Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Sa dve "srednjoškolske" plate može sasvim kulturno da se živi čak i ovde u Minhenu koji je definitivno jedan od najskupljih gradova u EU.
Koliko god da se u medijima na Balkanu širi mantra da Nemačka propada, daleeeko je ovo ovde još od propasti.
Koliko god da se u medijima na Balkanu širi mantra da Nemačka propada, daleeeko je ovo ovde još od propasti.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Zavisi od prohteva. Mene stan sa svim mogucim režijama izađe ~1000€, tako da moja porodica može trenutno da živi i sa tih ~3000€, pa i da im kredit od 200-300€ za neki auto recimo, plaća vrtić i jaslice preko 300€, itd. Moj kolega plaća stan 1600€ i njemu je već knap.
Ali ovo je bukvalan odgovor na tvoje pitanje. Na te 3000€ dolaze dečiji dodaci po 250€, pa zatim ako supruga radi, pa ako neko radi i minijob...
Kod nas nema promena osiguranja ako imas dece iznad 18 godina, to nigde ne stoji u upitnicima bar ja da znam. U NL je trenutno najveci problem stambeni posto soba kosta oko 1000 eur mesecno, a mali stancic oko 2000 eur i to je neki minimumi u malo vecim mestima (a i u manjim
. Pricam o slobodnom trzistu. Na socijalu se prosecno ceka od 10 do 15 godina ako nisi izbeglica. A posle inflacija za koju ljudi nisu navikli da divlja. Ali sve je to stara prica.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa to cene za iznajmljivanje kao u CH. U St. Gallenu mali stanovi od 1000 krecu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- kragujevac
Deca su za auto osiguranje bitna samo ako su u krugu onih koji voze taj auto. Tako je kod mene, gde su oboje prijavljeni. Da nisu prijavljeni kao vozači, godišnje osiguranje sa delimičnim kaskom bi mi bilo nekih 380€, ovako je 550€ (na SF30).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Pa ljudi i u Srbiji ode ogroman deo plate na razne takse i poreze... U Srbiji jedino još mogu dobro da prođu samo oni koji zarađuju ekstremno (jer postoji max oporeziva zarada i do kojeg iznosa se uplaćuje zdravstvo, penziono i ostale takse).
Za zdravstvo ne treba trošiti reči - u većini (ali većini) domova zdravlja nemaju najosnovnije stvari. Prošlog leta sam hitno vodio komšiju u hitnu, zbog ujeda pčele, u Sc - i slali me da idem da kupujem injekciju!!! Šta bi bilo da apoteke nisu imale ili nisu radile?
A kada vidiš kako nam izgledaju bolnice i uslovi za boravak pacijenata...
Ne kažem da je svuda u EU mnogo bolje nego kod nas - samo je strašno šta se dobija za ljude koji mesečno plaćaju lepu svotu za zdravstvo
Za zdravstvo ne treba trošiti reči - u većini (ali većini) domova zdravlja nemaju najosnovnije stvari. Prošlog leta sam hitno vodio komšiju u hitnu, zbog ujeda pčele, u Sc - i slali me da idem da kupujem injekciju!!! Šta bi bilo da apoteke nisu imale ili nisu radile?
A kada vidiš kako nam izgledaju bolnice i uslovi za boravak pacijenata...
Ne kažem da je svuda u EU mnogo bolje nego kod nas - samo je strašno šta se dobija za ljude koji mesečno plaćaju lepu svotu za zdravstvo
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Za Jaguara? To je sjajna cena, doduše ti si na SF30 a ja na SF 13. Mogu li znati koje osiguranje? Izgleda da mene Generali dere.kragujevac napisao: 20 Mar 2025, 07:55 godišnje osiguranje sa delimičnim kaskom bi mi bilo nekih 380€, ovako je 550€ (na SF30).
Tako meni u NL pre 3 godine kada sam zvao ocnu kliniku kod koje sam imao zakazano i rekao da sam skoro oslepeo i da bi trebalo da me pogledaju, prvo su me pitali kako znam i diskutovali na ti temu nekih 30 min, a posle rekli da tek ako potpuno oslepim mogu da dodjem kod njih. I da se nisam bunio i fizicki dosao sada bi bio slep. Ma svuda su jezivi, samo na zapadu je udobnije i cistije.
- TheWickerMan
Ma znam ali svakako plaćam mnogo osiguranje.
- kragujevac
Ja sam već godinama kod HUK24 online. Pre toga sam bio kod HUK. Kad sam pre par godina imao u kratkom roku 2x štetu od grada, HUK je isplatio vrlo brzo (desetak dana) bez ikakvih problema, podpitanja, zanovetanja itd....TheWickerMan napisao: 20 Mar 2025, 08:08 Za Jaguara? To je sjajna cena, doduše ti si na SF30 a ja na SF 13. Mogu li znati koje osiguranje? Izgleda da mene Generali dere.
Cena je OK, pri tome imam još na sve 5% popusta zbog toga što kod HUKa imam još i pravno osiguranje.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Tako je i u AT.Ako vozilom upravljaju clanovi porodice mladji od 23 godine onda je veći rizik i skuplje osiguranje.Ja placam vollkasko 225 meseceno sa maksimalnim bonusom,tako da izadje bas dosta na godišnjem nivoukragujevac napisao:Deca su za auto osiguranje bitna samo ako su u krugu onih koji voze taj auto. Tako je kod mene, gde su oboje prijavljeni. Da nisu prijavljeni kao vozači, godišnje osiguranje sa delimičnim kaskom bi mi bilo nekih 380€, ovako je 550€ (na SF30).
Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk
Volvo XC90 II D4
- TheWickerMan
Sjajan info, hvala. Baš kod njih sam gledao HUK24 Online i svidele mi se cene. Ovih dana dobijam ponudu za ful/polu kasko za novi auto pa ako mi se ne svide, prećiću kod njih. Svakako imam pravo jednom godišnje da promenimkragujevac napisao: 20 Mar 2025, 09:58Ja sam već godinama kod HUK24 online. Pre toga sam bio kod HUK. Kad sam pre par godina imao u kratkom roku 2x štetu od grada, HUK je isplatio vrlo brzo (desetak dana) bez ikakvih problema, podpitanja, zanovetanja itd....TheWickerMan napisao: 20 Mar 2025, 08:08 Za Jaguara? To je sjajna cena, doduše ti si na SF30 a ja na SF 13. Mogu li znati koje osiguranje? Izgleda da mene Generali dere.
Cena je OK, pri tome imam još na sve 5% popusta zbog toga što kod HUKa imam još i pravno osiguranje.
Sta je zivot, par koraka...
Ja (Mkd) bih rado zivio u Srb/Slo, neko iz Srb bi u At, ovi drugi u Zh, oni iz Nl u Fin.
Migracija ili siromastvo...
Ja (Mkd) bih rado zivio u Srb/Slo, neko iz Srb bi u At, ovi drugi u Zh, oni iz Nl u Fin.
Migracija ili siromastvo...
Ne to se zove Rolling Stone 
Neko je takav a neko nije. Plus neke poslovne ponude ne možeš odbiti
Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Neko je takav a neko nije. Plus neke poslovne ponude ne možeš odbiti

Sent from my SM-S906B using Tapatalk