pegazbre napisao: 02 Apr 2025, 14:29
Cek, ja ovde nesto nerazumem. Ako skinem lamperiju i umesto nje stavim OSB ploce (koje ce u principu da zatvore krov da ne ulazi nesto unutra) a odmah preko OSB ploca stavim limenu opsivku (koja ide od ivice krova do fasade), sta ce mi izmedju stiropor i fasadna boja, koji se nece videti.
Cak mislim da mi netreba nista ispod lima jer sam lim dolazi od ivice krova do fasade i na taj nacin zatvara krov.
Ja sam zamisljao da limena opsivka izgleda ovako, tj umesto lamperije, bukvalno stoji lim.
glsn3.jpg
Ne treba ti, u pravu si. Ja te nisam razumeo, tj razumeo sam te da samo hoćeš opšav od lima preko nove vetar lajsne (kao što i sada imaš) a da umesto lamperije staviš OSB ploče koje će ostati izložene (praktično da napraviš sve isto što imaš samo na novo). Sada sam shvatio po ovim fotkama da bi ti i vetar lajsnu i strehu da upakuješ u oblogu od lima što je OK i ne treba ti onda ništa osim OSB-a ili relativno zdrave lamperije. Elegantno i dugotrajno rešenje a limova ima u svim mogućim bojama.
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
E sad kad smo se razumeli sta bi ja hteo, ako je kuca 11mx11m, koliko bi ovo moglo da kosta
Ako se uklopim u cenu do 2000e, uradio bih sa obe strane isto (pakovanje u lim), vetar lajsne i opsivka oko odzaka. Trebalo bi i oluke uskoro, nisu suplji ali jesu izbledeli zkroz (a negde su se i ogulili) ali to prepostavljam da ne moze sve za ovaj budzet.
Pa ako ti je limar stvarno dao cenu od 30e/m1 (što mi sad deluje kao baš drugarska cena kada sam shvatio da će u stvari sve da ti oblaže limom) trebalo bi da se uklopiš u cca 2.000… i za te novce bi trebalo to da uradiš ako ste se dobro razumeli da je to cena za “oblaganje” cele strehe limom (donje, bočne i gornje strane) a ne “opšivanje” vetar lajsne (bočne i gornje strane). Nemoj da te i on loše razumeo jer razlika je ozbiljna
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
Ja sam pre 2 godine radio kompletno renoviranje kuce pre useljenja u istu i odradio sam tako kako ti pitas, isti slucaj je bio. Kod mene je stanje lamperije bilo dobro (kao sa one tvoje druge slike), eventualno ako se koja letva bila skinula usled dotrajalosti ali nista bitno, i preko se islo sa opsivanjem limom sa svih strana kuce i na kraju se dobilo kao sa ove poslednje slike sto si okacio. Naravno prethodno proveriti stanje greda i dasaka u koje bi se srafio lim, ako je sve zdravo, udri.
Za cenu ne mogu da ti kazem nista konkretno jer se ne secam racunice, znam da nije bila neka klasicna ponuda kao npr za moleraj ili keramiku pa dobijes Eur/m2 vec je sagledao sve radove, dao ukupnu cifru materijal i ruke, ja uporedio sa drugom ponudom pa odlucio ko ce raditi.
Edit: sad proverih, izaslo me ukupno 2850eur opsivanje i postavka novih oluka (materijal i ruke), malo je komplikovano dati tacnu dimenziju kuce jer su uz osnovni objekat pripojena jos dva pa tu ima neki razlika u krovovima, visinama... ali ugrubo 10,5x13m. Ceo novi krov (podascan + novi crep) sa opsivanjem bio je odradjen pre one jake oluje sto je pogodila NS, sto mu je doslo kao dobar test izdrzljivosti, sve je ostalo na svom mestu...
propeler napisao: 02 Apr 2025, 16:09
Pa ako ti je limar stvarno dao cenu od 30e/m1 (što mi sad deluje kao baš drugarska cena kada sam shvatio da će u stvari sve da ti oblaže limom) trebalo bi da se uklopiš u cca 2.000… i za te novce bi trebalo to da uradiš ako ste se dobro razumeli da je to cena za “oblaganje” cele strehe limom (donje, bočne i gornje strane) a ne “opšivanje” vetar lajsne (bočne i gornje strane). Nemoj da te i on loše razumeo jer razlika je ozbiljna
To je sad pitanje na sta je on mislio, znam da je rekao da moze da se stavlja na lamperiju a mozemo i da je skinemo. On je cenu rekao na osnovu slike, ko zna koliko bi bilo kad bi pogledao uzivo.
Inace bih radio samo te bocne strane krova jer tu postoji opsivka od drveta ali na strani gde su oluci nije takva opsivka vec ovakva
IMG_20250402_173337.jpg (53.08 KiB) Pogledano 866 puta
A ovo je slika sa druge strane kuce, bolje se vidi
IMG_20250402_173944.jpg (136.04 KiB) Pogledano 866 puta
Ovo sa bočnih strana izgleda zdravo, deluje i da je prepuštena streha od betona i prekrečeno tako da ja tu ništa ne bih dirao. Samo ćeš srediti estetski kada budeš radio celu fasadu. Obzirom da ti ostaju samo prednja i zadnja strana za popravku strehe uklopićeš se u 2.000. ali naravno proveri sve sa majstorom prvo pre nego što kaparišeš da ne bude nesporazuma posle šta ste se dogovorili. Ja bih tražio dve ponude čisto radi poređenja i odabira Izvođača, ako su cifre drastično različite onda neko nešto nije dobro razumeo šta je obim posla.
Evo mene opet po savet sta raditi i opet vezano za kuću koja je u procesu kupovine.
Pored same kuce se nalazi plato (na koji se izlazi iz dnevne sobe) a na plato se nadovezuje garaza. Garaza nema standardni krov, uradjen je blagi nagib i bitimenski premaz a iznad je dugo bila vinova loza a sad su ostali samo nosaci za tu vinovu lozu koji ce se skinuti (cevi i betonski delovi).
E sad je problem je sto je bitimenski sloj propao na jednom mestu i kad je jaca kisa, dolazi do proksnjavanja tj curenja vode u garazu.
Planirao sam sa ocem da uradim limeni krov na jednu vodu ali mislim da je sam krov preblizu dnevnoj sobi (neka 3m od dnevne sobe) pa se bojim da ce biti suvise bucan a deluje da je sama ploca na garazi pripremljena da bude presvucena nekom hidroizolacijiom koja ce da glumi 'krov'. Posto je garaza od 25m2, odprilike bi me materijal za limeni krov izasao oko 400€.
E sad, sve vise razmisljam da prosto zamenimo taj ostecen deo bitumenskog premaza sa novim i završimo pricu. Da li se nova bitimenska traka moze prelepiti preko stare ili je staru potrebno skinuti? Da li preko stavljati neki krupniji sljunak/tucanik?
Ispod je par slika kako to izgleda pa cisto da mi date predloge sta uraditi.
Sestra i zet imaju limenu nadstrešnicu za auto na istoj udaljenosti od sobe. Ja isto imam limenu nadstrešnicu okačenu o spoljašnji zid spavaće sobe. Ne čuje se ništa kad pada kiša. Bitno je ušrafiti lim gusto i čvrsto da ne može da zvecka i vibrira.
Mozda ce finansije biti problem napocetku pa zato razmisljam da sredim bitiumen prvo da nema curenja pri jakoj kisi jer je sve i napravljeno da krov i bude takav (bitimen, mali nagib, opsivke i mali oluk).
Tegola nam nije pala na pamet, ali i za nju mislim da moraju cevu i drvene gredice ispod ako se ne varam, nemoze direktno preko bitumena.