Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Računari

Post od Ji 4Tze »

grujicd napisao: 25 Apr 2025, 09:53 MacBook M2 AIR, tj, iz porodice ARM procesora.

Imao sam najbolju volju da probam čitač LK, instalirao sam Čelik (x64 verzija), krenuo da uključim čitač u Mac... I video da mi je čitač USB-A, a moj Mac ima samo USB-C portove. Ali onda sam se setio da imam konvertor, zakačio, u UTM-u moraš da kažeš da će Windows da preuzme kontrolu nad tim USB uređajem. I radi. Gemalto čitač. Čita LK uspešno. Instalirao sam onda TrustEdgeID, sve prođe ok, pročita sertifikat sa LK, instalira ga. Ali nisam krenuo da potpisujem nešto. Ako rade ove konekcije sa čitačem i da može da pročita sertifikat dosta mi je velika verovatnoća da će i potpisivanje raditi.

Možeš da aktiviraš potpis u Cloud-u na eUpravi pa tamo potpisuj dokumente, recimo završni račun bez problema. E sad za npr. prijavu ekološke takse još nisu “uvezali” sistem. Koristio sam ovaj čitač na Mac-u za eUpravi i eBanking pa sam i od toga odustao od kako sam aktivirao ConsentID i od kad RFZ ima moderniji eBanking nego onaj s karticom preko Jave

Slika
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Potpis u klaudu je odličan izlaz iz svih zavrzlama sa karticama i čitačima. To nikad nije proradilo kako je zamišljeno, ni kod nas, ni bilo gde. Oslanja se na middleware, drajvere, čitače, različite dobavljače čipova na istom tipu kartice, ključeve, sertifikate, jednostavno previše tačaka ima koje se moraju složiti kako treba da bi to radilo.

Mi u kancu imamo nekoliko čitača kartica iz drugih nekih razloga, i jedini čitač gde nam radi sve je neki od pre 15 godina, kombinovani kontaktni i beskontaktni. Ovi svi drugi nekima rade, nekima ne, nikakvih pravila nema.

ConsentID odradiš i ne razmišljaš par godina.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Od pre neki dan pokusavam po drugi put da predjem na mac-a. Bio sam prinudjen zato sto Docker radi glupo drukcije na windows-u. Za ne verovati. Plus na najnovijoj generaciji mac-ova to radi bas tecnije. Inace u samoj interakciji sa korisnikom - standardne aplikacije, moj 5 godina star PC (i9) ne zaostaje skoro u opste za skoro najacim mac-om (m4 max). Plus ono sto me je odusevilo na mac-u da sve periferije sa PC je bez problema prihvatio - direktno. Jedino nije hteo drugi (treci) ekran (preko hub-a) da ukljuci nego sam morao da ih prikacim na hub preko USB-C kabla.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Što se tiče Dockera, da li si probao da ga pokreneš na Windows-u, ali pod WSL? WSL ti je Linux virtuelna mašina koja je ugrađena u Windows, možda samo mora da se uključi. Ne koristim Docker ali vidim da pominju da im bolje radi pod WSL nego direktno na Win.

A od mene nešto 100x jeftinije, ali vezano za temu: kupio sam 128GB flash disk koji ima sa jedne strane USB-A, a sa druge USB-C. Samim tim može da se koristi i na MacBook Air koji ima samo type C portove, ili na bilo kom od modernih telefona, a možeš da ga ubodeš i u stari PC koji ima samo USB-A. Pri čemu je ceo veličine palca. Postoje i 64 i 256GB varijante

https://gigatron.rs/proizvod/kingston-d ... 0617328165

Uzgred u CTShopu je jeftinije ali mora da se naručuje i čeka.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ma cela drama bila oko docker-a koristio sam ga sa WSL2 pa posle sa WSL1 i onda mi je kolega cak stavio i custom linux pa posle ponovo sve u krug. Nista ne radi kao sto bi trebalo :) Na prvom mestu deljenje direktorijuma sa windowsom pa posle sve ostalo. Sve u svemu lakse i jednostavnije je bilo da predjem na mac :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Moje iskustvo je da pc tastatura i mis ne rade kako treba na mac-u a treci monitor nisam uspeo da povezem uz pomoc standardnog usb-c dock-a vec mora neki sa posebnom podrskom a i onda moras neki poseban softver da dodajes(display nesto). Tek na najnovijim macovima su dodali zvanicnu podrsku za 2 externa monitora, mentoli.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Na najnovijem nema podrsku za 2 ekstremna monitora preko ekstendera, ali sam ih povezao preko ekstenderovog USB-C-a moze i radi jako lepo (stoji na sajtu Apple-a). Samo se inicijalizuje minut :) nekako nisam navikao. Inace mis radi isto - samo skroluje malo drugacije, ali skoro isto, windows tastatura lepo radi ali sam ipak presao na apple zbog oznacavanja tastera i ekstra funkcionalnosti... Ne mozes tek tako lako da menjas jedan pa drugi laptop.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

MacBook ima strava hardver, ali je za mene maltene iPad sa tastaturom. Malo karirikiram, ali ne previše - kad radim nešto ozbiljno sednem za desktop PC. Jeste tu najviše navika, ne sporim, ali jbm ti računar koji nema Delete već samo Backspace, da ne pominjem Home/End/PgUp/PgDown. Jeste, dobiješ ih sa Fn tasterima ali često gorepomenute tastere koristim sa Shift i Ctrl, nije isto kad moraš još i Fn.

Inače pošto na Win ne mogu da živim bez Total Commandera, na Mac koristim Crax - nije isto ali je dovoljno blizu.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Tastatura im jeste iritantna ali zato uvek imam neku externu okolo. Što se tiče Total Commandera koristim "Commander one" i jako sam zadovoljan, preporuka.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

grujicd napisao: 21 Maj 2025, 09:26 Što se tiče Dockera, da li si probao da ga pokreneš na Windows-u, ali pod WSL? WSL ti je Linux virtuelna mašina koja je ugrađena u Windows, možda samo mora da se uključi. Ne koristim Docker ali vidim da pominju da im bolje radi pod WSL nego direktno na Win.

A od mene nešto 100x jeftinije, ali vezano za temu: kupio sam 128GB flash disk koji ima sa jedne strane USB-A, a sa druge USB-C. Samim tim može da se koristi i na MacBook Air koji ima samo type C portove, ili na bilo kom od modernih telefona, a možeš da ga ubodeš i u stari PC koji ima samo USB-A. Pri čemu je ceo veličine palca. Postoje i 64 i 256GB varijante

https://gigatron.rs/proizvod/kingston-d ... 0617328165

Uzgred u CTShopu je jeftinije ali mora da se naručuje i čeka.
Na Ananasu ovaj fleš je 1000din jeftiniji ;)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Bukvalno je svuda jeftiniji nego u Gigatronu, ali ovde sam mogao da ga uzmem odmah bez čekanja. Naručio sam novi komp pa hoću da imam spremam fleš da instaliram win, stari mi se negde zagubio.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ja sam uzeo adapter za fleš, A na C, za nekih 150 dinara, čisto za backup slika sa telefona.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ponestaje mi prostor na NASu, ostalo još oko 200gb, pa sam mislio da je to relativno laka stvar da se reši, dok nisam izguglao.

WD EX2 Ultra, 4tb(2x4tb) je u pitanju, ideja je da se zadrže stari podaci i da se nastavi sa korišćenjem, znači da se proširi kapacitet.

Uzeo bih WD red pro, pa se nadam i brzini, jer je izgleda kod mene trenutno SMR HDD, a WD PRO je CMR.

Mislio sam da je lako izvući stari HDD i staviti u neki case ili PC i tako izvući podatke, ali ispada da ne može tako lako bez malo gimnastike, spominje se Linux.

NAS ima USB port, za proširenje kao ili kopiranje, ali nešto ne radi skoro uopšte, nije hteo da pročita eksterni HDD.

Još jedna varijanta je da kupim novi NAS, neki Synology i da tako rešim problem.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

‘Ste videli nekad ovakav fleš? Slika

Slika

Dobio ga na poklon…
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

carov2 napisao: 22 Maj 2025, 10:13 Ponestaje mi prostor na NASu, ostalo još oko 200gb, pa sam mislio da je to relativno laka stvar da se reši, dok nisam izguglao. Slika
Naleteo sam u uputstvu za taj tvoj NAS, ako ubacuješ dva diska koji su 8TB ili veći, moraš da uzmeš i 48W napajanje umesto postojećeg 36W.
Pitanje je da li to važi i za WD Red Pro jer nisu naveli za koje modele se odnosi. Recimo WD Red Pro 8TB troši manje od 2TB modela prema ovome:

https://documents.westerndigital.com/co ... ro-hdd.pdf

Nisam našao u uputstvu da pominju potrošnju, samo se kapacitet pominje (što i nema direktne veze ali ajde, indirektne ima).

Ako može sa postojećim napajanjem, i ako uzimaš dva diska, ja bi to ovako uradio. Najsigurnije da se ništa neće zeznuti, iako nije najbrže:

- zakačiš jedan od novih diskova na računar - bolje ako može u desktop preko sata kabla, sporije će biti ako ideš na USB
- iskopiraš ceo sadržaj NAS-a na novi disk. Potrajaće pošto ide kroz mrežu
- izvadiš stare diskove iz NAS-a, ubaciš drugi disk koji je prazan. Kaže WD da NAS može da radi i sa jednim diskom.
- inicijalizuješ NAS sa jednim novim diskom
- iskopiraš sad sve nazad na NAS
- ubaciš i taj drugi disk u NAS, pustiš ga da ga obriše i koristiš ga praznog

U ovoj proceduri ti u svakom trenutku ostaju oba stara diska sa podacima, da ih vratiš ako nešto krene loše.

Ako si koristio RAID 1 - gde se sve čuva u duplikatu na oba diska, u teoriji bi mogao da izvadiš jedan disk, ubaciš novi, kažeš NAS-u da iskopira sve na taj novi (pitanje je da li RAID 1 radi ako nisu istog kapaciteta), onda izvučeš preostali stari, ubaciš drugi novi, sad pustiš da se na njega sve prebaci, i na kraju kažeš NAS-u da poveća volume tj da iskoristi pun novi kapacitet. Ovo je dosta rizično gde svašta može da pođe po zlu, bilo bi mi frka da radim ako nemam dobar backup. A ako već imam backup onda bi samo ubacio nove diskove i vratio podatke na njih.
Odgovori