Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Koliko troši?

Post od kragujevac »

TheWickerMan napisao: 29 Jun 2025, 18:08 Dajte kad postavljate potrošnje, dajte prosečnu brzinu, relevantno je.
7.9L/100km, prosečna 97, 7kmh....😊
može ležerno i duplo da troši, bez problema.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

ljuba napisao: 29 Jun 2025, 19:12 Prosečna jako zavisi i od rada u mestu.. To može da je sunovrati...

Sent from my SM-S906B using Tapatalk
Može ali i rad u mestu troši goriva, zato je po meni relevantan podatak.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

kragujevac napisao: 29 Jun 2025, 14:05 Pre par dana. Tri odrasla u autu i pun prtljažnik.
Ovo mi je baš neverovatna potrošnja. Je l' mereno možda i čep metodom, koliko ja šansa da laže ovaj bord?
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Nisu to preterano zedne masine ako se ne preteruje sa gasom.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Momčilo napisao: 30 Jun 2025, 11:46 Ovo mi je baš neverovatna potrošnja. Je l' mereno možda i čep metodom, koliko ja šansa da laže ovaj bord?
Ovo je druga najniža potrošnja ikada, najniža je bila 7,8L, ali tada sam bio sam u autu i sa praznim prtljažnikom, potez Batočina-Beograd
Inače smo, kad idemo relaciju Minhen-Zadar tu negde na 8,0-8,2L/100km, ponekad četvoro u autu i teži prtljag. Uvek krenem sa E10 benzinom iz D, na pumpama u AT/SLO/HR sipamo najobičniji benzin, nikakve super/mega/giga/ultra/hyper varijante i uvek vozimo po ograničenju, jerbo su radari svuda, jedino od Zagreba kad se spuštamo prema Zadru možda ponekad odemo do 150kmh.

Znam da potrošnja izgleda vrlo upitno, ali tojeto. Neopterećeni V8 atmo starog kova (2200rpm na 130kmh), pri tom ga mi nigde i nikada ne "cepamo". Dovoljna mi je činjenica da mogu kad bi hteo i da znam da ima veeeliku rezervu snage ako bi došlo do neke "situacije" (što se do sada, da kucnem u drvo, nikada nije desilo). Tome svakako doprinosi i činjenica da smo svi četvoro beznadežno defanzivni vozači. Verujem da može da troši i 18L na 100km kad bi se baš terao, ali čemu to. :pardon:
Interesantno da je prethodnik BMW E39 2.2L R6 atmo trošio pri istom načinu vožnje takodje 7,8L.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

DukeNS napisao: 12 Jun 2025, 23:39 Slika

Od Splita do granice...

Stelvio, benzin - 280ks

Slika

Evo nečeg interesantnog. I sa prošlim autom sam bio ubeđen da troši manje kroz Mađarsku, Austriju, Nemačku..., a sad i sa Alfom dobijam svojevrsnu potvrdu toga. Deonica sa slike iznad je od Parndorfa do naše granice. Prosečna je veća, a potrošnja značajno manja u odnosu na citirani post. I dok sam prolazio kroz Austriju i Nemačku je potrošnja bila manja od uobičajene. Jedino racionalno objašnjenje nalazim u asfaltu, jer ovako ispada da je motor podešen da troši manje na npr. 140 km/h, nego na 120 km/h koliko obično vozim na našem auto-putu.

Ili nas kradu na pumpama...
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Asfalt i vetrobrani... moj auto na otvorenom ima domet bar 1300km... tako da sam vozio s nasim gorivom... na 130 kmh na AP po Austriji bez problema potrosnja je 4,1-4,3L na 100 km... kod nas skoci odmah za pola litre...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

DukeNS napisao:
DukeNS napisao: 12 Jun 2025, 23:39 Slika

Od Splita do granice...

Stelvio, benzin - 280ks

Slika

Evo nečeg interesantnog. I sa prošlim autom sam bio ubeđen da troši manje kroz Mađarsku, Austriju, Nemačku..., a sad i sa Alfom dobijam svojevrsnu potvrdu toga. Deonica sa slike iznad je od Parndorfa do naše granice. Prosečna je veća, a potrošnja značajno manja u odnosu na citirani post. I dok sam prolazio kroz Austriju i Nemačku je potrošnja bila manja od uobičajene. Jedino racionalno objašnjenje nalazim u asfaltu, jer ovako ispada da je motor podešen da troši manje na npr. 140 km/h, nego na 120 km/h koliko obično vozim na našem auto-putu.

Ili nas kradu na pumpama...
Verovatno od svega po malo, pa se napravi razlika.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Ali ova tema i ovo besomučno preračunavanje svakog dinara dato za gorivo..
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne bih rekao.

Više smo radoznali sa tehničke strane, novac se ne spominje previše. Na stranu što jeste strašno skupo voziti automobil, a još skuplje posedovati ga, a ne voziti ili slabo voziti. :) Na mestima gde su ogromni porodični troškovi se najlakše naprave velike uštede, koje nekom mogu malo i da poboljšaju kvalitet života.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

milosg napisao:Ali ova tema i ovo besomučno preračunavanje svakog dinara dato za gorivo..
Izbaci ovu temu i šta nam je ostalo?

Ništa...

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

milosg napisao:Ali ova tema i ovo besomučno preračunavanje svakog dinara dato za gorivo..
A ovakvi komentari su Slika. Ali obično ljudi komentarišu i nameću drugima ono što sami misle.

Da je DUKE-u do svakog dinara za gorivo, sigurno ne bi kupio SUV benzinca nego Škodu TDI 115 KS. Na potrošnju je svakako bio spreman i kupio auto koji je kupio svesno. Dajte malo razmisliti pre nego što nešto napišete.
Ja ovo shvatam više kao neko poređenje nego kao kukanje za potrošnjom.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Po dve vožnje po BG, noću i danju ( Jaris 1,5 125 ).
Prikačeni fajlovi
viber_image_2025-07-01_15-09-00-166.jpg
viber_image_2025-07-01_15-09-00-166.jpg (43.92 KiB) Pogledano 457 puta
viber_image_2025-06-27_16-42-50-922.jpg
viber_image_2025-06-27_16-42-50-922.jpg (40.63 KiB) Pogledano 457 puta
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Da se pazi na svaki dinar, vozili bi konstantno u A modu i u N prebacivali svake prestupne godine. A softverski blokirali D mod :)
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Pokušavam da nađem gde se to besomučno preračunava svaki dinar dat za gorivo, ali mi slabo polazi za rukom... :-|
Odgovori