sebekkg napisao: 11 Feb 2025, 14:03
Zvao sam škodin servis Moma. Opisao mu problem i reče majstor samo da se zameni još taj termostar dsg-a jer on zna da zeza.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Imao isti problem (isti motor i menjac, passat b7 u pitanju).
Takodje sam prvo zamenio jedan termostat, ali je resenje bilo da se zamene oba.
Mislim da npr g7 nema klasican termostat kod DSG-a, vec taj ventil.
Neki dan u „Delti“ odradih redovan (treći) godišnji servis za hibridni Jazz. Ulje + svi filteri.
Cena 12.480 dinara. Pošto je svaki treći servis sa popustom od 50%, to je cena sa tim popustom. Praktično, kao da je u proseku na svaki popust 16,67% i da sa popustom svaki košta oko 20.800 dinara.
Nije preskupo za period garancije i ovlašćenu servisnu mrežu u Srbiji.
A170T napisao:Pitam zato što se baš vozam ovih dana i nakon vožnje od 25km hladnjak je i dalje hladan na dodir. Verovatno da nije dobacivao do 90c jer je ovih dana baš hladno -2 do -5, i moje vožnje su bile po relativno ravnom terenu u laganijem režimu vožnje. Kada otvorim haubu iz motora ne kulja neka velika toplota ili smrad, što znači da se ne greje više nego što treba. Dosipao sam 2 puta antifriz po nekih 100ml i za sada drži, nema znakova da negde curi. Grejanje u kabini fantastično, ne moram čak ni da palim ventilatore, dovoljno je što dođe iz kanala ventilacije da stvori prijatnu toplotu. Motor radi normalno, potrošnja mislim da je malo manja. Koliko se to može proceniti preko kazaljke, jer nemam računar potrošnje...
Sve u svemu, za sada sam zadovoljan.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Definitivno funkcioniše termostat kako treba. Tačno se u jednom trenutku osetilo da je grejanje u kabini nešto oslabilo. Razmišljam šta je i setim se da je verovatno termostat otvorio i pustio kroz hladnjak. Kad sam stao, otvorim haubu i hladnjak je bio vreo na dodir. Potrošnja je definitivno niža i to osetno.
Jesam vozio bez termostata. Tačnije oduvek sam imao slabije grejanje kabine zimi, ali nisam znao da je to vezano za termostat koji utiče na sve i svašta vezano za rad motora. Da sam znao rešio bih to mnogo ranije... Verovatno da i sada postoji svašta nešto što ne radi kako treba a što ću tek da isčačkam.
Edit: Da dodam da bi prokleta kazaljka za temperaturu motora eventualno promenila neke stvari
Znam slučaj jednog automobila (mog oca) koji je vožen preko godinu dana sa pothladjenim motorom. Termostat je bio neispravan. A majstor ubedio oca da je samo neispravan termo davač ili pokazivač (instrument). Grejanje je bilo slabije. Srkao je gorivo kao pijan. A na kraju počeo i da vidno troši više ulja.
Kada je kvar sa termostatom slučajno otkriven ( jer se otišlo kod drugog majstora, zbog struje, a koji je majstor odmah primetio da creva nisu dovoljno topla ), pa i onda termostat zamenjen, bar je počeo da normalno greje kabinu. Ulja trošio i dalje dosta. Goriva slično.
Posle nekog vremena pukne dihtung glave motora, majstor skinu glavu i zvao oca da dodje, da „nešto pokaže“. Ja bio sa njim. Luft“ klipova je bio nenormalan. Veli majstor - motor baš dosta pohaban.
sebekkg napisao: 11 Feb 2025, 14:03
Zvao sam škodin servis Moma. Opisao mu problem i reče majstor samo da se zameni još taj termostar dsg-a jer on zna da zeza.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Imao isti problem (isti motor i menjac, passat b7 u pitanju).
Takodje sam prvo zamenio jedan termostat, ali je resenje bilo da se zamene oba.
Mislim da npr g7 nema klasican termostat kod DSG-a, vec taj ventil.
Zamenio sam danas termostat i sad radi kao sat.
Jeste malo cimanje dok se skinu crva sa onih lulica jer je od stajanja se bukvalno slepilo ali malo silikonski sprej i tanka glatka plastika da se zavuče između i onda se lagano skine. Ali bez onih kliješta za šelne (koje imaju kočnicu), bilo bi patnja odraditi.
Dobro je i naprskati malo silikona na plastične nosače od akumulatora, na koji se kasnije kači i kućište filtera za vazduh. Onda se skida i vraća bez opasnosti da se pocepa gumeni nosač na kućištu.
Sad će da ispadne da mi se svaki čas nešto kvari i da nonstop nešto zapitkujem. ALI imajte na umu da je u pitanju fabrički deo koji je izgurao 25 god rada. Pretpostavljam da ovde nema ikakvog servisiranja, samo zameniti novim? Auspuh/lonac nema rupa koliko vidim i čujem, ceo je.
Ne znam da li ovo prolazi tehnički? Sad gledam oglase, polovni zadnji lonac je 40e tako da nije problem.
Obično se često zavlačim i čačkam ispod auta, ali ovo nisam uopšte primetio. Slučajno sam danas video na parkingu.
Nije baš pametno čačkati prstima, ali šrafcigerom bi svakako. Iskreno sam zabezeknut da mi je ovo promaklo. Mada je i lonac na pola auta, moraš do pojasa da se zavučeš da bi došao do lonca. Obično je kod zadnjih točkova, i tu je lakše videti.
Rešiće se i to kao i sve do sada, samo kad dođe na red.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока