Pomoć pri kupovini do 5000e
Re: Pomoć pri kupovini do 5000e
Jel imas link ka oglasu?
Solidna je Meriva sa tim motorom, taj 1.4 turbo je kao za preporuku kod Opela.
Solidna je Meriva sa tim motorom, taj 1.4 turbo je kao za preporuku kod Opela.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
-
- Pridružio se: 08 Apr 2025, 19:57
Ima 140ks, što stvarno mislim da je puno za početnika.
Poslednja izmena od OMP u 15 Apr 2025, 09:05, izmenjeno 2 puta ukupno.
Oko Civica.
Ma jok, pa nista se tu ne desava, ako ti ne pritisnes gas do kraja, taj auto se normalno vozi.
Drugo to je atmo benzinac, koji je mrtvosan tokom uobicajene voznje, kao sto sam gore pisao, ima nizak obrtni moment, od svega 174Nm na 4300 obrtaja. Znaci manje nego Puntic mjet sa 68 konja.
Ovaj model ima odlican kvalitet izrade, dovoljno jak motor(ne i prejak), nema problem sa korozijom, udobna su sedista, i odlicno se vozi.
Mana je sto ne voli puteve loseg kvaliteta, i nije ga jeftino popravljati, ako se nesto pokvari.
Oko Merive, ako je sve to tako kao sto pise, meni i ovo deluje kao solidan auto.
PS. Meriva ima snazniji motor od Civica, ali i dosta slozeniji, pa otvara mogucnost i skupljih kvarova na duge staze.
Ma jok, pa nista se tu ne desava, ako ti ne pritisnes gas do kraja, taj auto se normalno vozi.
Drugo to je atmo benzinac, koji je mrtvosan tokom uobicajene voznje, kao sto sam gore pisao, ima nizak obrtni moment, od svega 174Nm na 4300 obrtaja. Znaci manje nego Puntic mjet sa 68 konja.
Ovaj model ima odlican kvalitet izrade, dovoljno jak motor(ne i prejak), nema problem sa korozijom, udobna su sedista, i odlicno se vozi.
Mana je sto ne voli puteve loseg kvaliteta, i nije ga jeftino popravljati, ako se nesto pokvari.
Oko Merive, ako je sve to tako kao sto pise, meni i ovo deluje kao solidan auto.
PS. Meriva ima snazniji motor od Civica, ali i dosta slozeniji, pa otvara mogucnost i skupljih kvarova na duge staze.
Poslednja izmena od Bax u 15 Apr 2025, 09:07, izmenjeno 1 put ukupno.
Upravo je to ja pricam mnogima pa i svojoj zeni ne vozi auto tebe nego ti njega, koliko pristiskas gas tako ce i da ide, mozes i 500 konja da vozis normalno ako si normalan
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Meriva je solidan izbor sa 1.4 T motorom, e sad što se tiče održavanja ima tu nekih bubica kod tih motora i same Merive kao modela.
-
Pa, ne treba mi automobil koji je skupo održavati. Treba mi ipak nešto povoljnije, ali dovoljno kvalitetno. Pogledaću još jednom ti Hondu, mada ne znam. Ne razumem se toliko u ks, znam samo ljudi iz moje okoline da mi redovno govore da je previše, koji god da sam im pokazala automobil sa toliko. 
Što se merive tiče, pokušavam i dalje da pronađem automobil kupljen u Srbiji.
Nema 140KS nego ima DO mogućih (teoretski, na papiru, u laboratoriji) 140KS i to samo i jedino u odredjenom radnom režimu koji ti 99,999% vremena nikada nećeš dostići. Barem ne na putnoj mreži u Srbiji.
To je velika zabluda da je neki motor prejak za ovog ili onog vozača.
Postoji jedna pedala za regulaciju jačine, pedala gasa dole na podu kojom svaki vozač pa i početnik može lepo da reguliše motor

Drugim rečima, podatak (sam po sebi) o max KS je bitan više za trošak registracije a manje za vožnju, @ bax je slikovito objasnio na primerima pa pogledati još jednom napisano.
Druga stvar, u Srbiji se tada oko 2010. godišta koje ti isključivo tražiš prodavalo (kao i sada) malo automobila,tek koja hiljada privatnih kupaca (10-15,000) što je kap u moru evrposkog tržišta.
Dakle, mislim da je pogrešno postavljeno ograničenje na samo i jedino domaći auto od prvog vlasnika jer je to tako sužen izbor uopšte ponude a kamoli neki odredjeni model pa još sa kriterijumima po više osnova.
Uz takve uslove da nije stariji od, da nije sa više KS od, da nije sa više od km toliko i toliko, da je sa cenom kupovine do, sa cenom održavanja do, sa cenom popravki do, sa prostorom od najmanje......itd
šansa da se pojavi baš u svemu odgovarajući primerak koji je još i potpuno održavan- ispravan do ptrenutka prodaje takva da je bolje da igraš loto.
Ne kažem da takav auto ne postoji ali se bojim da ćeš se načekati par godina do možda deceniju da ispliva tako neki koji baš sve želje ispunjava u jednom primerku.
Treba biti malo realniji u očekivanjima rekao bih iz svega do sada, kupuje se polovan a ne bira novi auto.
Ja to tako vidim, bez uvrede ali previše slušaš te oko tebe, gledaj po svom osećaju i što se veličine tiče probaj svaki koji ti se svidi i to iznutra probaj oko prostora ako je to tako bitan kriterijum.
Ili podigni lestvicu na D segment vozila.
Domaći ili uvozni je polovan auto pa je polovan, može da bude i lemon a može i solidan.
Ne postoji neki tako idealizovani auto koji tražiš, svaki kako polovan tako i novi u salonu je kompromis po nečemu.
ps. uopšteno je napisano, nije vezano za tebe i tvoju potragu konkretnog modela koji bi zadovoljio svih tih 10tak postavljenih kriterijuma.
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

-
Pa, osim ljudi oko sebe, dosta i na forumu ima o tome. Na primer baš za uvozne sa autoplaceva ima tema. Nisam ništa sama smislila, jer se ne razumem, već sam prvenstveno čitala po forumima, a zatim se i raspitivala kod ljudi koje poznajem, pa i ovde od onih koji možda malo više znaju. Ima podosta teksta o tome da li izabrati uvozni ili vlasnički poreklom iz Srbije. Takođe imam i dosta prijatelja koji većinom nisu imali sreće za kupovinu uvoznih, pa njih ni ne pitam za savet, jer vidim kako su oni prošli.
Brže ubrzanje zahteva i iskusnije reakcije, koje ja ne posedujem. Skuplji su delovi i naravno da ću to da gledam, jer nemam nameru da većinu zarađenog novca ulažem u auto. Tačno je da ja mogu da vozim jače automobile, ali kao početniku je vrlo rizično. Neke stvari mogu i sama da zaključim.
Brže ubrzanje zahteva i iskusnije reakcije, koje ja ne posedujem. Skuplji su delovi i naravno da ću to da gledam, jer nemam nameru da većinu zarađenog novca ulažem u auto. Tačno je da ja mogu da vozim jače automobile, ali kao početniku je vrlo rizično. Neke stvari mogu i sama da zaključim.
-
Šabac mi je daleko, a taj motor od 1.2 da li je dovoljno jak? Nisam informisana oko ove kie. Pretpostavljam da su to isto autoplacevi. Na prvi pogled deluju zanimljivo.
-
Treba mi info i za menjače sa 5 i 6 brzina. Šta je bolje i zbog čega?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
6 brzina uvek bolje resenje sa aspekta performansi, komfora. Uslovno niza buka pri velikim brzinama, manja potrosnja. Treba paziti jer pojedini tipovi menjaca imaju problem, ali to nema veze sa tim da li je 5 ili 6 brzina.
Ne treba dodatno sebi da suzavas izbor zbog toga sto je auto "preterano snazan". Motor daje snage koliko vozac zahteva, dakle ti si ta koja odredjuje da li ce se koristiti 5, 50 ili 150 konja. To mozda moze malo da utice na mladje momke koji su nekontrolisani, pa ce se lakse ubiti ili nekoga ubiti sa 150 konja nego sa 50, ali i 50 moze biti isto opasno kao 500 kada se nebezbedno koristi. Visak snage ti je sta vise povoljan sa aspekta bezbednosti u nekim situacijama kao preticanje.
Ne treba dodatno sebi da suzavas izbor zbog toga sto je auto "preterano snazan". Motor daje snage koliko vozac zahteva, dakle ti si ta koja odredjuje da li ce se koristiti 5, 50 ili 150 konja. To mozda moze malo da utice na mladje momke koji su nekontrolisani, pa ce se lakse ubiti ili nekoga ubiti sa 150 konja nego sa 50, ali i 50 moze biti isto opasno kao 500 kada se nebezbedno koristi. Visak snage ti je sta vise povoljan sa aspekta bezbednosti u nekim situacijama kao preticanje.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Evo ti pregled modela Civic.
Pogledaj jos poneki video pokojnog Mirka, tu ima korisnih stvari, predstavlja dosta modela, kakvi su kao polovnjaci, iz majstorskog ugla, imas i oko cena odrzavanja.....
Nema toga kod nas, tj ima par komada ali dizel i jake su cene sad sam bas pogledao, nije taj auto bio toliko popularan kod nas ocigledno da bi se kupovao nov kao neki drugi modeli.bojanaboki123 napisao: 15 Apr 2025, 09:45
Sto se menjaca tice kod opela i fiat grupacije ih treba izbgavati u varijantama 6. brzina, kod fiata do neke 2010. godine su ugradjivani uglavnom u dizel i neke turbo motore, a kod opela i kasnije uz neke modifikacije, to je M32 menjac koji ima odredjenih problema zbog kvaliteta lezajeva i kolicine ulja u menjacu.
Sve u svemu vidim da ces ti jako tesko doci do sebi idealnog auta, sta god ti predlozimo ne valja, ili je veliko, ili malo, ili jako ili slabo, daleko, itd. opet cu ponoviti drzis se nekih svojih, slobodno mogu reci, nerealnih kriterijuma a to je jako tesko ispuniti kod polovnog auta pa i novog, znaci ili menjas kriterijume ili ne znam sta da kazem, ovako ces jako tesko naci auto. Ja kad bih gledao sebi 100% da ugodim kakav mi auto treba nikad ga ne bih ni vozio jer takav ne postoji