Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
- ivke74
- Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
- Garaža: Punto emotion tng abs & Audi A3 1.6TDI & Toyota Yaris cross
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Nisam znao da mora da se redovno servisira klima i dopunjava freon i menja ulje. Mislio sam ako dobro radi ne dirati ništa. Filter kabine sam menjao na svakom servisu i svake druge godine dezinfekciju ventilacionih odvoda sa sprejom za čišćenje. Ok čim stignem vozim ga u servis. Za sada voziću drugi auto sa ispravnom klimom. Hvala
Ja ne znam kakvo je ovo divljanje cena,
- prvi servis klime (samo ulje i freon) imao sam 2015. za 1.700 din,
- drugi servis (isto samo ulje i freon) imao sam 2020. za 2.000 din (bilo je 2.500 ali mi je uleteo neki popost),
- treći servis sam hteo ove godine, ali košta 4.500 din ?!, sada je već leto odmaklo, a klima, ajde da kažemo, hladi, odložiću servis za sledeće proleće ...
- prvi servis klime (samo ulje i freon) imao sam 2015. za 1.700 din,
- drugi servis (isto samo ulje i freon) imao sam 2020. za 2.000 din (bilo je 2.500 ali mi je uleteo neki popost),
- treći servis sam hteo ove godine, ali košta 4.500 din ?!, sada je već leto odmaklo, a klima, ajde da kažemo, hladi, odložiću servis za sledeće proleće ...
Ja moje klime ne diram ako rade, a rade....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Leto odmaklo, a tek pocelo.
Cena freona skocila duplo, zato je i cena otisla gore.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Cena freona skocila duplo, zato je i cena otisla gore.
Zato se i servis odlaze 
Ja sam planirao isto da osvezim freon na Puntu, ali klima opet, radi, a onaj servis koji sam nameracio, se preselio....

Ja sam planirao isto da osvezim freon na Puntu, ali klima opet, radi, a onaj servis koji sam nameracio, se preselio....
Pa radi, a ako radi sa 50% gasa radi lošije. Šta se dešava sa uljem, kompresorom?
Ne znam kako je kod Punta, ali na pojedinim autima neće ni da uključi kompresor ako nema freona.
Имам једно потпитање...
Nista spec evo rade vec 15 godina, i da sam menjao svake godine i da rikne, rekli bi mi opet matoro je to, sta ocekujes....Heinz napisao: 26 Jun 2025, 10:26 Pa radi, a ako radi sa 50% gasa radi lošije. Šta se dešava sa uljem, kompresorom?
- ivke74
Zamena gasa i ulja 500g na Puntu 4600din gas R134 kaže majstor auto godišnje gubi 3% do 5% gasa. Puntić dosta izdržao 16 godina. Ujedno pitao za Audi koliko je servis klime zamena gasa i ulja on koristi gas R1234yf isto 500g cena 19000din. Nisam ni znao da ima više vrsta freona i da je tolika razlika u ceni.
Jel ti bolje hladi nego pre crkavanja?
- ivke74
Da bolje hladi , za sedam dana otićiću ponovo u servis da proveri da li negde curi gas.
Bax, izmeri temperaturu na izduvu ventilacije.
Evo moje merenje:
- prvo sam se uverio da mi je unimer ispravan, senzor unimera sam stavio ispod retrovizora, odmah pored originalnog senzora auta i pokazao mi je identičnu temperaturu koo što pokazuje auto, 30 stepeni, dok je na telefonu 29 stepeni što je OK jer sam bio na 8 km od centra grada, ne mora da bude baš potpuno ista temperatura plus sunce/hlad ...
- zatim sam postavio senzor unimera u ventilacioni otvor, upalio kola u leru i pustio klimu, ali da uvlači spoljni vazduh, temperatura je padala do 8 stepeni, zatim je 8 stepeni trajalo 30-tak sekundi, zatim se temperatura na kratko popela do 12-13 stepeni i osetio se blagi miris buđi (kao par sekundi kad se ugasi klima ali i dalje radi ventilacija pa prepostavljam da kompresor ima neku zaštiti da povremeno prekida rad). Posle nekoliko sekundi ponovo je caknuo kompresor i temperatura se ponovo spustila do 8 stepeni, nestao je miris buđi i to je trajalo opet 30 sekundi i tako u krug.
- zatim sam krenuo u vožnju i pustio da recirkulira vazduh (to već nisam mogao da snimam, nemam 4 ruke
). Dok se vozi, temperatura padne na 6 stepeni i to traje sve do semafora. Zatim, dok stoji, opet se oseti miris budji i temperatura se popenje na kratko na 12 stepeni, a zaim opet cakne kompresor i sputi se na 6 stepeni ako recirkulira vazduh. Dakle dok se vozi izgleda da kompresor mnogo duže radi nego dok se stoji na semaforu, kada se ugasi na svakih 30-tak sekundi. Takođe, temperatura je manja za 2 stepena u ventilacionom otvoru ako recirkulita već ohlađeni vazduh u odnosu ako svež (vruć) vazduh ulazi s' polja.
ZAKLJUČAK:
- Da je cena "malog servisa" klime 2-2.500 dinara, bilo bi vreme da se uradi,
- Pošto je cena 4.600 dinara, a klima radi kako tako, ništa neću da diram, da je ne ureknem
Šalu na stranu, da je spoljna temperatura bila 40 stepeni umesto današnih 30, verovatno bi merenja bila drugačija, a kompresor bi duže neprekidno radio na ler gasu ....
- prvo sam se uverio da mi je unimer ispravan, senzor unimera sam stavio ispod retrovizora, odmah pored originalnog senzora auta i pokazao mi je identičnu temperaturu koo što pokazuje auto, 30 stepeni, dok je na telefonu 29 stepeni što je OK jer sam bio na 8 km od centra grada, ne mora da bude baš potpuno ista temperatura plus sunce/hlad ...
- zatim sam postavio senzor unimera u ventilacioni otvor, upalio kola u leru i pustio klimu, ali da uvlači spoljni vazduh, temperatura je padala do 8 stepeni, zatim je 8 stepeni trajalo 30-tak sekundi, zatim se temperatura na kratko popela do 12-13 stepeni i osetio se blagi miris buđi (kao par sekundi kad se ugasi klima ali i dalje radi ventilacija pa prepostavljam da kompresor ima neku zaštiti da povremeno prekida rad). Posle nekoliko sekundi ponovo je caknuo kompresor i temperatura se ponovo spustila do 8 stepeni, nestao je miris buđi i to je trajalo opet 30 sekundi i tako u krug.
- zatim sam krenuo u vožnju i pustio da recirkulira vazduh (to već nisam mogao da snimam, nemam 4 ruke

ZAKLJUČAK:
- Da je cena "malog servisa" klime 2-2.500 dinara, bilo bi vreme da se uradi,
- Pošto je cena 4.600 dinara, a klima radi kako tako, ništa neću da diram, da je ne ureknem

Šalu na stranu, da je spoljna temperatura bila 40 stepeni umesto današnih 30, verovatno bi merenja bila drugačija, a kompresor bi duže neprekidno radio na ler gasu ....
- Prikačeni fajlovi
-
- Temp1.jpg (86.97 KiB) Pogledano 388 puta
-
- Temp2.jpg (24.73 KiB) Pogledano 388 puta
-
- Temp3.jpg (24.85 KiB) Pogledano 388 puta
- ivke74
Ipak problem na hladnjaku u samom dnu sa desne strane pusta ulje i freon, video sa ultraljubicastom lampom fluroscentnu mrlju . Klima radila citava dva dana mora ponovo sledece nedelje kod majstora.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Bitno da si nasao gde je. Sad jos da imas srece da nije onaj hladnjak od 100€, posto ima 2 tipa.