Pomoć pri kupovini do 5000e

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Pomoć pri kupovini do 5000e

Post od Bax »

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 1_pl1_plv0

Megan ima dobar motor(snazan, pouzdan, jednostavan), dobru limariju, izuzetno udoban u voznji. To su neke odlike samog modela.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ovaj motor je sve samo nije snazan, vozio sam ga tanko ide a trosi poprilicno, burazer ga kupo novog cim su se pojavili, znam da se odmah pozalio kako ne ide nesto a trosi, koliko se secam kao nov mu je trosio 10ku u gradu, sto nije cudno za auto te snage i mase ali da bar ide dobro. Drugar je imao 1.2 turbo sa 115 konja taj malo bolje ide ali i manje trosi, cak i znacajno ako se ne varam, ali opet sam vise ocekivao od turbo motora ali ok auto i nije trkac vec da zavrsava posao samo trazi da se gazi ako hoces da iole potegne.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

10 po gradu to je sasvim OK, Punto trosi 9 po gradu, moja Toyota tuce 12 po gradu.
Za njene parametre motor je dovoljno jak, da povuce njih 5 na neki dalji put.
bojanaboki123
Reactions:
Pridružio se: 08 Apr 2025, 19:57

Post od bojanaboki123 »

Hvala na savetu, verovatno si i u pravu. Ne mogu sve ove informacije ni da popamtim. Verovatno preterujem, perfekcionista sam po prirodi, iako verujem da su u ovom slučaju očekivanja nerealna. Pa, ta više od 110ks znam da me neće ni voziti niko da pogledam, jer u mojoj okolini ljudi kažu da je to puno. Da mogu sama sve da obavim, bih sigurno. A i nemam sigurnost, ne daj Bože da stisnem malo jače papučicu, a treba nekada i sestrino dete da vozim, ne volim da rizikujem. Ne znam kako bih proverila automobil koji nije kupljen u Srbiji, jer sva dokumenta mogu da se koriguju, kao i kilometraža, automobil može dodatno da se sredi. Pisali su na već forumu da 0d 12, 2 budu dobra uvozna.
Hvala ljudi! Znam da sam teška, ali nije ni meni lako!
bojanaboki123
Reactions:

Post od bojanaboki123 »

Ta tvoja Meriva mi deluje interesantno. Da li ima više održavanja kod turbo motora? Mada, svakako mi je baš daleko, a ne mogu zbog privatnih obaveza da odvojim toliko vremena, pa se trudim u okviru Vojvodine da gledam, a I sam si priznao da 120ks može biti jače za početnika.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ko je normalan moze da vozi i 300 konja a ko je lud moze da strada i sa jugom, ja nisam rekao da da je 120 konja mnogo nego si ti to napisala u par postova, a pisao sam vec da je auto sa vecom snagom u nekim situacijama bolji nego neki slab, npr. u preticanjima na putu sto je jako bitno.
Nema vise odrzavanja kod turbo motora, odrzavas sve isto kao i motor bez turba samo sto ima vise stvari koje mogu da se pokvare ali ako tako gledamo onda najbolje juga voziti.
Ako se baziras samo na vojvodinu eto jos jednog problema za teze pronalazenje auta prema tvojim kriterijumima, imam ja brata koji kad kupuje auto gleda samo Krusevac nece da mrdne nigde ako nadje tu nadje ako ne nista.
BMaker
Reactions:
Pridružio se: 31 Dec 2024, 04:44

Post od BMaker »

bojanaboki123 napisao:Pa, osim ljudi oko sebe, dosta i na forumu ima o tome. Na primer baš za uvozne sa autoplaceva ima tema. Nisam ništa sama smislila, jer se ne razumem, već sam prvenstveno čitala po forumima, a zatim se i raspitivala kod ljudi koje poznajem, pa i ovde od onih koji možda malo više znaju. Ima podosta teksta o tome da li izabrati uvozni ili vlasnički poreklom iz Srbije. Takođe imam i dosta prijatelja koji većinom nisu imali sreće za kupovinu uvoznih, pa njih ni ne pitam za savet, jer vidim kako su oni prošli.
Brže ubrzanje zahteva i iskusnije reakcije, koje ja ne posedujem. Skuplji su delovi i naravno da ću to da gledam, jer nemam nameru da većinu zarađenog novca ulažem u auto. Tačno je da ja mogu da vozim jače automobile, ali kao početniku je vrlo rizično. Neke stvari mogu i sama da zaključim.
Sa ovakvim razmisljanjem i lutanjem neces skoro uzeti auto. Mnogo imas zelja i zahteva za taj cenovni rang i tu starost i mnogo je mala verovatnoca da se naleti na nesto takvo. I ne, nikakav veci rizik ne nosi jaci auto jer moze lagano da se vozi isto kao i neki mnogo slabiji.
Savet, odluci koji model hoces i nadji na oglasima. Koji ti se ucini solidno, dogovori da ga pogledas, odvezi u servis na proveru i ako aminuju to je to. Posle se nadas da ce da posluzi lepo, jer kod polovnjaka je uvek kocka, i to je to. Inace neces skoro uzeti auto.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Nivoi rizika, moja lista, napominjem kad kupim auto, ja hocu da ga vozim godinama 5-15 godina, mrzi me da se cimam oko kola:

1. minimalan rizik, nov auto, mada i taj moze da zeza, ja sam uzeo jedan NOV Punto koji je imao 2000 evra kvarova u prvih 1.5 godinu. Dobio sam sve u garantnom roku, ali sam osedeo da dokazem da nisam ja kriv za fus robu. nece da priznaju garanciju prosto. Uzeo sam do sada 4 nova auta, svi su bili dobri sem tog Punta, dobri u smislu da sam ih 15 godina vozio, bez ikakvih problema, svaki od njih

2. Poznat covek, prvi vlasnik, nov auto, mala kilometraza, ispod 50k, reda 3-7 godina, ja ovo uzimam, vec 3 sam tako kupio . To je dzek pot, sva tri auta, su besprekorna, a ustedis znacajnu cifru spram novog.

3. Poznat covek prvi vlasnik polovan auto, ispod 200k, ekvivalent ako je poznat covek(od poverenja) vozio auto iz uvoza nekih 3,4 godine, pa zna sta vozi. Deluje da moze da bude OK, za jednostavniji auto.

4. nepoznat vlasnik, uvoz i sl, ovde sam jednom uzeo Micubishija, znaci slovi za japanski kvalitet, i poludeo, potrosio sam za godinu dana para u vrednosti auta, i nikad nije to bilo to, a nije bio ni mator, oko 7 godina kad sam ga uzeo....

E sad prica sa mitigacijom(smanjenjem) rizika
1. moze donekle da se umanji, ako si strucnjak, ili pregled majstora, ali ne mogu ni majstori da procene bas sve, on ce te spase da ne kupis bas nasminkanog lesa. Sta si zaista uzela, shvatices posle nekih pola godine koriscenja.
2. kupujes nesto sto vazi za bas pouzdano, kao sto je Honda ili Toyota, mada meni je to malo izvikano, napomenucu dole vise na tu temu
Ili neki motor koji je poznat kao 'raga' kao sto je 2.0HDI, 1.9 JTD, i sl...
3. kupujes nesto sto je jednostavno, kao sto je mali atmo benzinac, i tako smanjujes verovatnocu kvara, ili nesto cega ima jako puno, po otpadima, te mozes da lako resavas probleme, ovde bih pomenuo ponovo Punta, Astru G i Golfa 4, sa benzinskim motorima, kod kojih, jako tesko mozes da udjes u varijantu, da je kvar toliko skup da auto moras da uparkiras i zaboravis na njega do daljnjeg, sto moze da se desi npr sa dizelom, gde za kratko vreme moze da crkne sve i svasta sve reda 500 i vise evra...
4. Dobar majstor od povernja, retkost, ali to moze u mnogome da ti olaksa posedovanje auta, obicno su strucni za pojedine brendove
5. kupis nesto sto se lako prodaje, vozis sa min ulaganjima, ako procenis da si se zeznula, odma na oglas, nije eticki, ali je prakticno.

Takodje oko troskova odrzavanja,
1. najpovoljniji Punto
2. bilo sta evropsko,
3 Japan, on je pouzdan, ali kad rikne presesce ti, a i to rikne
4 sto manji u klasi to jeftiniji,
Poslednja izmena od Bax u 15 Apr 2025, 12:46, izmenjeno 2 puta ukupno.
bojanaboki123
Reactions:

Post od bojanaboki123 »

Hvala na savetima! Na žalost poznajem ljude ili koji ne voze ili koji voze automobile koje ne bih mogla da priuštim, tako da mi ostaje ili od Prvog vlasnika ili uvoz. Obavezan je pregled kod majstora, što se mene tiče. Bez toga ne razmatram.
bojanaboki123
Reactions:

Post od bojanaboki123 »

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0

Ovaj možda? Iako je omp pisao sa 73ks.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

SAMO benzin 1.4 sa 75ks ili 73 ks.
To je masinerija, ostalo je ispala u najavi, bar za benzince.

I 1.6 TU im je isto dobar motor.

PS. ogromana je razlika tu u kvalitetu motora, prosto je nepojmljivo da je Peugeot spao sa tako dobrih motora, na ove krseve sto sada prave....

PS2. plati bus, odvezi se i pogledaj i neki dalji auto ako mislis da je to to.

Za dobar auto vredi potegnuti put, ja sam za biciklo isao do Bosne....
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Uzeo sam do sada 4 nova auta, svi su bili dobri sem tog Punta, dobri u smislu da sam ih 15 godina vozio, bez ikakvih problema, svaki od njih
Ne kontam ovo, 4 auta si vozio po 15 godina??? mada kazes da ih vozis 5-15 godina pa neka si i svaki vozio po 5-6 godina znaci 20-30 godina plus ta tri koja si kupio od poznanika ili ja nesto ne kontam ili imas mnogo godina?? :) ja jesam promenio dosta kola doduse najvise sam 5-6 godna vozio auto i to smao 2 komada ostlai na po godinu ili manje, a imam 27 god vozackog staza od toga prvih godina su oceva kola bila
Poslednja izmena od OMP u 15 Apr 2025, 12:57, izmenjeno 4 puta ukupno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

bojanaboki123 napisao: 15 Apr 2025, 12:46 https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0

Ovaj možda? Iako je omp pisao sa 73ks.
s razlogom sam napisao samo 73 konja a ti ako zelis kupi taj od 95 meni je sve jedno ali njih ni majstori ne vole jer ne mogu da ih poprave kad krenu da se kvare
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Uporedo ih vozim.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ok ali opet mi nesto mnogo zvuci
Odgovori