COC od tvoje Alfe, tamo piše konkretna visina tvog auta i verujem da je upisana vrednost 1.693.

Sad sam pogledao COC i u pravu si, piše 1.693. Samo što to opet ne objašnjava ovu misteriju u merama. :D
Pa napisah ti, iz nekog razloga navode visinu bez i sa antenom. Bacih pogled na Alfa Romeo sajtove po Evropi i svuda navode samo nizu vrednost iako si i ti u COC-u video visu a ta iz COC-a je najmerodavnija.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

ljubitelj napisao: 28 Nov 2024, 20:49 AM, FM, radio amateri itd...
AM se i danas puno koristi, najviše koriste SAD, Kina, Rusija, UK a naravno i ceo ostali svet.
U našoj okolini najviše koristi Rumunija.

Prednost je domet, zavisno od frekvencije domet je i do 15,000km tako da se pokriva velika površina, čitati veliki broj korisnika.

AM je u mono tehnici osim u SAD gde postoji i AM Stereo sistem.
AM je od modlulacija amplitudom.

Trenutno je od negde od jeseni 2021. godine pojačan rad stanica iz Rusije.
Prisutne su takodje i stanice iz Rumunije, Poljske, Vatikana i još neke druge nacionalne radio stanice (što bi rekli propagandni servisi).

I još nešto, od marta 2022. i dogadjaja oko Ukrajine veoma često su veoma dugačka i jaka ometanja tako da je prijem regularnih signala veoma otežan a ako se i desi da je moguć prijem onda traje kratko dok se aktivira ometanje sa neke druge lokacije.
Uglavnom rat se vodi i na AM frekvencijama...

FM se koristi uglavnom za lokalno emitovanje jer je domet mali, reda par desetina km (stabilan domet), redje i 100+km.
FM je stereo i može da ima pridodat digitalni RDS prenos podataka.

FM je svuda u svetu zastupljen.

Prednost FM je široki prenosni opseg a time i kvalitetan prenos zvuka.

FM je od modulacije promenom frekvencije.

Radio amateri koriste analogne signale u obliku telegrafije (Morzeova azbuka, CW) i govora (SSB, AM) na dodeljenim opsezima frekvencija unutar 1,700 kHz do 30.000 kHz (1,7 pa 3,,5 pa 10 pa 14 pa 18 pa 21 pa 24 pa 28 sve MHz uskim podopsezima) kao primarni korisnici dok je van ovih uskih opsega upotreba za mnoge službe od diplomatske komunikacije, avio saobraćaj, emotivanje radio difuznih programa, komunikacija sa podmornicama, razni meteo servisi, servisi za tačno vreme, servisi za kalibraciju radio prijemnika i svašta još nešto.

Osim toga radio amateri koriste i digitalne signale poput "teleprintera", zatim amaterske televizije, komunikaciju preko Meseca kao prirodnog satelita, paket radio sličan IP internetu (tamo još negde od 80tih dok još nije postojao internet amateri su imali paketski prenos podataka).

Izmedju ostalih radio amateri su bili i na medjunarodnoj svemirskoj stanici i odatle ostvarivali radio veze sa zemljom.

Uz to se koristi i CB radio, to je ono što koriste šoferi u kamionima za internu komunikaciju, pogotovu u SAD, Zove se još i gradjanski opseg (27 Mhz) i slobodna je upotreba za sve gradjane bez ikakve dozvole ili posebne prijave rada.

AM obuhvata dugačke talase, srednje (obično se povezuje uz AM jer su često radio prijemnici samo sa srednjim opsegom AM talasa), i kratke a FM je na ultra kratkim talasima.

DT, ST, KT na skalama radio aparata je AM emitovanje a UKT na skali je FM.

Vrlo ukratko, ako te zanima mogu ti preporučiti knjižicu- priručnik Zvonimira Jakobovića na tu temu, kao i knjigu Bože Metzgera koja je više tehnički orijentisana. (na našem jeziku)
Inače ima odlične literature od ARRL (američko udruženja amatera) na engleskom i odličan sajt sa informacijama o svemu.

Radio amateri su udruženi u nacionalne Saveze a oni onda u IARU medjunarodnu organizaciju a saradjuja sa UN i CEPT (medjunarodno udruženje pošta).

Za emitovanje radio amatera potrebno je polaganje ispita, zatim licenca za rad i na kraju licenca za posedovanje opreme (registracija u RATELu).
Za prijem radio amaterima nije potrebno ništa, nikakva dozvola niti licenca niti ispit niti obuka niti bilo šta.
I može da se sluša sve što postoji bez ograničenja, osim dešifrovanja bez znanja servisa koji spadaju u specijalne (državne) službe mada je to teško da država kontroliše.

Ja posedujem pomenute licence A kategorije i radio stanice marke Yaesu (Japan), Boafeng (Kina) i prateći rotacioni antenski sistem na krovu marke Hy Gain (USA) i Fritzel (Nemačka).
Domet je 15,000+km, bilo koja tačka na planeti je dostupna u odredjenim okolonostima prostiranja radio signala zavisno od doba godine i meteo uslova.

Više i gotovo jedino koristim telegrafiju- Morzeovu azbuku kao način razmene informacija.

Povremeno ubacim u auto mobilnu radio stanicu i onda koristim mobilnu krovnu štap antenu na magnetnom postolju za rad preko mreže repetitora.

Povremeno kada testiram propagaciju signala slušam avio saobraćaj putem prijema signala od kontrole leta.
Hvala :pivo:
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Vidim da postoje 3 vrste filtera za xiaomi prečišćavač vazduha.Kakva su iskustva.Oduvek sam imao sivi ali postoji i zeleni i lila

Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Za šta služe ovi tasteri/prekidači na suvozačevom sedištu kod Škode?

Slika
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da direktor izreguliše prednje sedište

TT

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Pomeranje suvozackog sedista sa zadnjeg sedista.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Zasto to nema u Passatu? :kezo: Škoda napravila za Vučićevce :kezo:

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da Zuki ode sa stilom, razgažen :D
Slika

TT

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Dobro veče

Post od carov2 »

...a ni da pisne, pravi Japanac.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

E stvarno nisam ovo ovekivao od Samsunga :) i Kie. A svi zezaju Severnu Koreju.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/drz ... sti_prva_d
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

190:0 u parlamentu protiv ludaka.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Meni je indikativno kako su naši mediji to preneli na nivou. Da ne budemo iznenađeni ako nekoj predsedničkoj glavi ovde slično padne na pamet, jer, eto, i Južna Koreja, razvijen i demokratski svet, bla-bla. K'o da već gledam 20 dežurnih analitičara ukusno raspoređenih po portalima, podkastima i nacionalnim frekvencijama.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Gari kog sam preporučivao ovde za poliranje farova u Novom Sadu neće biti u zemlji jedno vreme. Ima li neko nekog dobrog da predloži?
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Ne znam koga si preporučivao, ali ja sam zimus radio kod garija iz Pezosa. Godinu dana kasnije farovi mi kao da ih nisam polirao. Ne znam jel do njega ili do farova. Planiram da u januaru odradim polimerizaciju pa da vidim hoće li biti razlike odnosno hoće li trajati.

Slika
Odgovori