Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Akumulatori

Post od ljubitelj »

LAV-LAV napisao: 09 Jun 2025, 22:48 Znači , vozim auto normalno. Stanem.
Nakon sat i pol probal upaliti auto i umjesto brum čuješ zvuk anlasera.
Jedna ćelija u kratkom spoju pa aku ima struju samo iz 5 ćelija. Oko 10,x Volti obično.
Otpao materijal sa ploča u obliku taloga napravio kratak spoj na dnu aku, prespojio separator.

Skini aku, okreni na bok, protresi, vrati.... i odjednom ima 12,5V i pali ko mina.

Do prvog sledećeg opet stanja kratkog spoja, jer talog je i dalje ostao unutra samo se rastresao u otopinu privremeno.

Ukratko, dijagnoza je baci aku stavi novi jer je aku verovatno zaliven, BO, bez održavanja pa ne možeš isprati talog.
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Obično kada mi aku zasteka kupujem novi, ali sam se sjetio tog "Lidlovog ulaganja u budućnost" po sistemu "mozda zatreba" (prije 2-3 god) i zato isao probati...
...pa sam na kraju mislio da je problem i u punjaču jer čak ni kada klikam na ono dugme neće da daje mogućnost odabira vozila i prikaz punjenja...
...zato sam mislio da je to propala investicija i da je punjač pokvaren.

Spasili ste ga od bacanja u smeće, već je sinoć bio na putu prema zidu, zamalo sam ga šviknuo
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Za loše stanje aku je najbolji najprostiji punjač sa trafoom i grecom, uvek odradi posao samo je potrebno da se kontroliše proces punjenja, meri bometrom stanje u ćelijama.

Ovaj iz Lidla i slični mali svičerski su više za održavanje aku dok se auto ne vozi i slično veoma sitno dopunjavanje,
Uostalom taj iz Lidla daje samo 0,8 A stalne struje tokom punjenja dok je 5A kratkotrajni maksimum.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

ljubitelj napisao: Uostalom taj iz Lidla daje samo 0,8 A stalne struje tokom punjenja dok je 5A kratkotrajni maksimum.
Ja sam mislio da je 5 A konstantna struja... navedeno je 0,8 ali kao za aku od 6 V. Mozda sam.i ja krivo procitao, ali tako mi se ucinilo.

Koliko mu uopće treba vremena da napuni (dopuni ) jedan aku za auto?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Zavisi od stanja aku, obično kod mene oko 15tak sati leti a 20tak sati zimi (tada puni i na viši napon, onaj položaj sa pahuljicom) dok ne prestane blinkanje na displeju.

To je tip punjača da staviš, aktiviraš i zaboraviš do prekosutra.
Jedina mana toga je da ne sme nikako da dodje do nestanka struje bilo kada tokom punjenja jer se tada resetuje na off stanje.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

E to za pahuljicu... te modove mi uopće nije dalo da biram pa sam mislio da je punjac neispravan.

Uspio sam da se pokazu ti modovi nakon što sam stiskao bar 20 puta zaredom tu tipku (to je bilo u trenutcima kada sam ga mislio zveknuti u zid) pa se odjednom pocelo svasta pojavljivati, ali ubrzo je nestalo...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Akumulatori

Post od Saša »

Onaj drugi model od 10A je sposoban da nastavi tamo gde je stao posle nestanka struje.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Saša napisao:Onaj drugi model od 10A je sposoban da nastavi tamo gde je stao posle nestanka struje.
Jel taj bolji i po drugim stvarima? Ima isto ove "probleme" kao moj model?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Akumulatori

Post od Saša »

Nisam mu do sada primetio neke mane, doduše nisam ga toliko ni koristio kao ovog prethodnog od 5A. No daleko je ozbiljniji i duplo brži/jači punjač (10A) sa 10 programa rada i koji može da radi na 12 i 24V (ne može jedino na 6V kao što može taj slabiji), a ima i mod u kome može da radi i kao stalno napajanje. Ako se puni na 24V tada je maksimalna struja 5A (može i na 12V da puni sa 5A).
Nekome će sigurno značiti to i što posle nestanka struje nastavlja da radi kao da se ništa nije desilo.

Kupio sam ga inače pre par godina u Lidlu u Italiji, koštao je 35 evra (a onda se posle godinu dana pojavio u prodaji i kod nas za otprilike istu cenu). Sa njim se dobijaju i dva seta konektora koje možeš menjati po potrebi (baš dobre štipaljke i dve viljuškaste buksne). Nisam nažalost stigao da ga istestiram na nekom lošem akumulatoru pa ne znam kako se zaista ponaša u toj situaciji jer sam prešao na litijumske ali za vreme koliko sam ga koristio (imam ga i dalje, naravno) stekao sam utisak da je reč veoma dobrom punjaču. Nadam se da će ga neko probati i u tim uslovima i izneti ovde utiske.

Oba ta Lidl smart punjača su inače odlična kupovina za smešan novac koji koštaju, samo trebaš znati za šta ti trebaju odnosno šta realno mogu da rade.

Edit: evo još jedan video gde su ga sasvim fino testirali i dobro radi:

LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kupih danas u LIDL-u. 499 dinara

IMG_212100.jpg
IMG_212100.jpg (85.05 KiB) Pogledano 181 put

Nemam punjač akumulatora, ali mogu bar povremeno da uradim test.

Inače u LIDL-u krenula akcija sa sitnicama z auto i putovanje. Ima svašta nešto zanimljivo https://www.lidl.rs/c/radionica-i-basta ... 2F10067538
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

To je jedna od stvai koju ne treba uzimati. Mnogo je bolje uzeti multimetar.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Ova baterija sa funkcijom startanja mi se čini zanimljiva. Valja li to? Mora imati dobar apacitet.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Meni onaj Lidl punjač od 2000din uvek pokaže da je akumulator prazan. Nikad se nije desilo da ga priključim, a da pokaže bar jednu crticu. Tako da tim njihovim merilima ne verujem previše.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Imam račun pa mogu da zamenim sutra,
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori