Saša napisao: 30 Maj 2025, 13:45
Ja sam nedavno imao slučaj da nam se izbušila prednja leva guma na Puntu i supruga otišla u Miše Dimitrijevića u NS-u (bivši Kedi) da joj okrpe/čepuju gumu i neki debil tamo je stegao posle toga toliko taj točak da sam kasnije (menjajući letnji/zimski komplet) uspeo da polomim onaj originalni Fiatov ključ koji je došao sa autom (rascvetao se dole) i kojeg sam imao 14 godina. Uh, kako sam bio popizdeo... Nikako da skinem taj točak. Na kraju sam pozajmio od komšinice njen ključ (al više nisam smeo da skačem po njemu kao po svom - da i njega ne polomim) već sam našao neku metalnu cevku od metra i više, produžio polugu i nekako na jedvite jade i vrlo polako i pažljivo uspeo konačno da odvrnem šrafove (sve četiri su bila tako krvnički stegnuta). Zamislite da mi se negde na putu desilo da opet probušim taj točak - mogao bih samo da sedim i plačem, džabe rezervni u gepeku... Uh, kako sam bio besan... Sada moram da nađem drugi ključ, ovo me podsetilo da se vozimo Puntom već neko vreme bez adekvatnog ključa za točkove...
Tako su i meni svojevremeno na E39ki zategli šraf, toliko sam skakao po njemu sa svljoh 105kg da sam ga skroz zaokruglio a nisam ga pomakao ni milimetar. POsle sam morao da kupim spiralni nus pa sam i tako skakao po ključu dobrih 5 minuta pre nego što sam uspeo da ga odvrnem. To je bila situacija za "verovali ili ne"
Prikačeni fajlovi
DSC_0228.JPG (85.23 KiB) Pogledano 655 puta
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Saša napisao: 04 Jun 2025, 20:47
Mislim da ću nabaviti komplete za čepovanje, staviti ih u oba auta i raditi i to ubuduće sam.
ja to uvek imam u autu, inace nikad tockove i ne menjam kod vulkanizera ali kad se i to desavalo obavezno posle njihovog steznaja kad dodjem kuci ja odvrnem srafove i stegnem rucno kako inace radim jer znam da cu tako uvek moci da odvijem sraf kad zatreba.
Saša napisao: 04 Jun 2025, 20:47
Mislim da ću nabaviti komplete za čepovanje, staviti ih u oba auta i raditi i to ubuduće sam.
ja to uvek imam u autu, inace nikad tockove i ne menjam kod vulkanizera ali kad se i to desavalo obavezno posle njihovog steznaja kad dodjem kuci ja odvrnem srafove i stegnem rucno kako inace radim jer znam da cu tako uvek moci da odvijem sraf kad zatreba.
Isto tako i ja radim.
Inače prednja guma se čepuje i bez skidanja. Samo se namota volan do kraja na tu stranu.
Nemam neposredno iskustvo, ali bas pre neki dan citah komentare na jednoj objavi vezano za tu foliju.
Neki kazu da zna da pukne staklo ako je prevruce napolju.
Sad da li je za verovati - ne znam.
Ali bi bilo dobro da se raspitas dobro pre ugradnje
Mislim da su neki već pominjali Lidlovu pumpu (sa baterijom). Kupio je sad, i kad se oprobao, ispala mi je prilično beskorisna, baterija joj je bila možda i 4 puta slabija nego što piše i na kutiji.
Piše da može da naduva četiri biciklističke gume, a meni je jedva doduvala jednu gumu sa jednog bara na 3,45. Do 3,5 nije uspela da dobaci.
Takođe, probao i automobilsku gumu da doduvam, ni to nije uspela. Jednostavno, nema dovoljno snage da ni da sve četiri gume doduva po malkice u suštini.
Pozitivna stvar je da u Lidlu nisu pravili nikakav problem kad sam otišao danas da je vratim, bez problema su vratili pare. Možda sam mogao da probam s drugom pumpom, ali nisam hteo da se zezam.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk