Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Dobro veče

Post od pedja »

https://maps.app.goo.gl/cdFDLTvqiKmyzatA8

Složite recenzije od najnižih ocena, pa pogledajte odgovore valsnika

Tapa

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

:kezo:

Slika
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

A170T napisao:Vec sam pisao ranije, u pitanju su zadnji amorti. Sumnjam u njih jer bukvalno mogu da zaljuljam ceo zadnji kraj sa po jednim prstom obe ruke. Bas mekano deluje... Amorti su menjani Januara prosle god, vizuelno nemaju tragove ulja ili slepljene prljavstine. Pa me zanima da li je iko ikada uspeo da izvuce neku garanciju za takve delove, i kakva je procedura?
Da se vratim časkom na ovo. Zavukao sam se ispod kola i gledao šta se dešava kad se nalegne na gepek odozgo. Ja sam mislio da se naleganjem na gepek direktno deluje na amortizere, ali amortizeri su skoro potpuno nepomični i ne reaguju na to pritiskanje odozgo. To oslanjanje je izgleda nešto komplikovanije nego što sam mislio. Tako da valjda su i dalje ispravni, u vožnji se ponašaju normalno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Pitanje vezano za struju ko se razume, imam u garazi jedan auto radio koji decenijama radi preko ispravljaca/adaptera na koji je povezan. Sad je taj adapter crkao i on je 9w ja sam nasao drugi od nekog punjaca za aku busilicu ali taj je 20w, da li smem njega da povezem na radio umesto ovog od 9? Probao sam na kratko i radi ali dal sme na duze staze?
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

9 Volti a ne wati. Ne smeš, nađi na buvljaku od 12V neki i poveži
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Pise 9 i 20w evo slika
IMG_20250526_190619.jpg
IMG_20250526_190619.jpg (85.05 KiB) Pogledano 687 puta
IMG_20250526_192331.jpg
IMG_20250526_192331.jpg (76.52 KiB) Pogledano 687 puta
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ovaj drugi ti je 24V! Volti su ti bitan parametar. Vati su kao kapacitet koji ne sme da se premaši, ali dok si unutar njega sve je ok, može da bude i 10 i 100 puta veći nego što se stvarno troši ništa ne smeta. Ali volti bi trebali da budu u skladu sa tim šta uređaj podržava.

Auto radio bi trebao da radi na 12V koliko daje akumulator. E sad, pošto u kolima taj napon varira, npr može da bude veći kad se akumulator puni, pretpostavljam da takav radio ima svoju ispravljačku sekciju koja pegla te razlike. Vidim da postoje i 24V akumulatori koji se koriste u kamionima, pa je moguće da auto radio može da radi i na tih 24V. Vidi da li na njemu ima neka pločica sa podacima, ili probaj da izguglaš model.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

U pravu je grujicd za ovo da može da bude Autoradio i 12v i 24v. Ako je radio samo na 12v, ubićeš ga brzo sa tim adapterom od 24v.
Daj plocicu sa radija da odgonetnemo sve
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ma to je neki matori auto radio iz 70ih godina, jos ga deda koristio u nekim kolima pa se od sredine 90ih nalazi u garazi, nekad radio preko punjaca za akumulator pa posle ćale premostio sa ovim adapterom koji je riknuo posle 20 godina, trebalo bi da ima neku nalepnicu na sebi radio, provericu
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Svakako ne možeš da pogrešiš sa adapterom od 12V
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

znaci bitno je da je 12v a ne ovo W sto pise koliko je?

na ovom koji je crkao nigde ne pise da je 12v?
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Ne piše, piše da je 9V a to je napon u opterećenom stanju. Neopterećen je vrv bio bar 11-12V, zato je radio i radio :mrgreen:
W su bitni ali u ovom slučaju ne preterano, pogledaj da taj novi adapter bude na sekundaru bar 500mA. Bar. Normalno radio vuče 400+mA, zato bi bilo najbolje da vidimo pločicu sa radija.
Ali čim je godinama radio na 9V 500mA, radiće i na 12V 500mA
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ok hvala potrazicu neki takav adapter onda a pogledacu i dal ima neka nalepnica na radiju
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Postoji jedna potencijalno problematična stvar za sve vozače starijih automobila, koje sam tek nedavno postao svestan. A to je konstantni pad dostupnosti novih dostupnih rezervnih delova. Npr, za moj Mercedes W168 A170CDI postoji jedna jedina šolja amortizera Meyle, a znam da ih je bilo više ranije. Amortizeri su bili skoro 2 strane, a sada je to samo jedna strana (za Golf 7 skoro 4 strane...). Mislim na prodajadelova sajt da ne bude zabune.
Globalno gledano ova vozila jesu stara, ali 2000-2005 godište automobila kod nas je uveliko u upotrebi. Jel pravio neko preventivno zalihe nekih osnovnih delova? Mada opet i dalje se kotrljaju Golfovi dvojke, i oni od nekud dobavljaju delove.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Kakve bre zalihe delova, pa ti kao da planiras ceo zivot da vozis taj auto, nije taj sajt jedini za prodaju delova ja i ne trazim delove po netu vec u radnjama direktno a na netu samo se informisem oko cena ili event ako bas nema u radnji nesto sto ja hocu pa porucim preko neta, preko neta jedino polovne delove uzimam. Odes u delmax ili neku tako vecu prodavnicu i sigurno mogu vise da ponude. Nije ni realno da za svaki auto imas veliki izbor proizvodjaca odredjenog dela to zavisi od vise faktora, starosti vozila, zastupljenosti tih vozila, same marke itd. tako da nije za poredjenje a klasa i golf sam vidis cega ima vise na ulicama pa je logicnije i da se vise delova za njih lageruju.
Odgovori