grujicd napisao: 25 Apr 2025, 09:53 MacBook M2 AIR, tj, iz porodice ARM procesora.
Imao sam najbolju volju da probam čitač LK, instalirao sam Čelik (x64 verzija), krenuo da uključim čitač u Mac... I video da mi je čitač USB-A, a moj Mac ima samo USB-C portove. Ali onda sam se setio da imam konvertor, zakačio, u UTM-u moraš da kažeš da će Windows da preuzme kontrolu nad tim USB uređajem. I radi. Gemalto čitač. Čita LK uspešno. Instalirao sam onda TrustEdgeID, sve prođe ok, pročita sertifikat sa LK, instalira ga. Ali nisam krenuo da potpisujem nešto. Ako rade ove konekcije sa čitačem i da može da pročita sertifikat dosta mi je velika verovatnoća da će i potpisivanje raditi.
Možeš da aktiviraš potpis u Cloud-u na eUpravi pa tamo potpisuj dokumente, recimo završni račun bez problema. E sad za npr. prijavu ekološke takse još nisu “uvezali” sistem. Koristio sam ovaj čitač na Mac-u za eUpravi i eBanking pa sam i od toga odustao od kako sam aktivirao ConsentID i od kad RFZ ima moderniji eBanking nego onaj s karticom preko Jave