ljubitelj napisao: 30 Dec 2024, 22:38
pedalaš napisao: 30 Dec 2024, 21:46
Šta mislite, koliko dimenzija zimskih guma može da utiče na prohodnost vozila u snegu ?
Ako jedno vozilo može da dodje sa gumama ( recimo) širine 225, 245, ali i 285 mm ( a neko drugo vozilo sa npr. 275 ili 315 mm), da li se to i kako te širina reflektuje na prohodnost vozila u snegu ?
I, slično pitanje za "visinu" guma ( da li je profil 30, 35 ... 50 ... ).
p=F/S
Dakle, što šira guma to lošija prohodnost. manji pritisak na sneg iliti šira guma se lakše zaglavi.
Isprobano i u praksi.
Pogledaj kako su uske gume kod profi trkača na snegu, na krugu.
Slično je i po jakoj kiši, šira guma je lošija na testovima.
Pri.manjim brzinama nastaje akvaplaning sa širim.
Ali su šire bolje na kočenju.
Da, šira guma vodi većoj kontaktnoj površini, a sledstveno tome i manjem pritisku na podlogu ( a taj manji pritisak je nakada i dobar, da se manje tone u sneg ( na skijama, krpljama, gusenicama ... )).
Sve u svemu, ovaj vikend sam imao prilike da se sa pogonom na četiri točka jednako lako uglavim u snegu ( van puta ) i sa užim zimskim (Michelin) gumama višeg profila od 18", kao i sa širim zimskim ( Good Year ) gumama nižeg profila od 20".
Kao što pamtim vreme i kada sam se uglavljivao u snegu i sa dosta uskim (a dobrim) zimskim gumama manje colaže.
I prosto nikako da jasno uočim neku zakonitost koja je varijanta bolje trakcije u samom snegu (šira guma, nižeg profila ili uža guma višeg profila). Iako mi nešto podsvesno govori da je po samom snegu prohodnija uža guma višeg profila ( dok sam veoma davno još pratio WRC, to je bilo jako uočljivo ).