Start-Stop sistem
Re: Start-Stop sistem
Da se nadovežem iz druge teme i BMW po pitanju start stop, dizel običan zna da bude bez toga kao što rekoh (ovaj bar ima auto hold) a cena 27k. Mene izluđuje da ne mogu da ugasim i da mi drnda ujutru kada idem na posao ili se vraćam popodne sa posla po gužvi hiljadu puta. Sav se rastresem. Nije mi rešenje softversko gašenje jer imam situaciju kada tako ugasim na kratko auto kada mi treba, zato mi treba dugme a ne budženje. Možda sam tako navikao kod drugih Nemaca kao i na neke druge stvari da su osnovne i podrazumevane.

Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Kod savremenih MHEV motora koji rade na 48V (pa i kod aktulenih BMW-a sa MHEV motorima) nemaš skoro nikakve primetne vibracije prilikom restarta motora od strane Start&Stop sistema.
Ovo je mhev koji je išao od 8.2020. Jedino rešenje je sport individual.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Probaj da upalis grejac zadnjeg stakla, u mnogim kolima to deaktivira SS. Naravno trosice nesto vise.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Vozio sam taj 2,0 MHEV dizel i za moj ukus nisu tako dramatične i iritantne vibracije koje nastaju pri restartu motora od strane S&S sistema. A ako ćemo da sitničarimo, imaš sitne vibracije i pri restartu 3,0 benzinca ili dizela.kami napisao: 23 Feb 2025, 00:29 Ovo je mhev koji je išao od 8.2020. Jedino rešenje je sport individual.
A ako želiš da deaktivraš S&S bez ulaska u menije i submenije, daleko je lakše i brže da ga deaktiviraš tako što ćeš samo džojstik menjača pri zaustavljanju da na kratko prebaciš u Sport režim rada. Bar je meni to bilo daleko lakše, posebno kod ovih savremenih verzija BMW-a, sa onim malenim selektorom.
Interesantno, moj dizelas f30 iz 2012 je imao savrseno pokretanje, jedino je gasenje bilo bombasticno 

Hajde da ozivim temu. Naime, radi se o golf 7. Kada udjem u postavke start stop sistema pise da je prevelika potrosnja energije. Danas uzmem auto od majstora sa velikog servisa i stanem na semafor i iznenadim se kako start stop radi odjednom. Odusevim se. Nakon par sati uzmem auto da odem do grada start stop oper ne radi i pise prevelika potrosnja energije. Svi uslovi isti, sve isto kao i kad je radio. Akumulator napunjen na 90%

Sent from my ELI-NX9 using Tapatalk

Verovatno je puno stvari bilo ukljuceno odjednom, pa ne iskljucuje motor
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Ma jok, ama bas ništa, i sve isto kao kad sam ga uzeo od majstora. Bio presrecan. Ali sreca je kratko trajala. 

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Koliko je star akumulator?
Puno faktora se mora poklopiti da bi se stekli preduvjeti da se start-stop uključi.
Vozi još malo.pa ćeš vidjeti kako se ponaša (klima off, svjetla off itd pa probaj)
Ali, preporuka je da ga ne koristiš, šta će ti to?
To ima samo negativne stavke, ništa pozitivno. Kao prvo , ubija akumulator... a jedna od super katastrofe je kad voziš autoputem 2 sata i staneš na naplatu ili benzisku pumpu i auto se onako vruć ugasi radi te gluposti... turbina to NE VOLI! TO SE NE SMIJE RADITI!
Edit: akumulator mora biti iznad 85% napunjenosti da bi to radilo uz sve druge parametre. Uostalom, u knjizici vozila piše o tome, mozda Golf traži i veći kapacitet... a mozda je i manji dovoljan...
Vozi još malo.pa ćeš vidjeti kako se ponaša (klima off, svjetla off itd pa probaj)
Ali, preporuka je da ga ne koristiš, šta će ti to?
To ima samo negativne stavke, ništa pozitivno. Kao prvo , ubija akumulator... a jedna od super katastrofe je kad voziš autoputem 2 sata i staneš na naplatu ili benzisku pumpu i auto se onako vruć ugasi radi te gluposti... turbina to NE VOLI! TO SE NE SMIJE RADITI!
Edit: akumulator mora biti iznad 85% napunjenosti da bi to radilo uz sve druge parametre. Uostalom, u knjizici vozila piše o tome, mozda Golf traži i veći kapacitet... a mozda je i manji dovoljan...
Poslednja izmena od LAV-LAV u 30 Maj 2025, 19:36, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ma slazem se, ali volim da znam da je ok. Svakako bi ga u gradu isključivao ili drzao na sport drive modu gde bi trebalo da je stalno iskljucen. Buni me jer je proradio nakon sto sam uzeo auto od majstora i to je to. Vec kod sledeceg ulaska u auto oprt stara priča. Vec sam napisao da nista od potrosaca nije upaljeno vise u odnosu na slucaj kad je radio. Po meni, znaci da neki senzor zajebava
P.s. to za turbinu svakako znam i uvek vodim racuna o tome
P.s. to za turbinu svakako znam i uvek vodim racuna o tome
Nikada nisam video da G7 takvu poruku izbaci, pa mi je nekako bila logika da nece da ukljuci jer je vise stvari bilo popaljeno.
Jel aku bas za SS sistem? Da neko nije ubacio obican, pa ga zato sludjuje.
U svakom slucaju nikad nisam iskljucivao SS i nikad nikakvih problema nisam imao.
Jel aku bas za SS sistem? Da neko nije ubacio obican, pa ga zato sludjuje.
U svakom slucaju nikad nisam iskljucivao SS i nikad nikakvih problema nisam imao.
Poslednja izmena od blaugrana u 30 Maj 2025, 19:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Ako se nije upalila lampica koja signalizira da start-stop ne radi onda je sve ok (trebala bi biti žute boje)
Uostalom, možda je majstor skinuo kleme s akumulatora i restartao ga pa je proradio.
Imaš li dugme koje isključuje to?
Ako imaš , šta ti piše na zaslonu kad ga isključiš?
Uostalom, možda je majstor skinuo kleme s akumulatora i restartao ga pa je proradio.
Imaš li dugme koje isključuje to?
Ako imaš , šta ti piše na zaslonu kad ga isključiš?
Dobar je akumulator, za start stop je, onaj Varta agm. Imam dugme kod menjača za iskljucivanje. Ne pali mi grešku sa zutom lampicom. Samo u gornjem desnom uglu ima znak sa precrtanim A kad ne radi