Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od grujicd »

U jbt, zamalo da se zajebem, to je 15GB za vreme trajanja ugovora, ne svaki mesec! A stoji im na spisku gde su i ostali mesečni benefiti, po meni pederski način da izlistaš šta je uključeno u paket, to da nije svaki mesec vidiš tek kad odeš u detalje.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Da to je potpuno odvratno, to što piše roming im je za trajanje celog paketa. Tako da, kada sam prebacivao broj sa poslovnih tarifa na fizicko lice uzeo najjeftiniji paket iz inata.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

U A1 je ukupan net za ugovor, u Yettelu je mesečna kvota.

@BigMazzy Yettel signal je tu uvek imao problem, po jednoj dijagonali.

Tapa

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

grujicd napisao: 17 Apr 2025, 10:59 Totalni relaks, nema one frke na granici, jao isključi mrežu, pazi da ne uhvati roming - a kad imaš stranu karticu/esim onda je Srbija roming pa imaš istu frku i u povratku.
To sve podesiš u samom telefonu, obično ima u sekciji igde se podešva SIM upotreba.
Ja tako radim već evo 25+ godina i nikada problem da se zakači na pogrešnu mrežu bilo domaću bilo roming.

Imao sam brojeve istovremeno u sve 3 mreže nekih 15tak godina.
MTS i Mobtel od 1997. sa istim brojem mobilnog , VIP nešto kasnije kada se pojavio.

Za roming iako imam u paketu uvek koristim lokalnu "turist" SIM karticu za internet.
Uvek mi je bilo jeftinije nego bilo kakav roming paket.

Naravno, kao što si napisao dok sam u putu taj dan jako je korisno da imaš roming iz paketa svega i ne brineš oko prelazaka granice u smislu da ćeš ostati bez konekcije.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Kako možeš to da namestiš? Ok, za domaću karticu staviš da se kači samo na našu mrežu. Ali ako ti je druga kartica neka strana koja ima EU roming, njoj ne možeš da staviš fiksnu mrežu, jer kad ideš kroz HR, SLO, IT, svaki čas se menja mreža. A ako staviš na Auto, onda ok ide kad se šetkaš po inostranstvu, ali imaš frku kad ulaziš u Srbiju.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Mobilne telekomunikacije

Post od ftj »

Svakako moras ostati bez konekcije kad prelazis granicu, makar na 2-5 minuta. To vazi i kad prelazis medju zemljama u eu i sa domacom karticom(najlakse testiras ako gledas jutub za vreme voznje dok prelazis granicu). Meni je za domacu karticu iskljucen data roaming, kad udjem u drugu zemlju samo enablujem esim i setujem datu na tu karticu i to je to. Mana je sto malo vise trosi bateriju al nije strasno.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pa sad kako veorvatno zavisi od konkretnog telefona.
Kao ti imam obično 1 domaću SIM i jednu stranu SIM.
Na telefonima koje sam imao moglo je da se postavi da li u romingu odvojeno da li imaš voice ili data.
I da ograničiš da li se telefon kači na friendly mrežu od tvog operatera a ostale mreže blokira.

Npr. za A1 srpsku SIM karticu kada sam bio u Albaniji dozvoljava se kačenje na Vodafone AL (jer je u sporazumu sa A1) a ostale AL mreže ne može da se kači.
Isto tako kada sam u MKD dozvoljava kačenje na A1 MKD a ne na DT (i ranije OTE, pa onu slovenačku mrežu itd koje su bile ranije dostupne).

A1 MKD SIM ima roming (iako je prepaid) pa kada mi preostane neutrošenih GB onda koristim te MKD GB i kod nas, da ne propadnu. Tako sam podesio da mi je u SRB prijateljksa mreža A1 za tu karticu.

Kada sam koristio sprsku Telenor karticu a bio u HU dozvoljavao je kačenje na Telenor HU a nije na ostale mreže.

Iskustvo je sa Hauwei, Honor, Gigabyte.
Imao sam i Ericssom i HP telefone, ne sećam se kako je tamo bilo podešavanje dostupnosti mreža u romingu.

Ti beše koristiš Samsunge, ne bih znao koje on opcije ima ali mislim da valjda i on ima negde takve opcije gde se definišu prijateljske mreže u romingu.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Globaltel ima OK roming net dodatke.

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ljubitelj napisao: 17 Apr 2025, 20:46 Npr. za A1 srpsku SIM karticu kada sam bio u Albaniji dozvoljava se kačenje na Vodafone AL (jer je u sporazumu sa A1) a ostale AL mreže ne može da se kači.
Isto tako kada sam u MKD dozvoljava kačenje na A1 MKD a ne na DT (i ranije OTE, pa onu slovenačku mrežu itd koje su bile ranije dostupne).
Promenili su to.
NEO roming zona i mreže (*svi operatori):
Albanija (Vodafone, One), Austrija (A1, T-Mobile), Belgija (Orange), Belorusija (A1), Bosna i Hercegovina*, Bugarska (A1, Vivacom), Crna Gora*, Česka*, Danska (Telenor, Telia, H3G), Džerzi (Telecom), Estonija (Telia), Finska (Telia, DNA), Francuska (Orange, SFR), Grčka*, Holandija (Vodafone), Hrvatska*, Irska (Vodafone), Italija (Vodafone, Wind Tre), Južna Afrika (Vodacom), Kanada (Rogers), Letonija (Bite, LMT), Lihtenštajn (FL 1), Litvanija (Telia, Bite), Luksemburg (Orange), Mađarska*, Malta (Epic), Moldavija (Orange), Monako (Telekom), Nemačka (Vodafone, T-Mobile), Novi Zeland (Vodafone), Norveška (Telenor, Telia), Ostrvo Men (Manx), Portugalija (Vodafone), Poljska (Orange, T-Mobile), Rumunija*, Rusija (Beeline, MTS), SAD (AT&T, T-Mobile, Verizon), Severna Makedonija*, Slovačka*, Slovenija*, Španija (Vodafone, Orange, O2), Švajcarska (Sunrise, Swisscom), Švedska (Telenor, Telia, H3G), Turska (Vodafone, Turkcell), Velika Britanija (Vodafone, H3G, O2), Ukrajina (Vodafone).
**Ne važi za britanski krunski posed Gernzi

MTS npr. nema roming partnera za Monako ako se dobro sećam.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Geza napisao:Globaltel ima OK roming net dodatke.

Slika
Koristio sam prosle godine Airalo i super je radilo. Probao sam posle i neki drugi sajt koji nudi te net pakete samo za EU, jos jeftinije od Airala.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Heinz napisao: 17 Apr 2025, 23:59
ljubitelj napisao: 17 Apr 2025, 20:46 Npr. za A1 srpsku SIM karticu kada sam bio u Albaniji dozvoljava se kačenje na Vodafone AL (jer je u sporazumu sa A1) a ostale AL mreže ne može da se kači.
Promenili su to.
NEO roming zona i mreže (*svi operatori):
Albanija (Vodafone, One), Austrija (A1, T-Mobile), Belgija (Orange), Belorusija (A1), Bosna i Hercegovina*, Bugarska (A1, Vivacom), Crna Gora*, Česka*, Danska (Telenor, Telia, H3G), Džerzi (Telecom), Estonija (Telia), Finska (Telia, DNA), Francuska (Orange, SFR), Grčka*, Holandija (Vodafone), Hrvatska*, Irska (Vodafone), Italija (Vodafone, Wind Tre), Južna Afrika (Vodacom), Kanada (Rogers), Letonija (Bite, LMT), Lihtenštajn (FL 1), Litvanija (Telia, Bite), Luksemburg (Orange), Mađarska*, Malta (Epic), Moldavija (Orange), Monako (Telekom), Nemačka (Vodafone, T-Mobile), Novi Zeland (Vodafone), Norveška (Telenor, Telia), Ostrvo Men (Manx), Portugalija (Vodafone), Poljska (Orange, T-Mobile), Rumunija*, Rusija (Beeline, MTS), SAD (AT&T, T-Mobile, Verizon), Severna Makedonija*, Slovačka*, Slovenija*, Španija (Vodafone, Orange, O2), Švajcarska (Sunrise, Swisscom), Švedska (Telenor, Telia, H3G), Turska (Vodafone, Turkcell), Velika Britanija (Vodafone, H3G, O2), Ukrajina (Vodafone).
**Ne važi za britanski krunski posed Gernzi

MTS npr. nema roming partnera za Monako ako se dobro sećam.
Ne razumem post, šta su promenili od friendly mreža u AL i MK.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Pa piše tu u uvodnoj rečenici *svi operatori.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ne bih rekao iz prakse da se na sve operatere kači automatski, A1 SRB kartica se automatski kači na A1 MKD mrežu, ne na sve operatere.
Ovo je vrlo sveže, o tako je godinama unazad.
Ako hoćeš da nakačiš da drugog operatera onda to trebaš eksplicitno da izabereš kao manual.

Imam obe A1 kartice, i +381 i +389

Isto je (bilo) i u ALB.

Možda * znači da je svejedno jer je Open Balkan jedna zona i praktično si kao kod kuće a ne u romingu.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Rekli mi malo pre u MTS-u da ugovor možeš da produžiš već 3 meseca pre kraja, i odmah ti ide ona manja cena. Znači ako uzimaš Soko Lite, 12 meseci plaćaš manju cenu, onda bi preostalih 12 trebao veću, ali u stvari možeš samo 9 i opet možeš da se vratiš na 1999din.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

To je preskupo u odnosu na a1 i yettel.
Odgovori