Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
matematicar
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21

Re: Dobro veče

Post od matematicar »

Zanimljiva prica, ima inteligenciju i strpljenje za inzinjera, cudo da zavrsi kao mehanicar sa masnim rukama i zardjalim srafovima.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

rage_man napisao:Radi i sa dizelima, ali ih izgleda manje snima.
Par puta sam se zadesio u garazi kada odvezem svoj auto na servis, bude tu svega, BMW uglavnom najvise.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Ne znam da li je ikada imao epizodu sa dizelom.
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Ne znam iskreno, povremeno pogledam po neki video zapis, znam da ne bira kad mu dolaze na servise.

Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Naravno da ne bira kad od toga živi.
Ako nije tajna koliko naplaćuje radni sat?
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Licno on mi ne servisira auto vec mehanicar koji rentira deo radionice od njega, tako da ne znam koliko mu je radni sat, ali da je branje ušiju to je sigurno.

N_L
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2016, 06:59

Post od N_L »

mironiko napisao: 16 Feb 2025, 10:24 Davno sam učio nemački, prvo u školi stranih jezika Lingua u NS, pa imao dvomesečni kurs u Berlinu (preko DAAD-a, na Göthe institutu), gde sam položio za B1, nastavio da učim u Srbiji i opet otišao u Berlin (opet DAAD, ovaj put Carl-Duisberg institut), gde sam dobio i C1 sertifikat.

Ukratko: ne može se za godinu dana kursa kod nas naučiti kao na dvomesečnom kursu u Nemačkoj, gde pritom i "živiš" na nemačkom jeziku. Ako se nekome žuri, a ima nešto ušteđevine, neka ode tamo i nauči za 2m maksimalno, makar da može da krene, pa se dalje može i u hodu.

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Svjestan sam ovoga, posto sam sad bez posla padalo mi je na pamet da odem 2 3 mjeseca u Bec (koji mi je krajnji cilj) da od ustedjevine zivim malo, vidim da li je "to to", opipam moze li se naci neki posao i sad itd itd i naravno rad na ucenju jezika, pogotovo austrijskog dijalekta jel. Zapravo ovo sam i htio tokom proslog posla koji je bio remote pa sam mogao od bilo gdje ali covjek upadne u neku komfor zonu i nikako da krene.
Inace, Njemacka kao destinacija me ne interesuje, samo Austrija a i Svajcarska ali do nje je put malo tezi.
Sad dok trazim nesto bolje sto se posla tice i ucim jezik takodje gledam poslove na bliskom i dalekom istoku, sto zbog iskustva sto zbog promjene sredine malo, ali ne trajno.
Kass napisao: 16 Feb 2025, 11:21
N_L napisao: 16 Feb 2025, 09:24 Test od goethe ili necij ne sjecam se kaze b1, ali tu ne racunaju speaking jer je online test a tu sam los. A1 svakako mogu da preskocim, vise sam mislio ako ima neki intezivni kurs za a2 npr da se brzo prodje i onda nastavi fino dalje. Kvalitet predavanja i predavaca mi je bitan, znam da je bitno u sto manjim grupama biti npr ili 1 na 1.

A za c1, pa pretpostavljam da ce mi on trebati za rad, b2 i nize mozda za nize kvalifikovane poslove, ovako za finansije i komunikaciju cini mi se sto blizi nativnom nivou da si?
Na kraju krajeva, sve i da ne odem jedan od ciljeva mi je Kafku da citam na Njemackom haha a ni ne zurim pretjerano niko me ne cera (sem sam sebe gledajuci sta se desava u drzavi) al recimo ovu cijelu godinu da posvetim dostizanju sto veceg nivoa pa dogodine da vidimo sto i kako.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
C1+ je definitivno potreban za rad, ali je veliki plus da je u većini srednjih i velikih preduzeća zapravo engleski zvanični jezik. Tako da čak i sa lošijim znanjem nemačkog to ne mora predstavljati prepreku za inicijalno zapošljavanje.

Svakako jeziki treba naučiti što bolje, problem sa Goethe kursevima je što se uglavnom potencira gramatika koja je u nemačkom skoro pa nemoguća za potpuno naučiti. Treba insistirati da se nauči govor i što bolja komunikacija makar i uz neizbežne gramatičke greške, bitno da te razumeju. Gramatika se posle može dotezati.

Imam C1+ izuzetno se dobro koristim nemačkim jezikom, po rečima svih sa kojima sam ikad pričao, ali predloge i po neki padež se desi da pogrešim.
Ovo za goethe kurseve sam i ja cuo zato i pitam za neke bolje koncipirane, a c1, i ja mislim da za neke "white collar" nazovimo poslove je potreban veci nivo pogotovo ako imas komunikacije sa klijentima, drugim ozbiljnim firmama, mislim ja sam ekonomista i imam iskustva iz vise bransi tako da bih mogao racunovodstvo/reviziju, bankarstvo, finansije itd, mislim ne idem da radim kao glovo dostavljac ili na baustelu pa da mogu da prodjem sa bilo cim, ja radi sebe bih zelio dovesti jezik sto blize maternjem, znam koliko je to tesko ali meni jezici idu dobro plus sam malo opsesivan oko tih stvari pa bih ga ucio s fokusom i dosta vremena a ne onako usput.

E sad s ovim slovima i nivoima ne znam i ne zelim da potcjenjujem bilo koji ili nekog i njegov trud, nivo, stagod, meni je poenta samo da naucim sto bolje a opet je to dosta individualna stvar jer ne ide svakome ucenje jezika isto, nema svako isto vremena, potrebe itd.
Ovako do sad, ok padezi da se utvrde dobro treba i onda samo da nabubas rod od svake imenice haha
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Imas Göthe, Ösd, Telc... sve je to priznato.
Za rad u finansijama, B2 pa navise.
Ne treba se covek opterecivati dijalektima, dostizati maternje nivoe..itd
Jedino sto dzaba trubimo ovde svakih par meseci kad nikako da odlucis sta ces i kako ces :)

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Pošto nam zadnjih par meseci dolaze raznorazni u bolnicu kojima je prvi uslov da uopšte počnu nostrifiaciju diploma B2 nivo nemačkog jezika, mogu samo lagano da primetim da B2 nije uvek B2...Od prošle godine nam stižu. Prvo par njih iz Albanije, pa par sa Kosova, onda redom Tunis... Maroko... Iran.
Najdalje u tom "B2" su otišli ovi sa Kosova, onda Albanci, a društvo iz severne Afrike očigledno da svoje B2 diplome kupuje na pijaci, pošto je (bar po mojoj slobodnoj proceni, a nije baš da ne znam nemački posle 35 godina ovde) taj njihov "B2" maksimalno nešto oko A2.
Najžešći B2 imaju oni koji kurs završe u Nemačkoj, tu nema nikakve dileme.
Fun fact je da je za apliciranje za nemački pasoš dovoljan nivo B1, a za dolazak u D da bi se radilo kao medicinska sestra /tehničar uslov je B2.

To da će svuda da se prodje sa engleskim u praksi ne biva baš. Na poslu, zavisno od branše, svakako da može da se prodje, ali van posla u komunikaciji ovde/onde, zabrinjavajuće veliki broj švaba i ostalih se ne ubija baš od engleskog.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
Kontakt:

Post od mironiko »

Štaviše, po mom iskustvu, dele se u dve potpuno disjunktne grupe:

Oni koji možda i znaju engleski, ali neće da ga koriste, nekad pod izgovorom da ti pomažu da naučiš govoreći nemački, a nekada jer ih prosto zabole prk;

Oni koji čim vide da nisi na gotovo maternjem nivou znanja ili bar vrhunski C1, odmah se prebacuju na engleski, pa čak i ako oni njega ne govore dobro.

U suštini, pošto sam baš hteo da naučim jezik, prva grupa mi je više odgovarala.

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk

Astra >> Lambo
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Nisam quotovao već je previše teksta, samo po stavkama.

Zašto misliš da je Austrija ili Švajcarska bolja destinacija od Nemačke?

Definitivno kao što ljudi rekoše, najbolje se nauči ako si primoran da koristiš tako da svakako ako si u prilici uplati kurs jezika, za to se može lako dobiti viza i idi na 3-6 meseci. To mogu biti kursevi za pripremu certova, a i ne moraju, moraš pogledati kakvo je sad stanje. Ja sam tamo i studirao pa mi je test daf bio recimo najbolje rešenje tada.

Na poslu se može ispomagati u većini firmi sa engleskim, što se tiče zivota podrazumevam da će svako iole smislen da se trudi da nauči što bolje jezik sredine u kojoj živi.

Nemci vole analize i finansije i ponuda poslova za controling, governance i sve ostale finansijske funkcije je ogroman, ali tu ti definitivno treba C1+ iz prostog razloga što moraš umeti da napraviš i pismenu analizu statusa, projekcija itd itd. Naravno za početak se može pripomagati engleskim.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
NenadNR
Reactions:
Pridružio se: 06 Apr 2013, 20:08

Post od NenadNR »

Sa engleskim se u Nemackoj i Austriji prolazi u firmama koje su prinudjene ili zele da ga koriste da bi zaposljavale strucnu radnu snagu iz inostranstva. Od mene su davno odustali sto se tice toga da cu nauciti nemacki. Za jezike sam antitalenat. Kad treba nesto van posla da obavim nadjem nekog naseg ili Google translate.

U automobilima koje Borko predstavlja dizel motori nemaju sta da traze. Na primer A8 i slicno ide sa V8 benziskim motorom. Tu su samo performanse i zvuk bitni. Potrosnja je nebitna.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od trojanac »

Gaginh0 napisao:Jel se tripujem ili je bilo dosta manje ljudi nego u NS? Ili je to bilo očekivano? Nešto mi manja euforija.

Car standardno izdominirao autobusima, nije ih imao ko blokirati.
Evo najzvaničnija informacija sa samog vrha.

https://www.instagram.com/reel/DGK2Lfvs ... BlbDFpenR6

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Slika

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Pogledah upravo najnoviji klip od Quartza 313 gde se lik hvali kako mu je zastario prekršaj prekoračenja brzine od 79km/h. Vozio je 139 gde je dozvoljeno 60 (ako sam upamtio). Javno čovek priča.
Ja stvarno ne znam ko bi poverovao da su ga za dve godine tražili samo jednom, a i tad ga nisu priveli iako su imali nalog. Zaista sramota i pravi primer onoga što gledamo svaki dan na ulicama. Tipovi sa besnim kolima rade šta hoće, a ja dobijem kaznu i zabranu vožnje traktora jer sam vukao neregistrovanu prikolicu seoskim putem. Da ne bude zabune, kriv sam u smislu zakona i posle tog događaja sam kupio drugu prikolicu koja može da se registruje i sada sam ispravan. Na mene je kazna delovala vaspitno, a on se hvali kako se izvukao i siguran sam da nije jedini niti mu je jedini put. Sećam se da je ovde nekad davno pisao kako su ga uhatili u Adranima da je isto vozio nešto debelo preko ograničenja ali nije hteo da ih moli da im ne bi bio dužan :D
Odgovori