TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)

Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)

Post od Dzoni_m »

Pritisak u gumama se mora kontrolisati. Bez obzira da li ima podatak negde ili ne. Samim tim, indirektni sistem je sasvim dovoljan. Kao sto vec rekoh obicno reaguju cim pritisak padne preko 20-25% u odnosu na zadati i to vazi za matore sisteme, noviji su cak i precizniji. Tacno je to da u gradskoj voznji treba vreme da prikaze, ali tu slow leak najmanji problem. Problem je AP, velika brzina i slow leak. E tu je sasvim brz i za to i jeste predvidjen.

I da ima dosta vozila koja imaju direktno senzor i koja ne prikazuju podatak o pritisku. Neko je pomenuo CX-5, tacno, ima senzore i ne prikazuje nigde podatak. Samo off-on.

Ko ima dva seta guma i nije nesposobn pa sam zameni tockove (zima/leto), direktan sistem je pakao. Kod nekih modela mora tacno tocak na odredjeno mesto (osovina, strana), neki ne mogu da pamte dva seta senzora.....pa ili stalno idi kod vulkanizera (cela prica oko samostalne zamene je onda upitna) ili kupujes uredjaj koji moze da upari. Kao i dosta ostale opreme na novijim vozilima, sve nam "treba" a korisnost toga je upitna. Sta ces da radis na AP u pm negde kada ti direktan tpms kaze pada ti pritisak a nista oko tebe? Ili ti indirektan javi da je pao vec pritisak? U oba slucaja stanes i zoves slep sluzbu, mobilnog vulkanizera, posto rezervni tesko da imas na novom vozilu.

Varijanta imam podatak o pritisku u gumama na tabli, necu da proverim manometrom povremeno, mi objasnjava zasto nemamo sipku za ulje. Sta ima da proveris, imas podatak na tabli. :doubleup:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Na mom autu nema veze gde je koji točak/felna jer očigledno ima "antenu" za svaki točak posebno (direktan sistem). Ne moram čak ni da resetujem taj sistem posle zamene točkova, sve uradi sam šta treba. Takođe, u oba auta imam električne kompresore u gepeku (a to bih savetovao i drugima da nabave), a bogami i rezervne točkove. :) Ništa nas ne sme iznenaditi! :rofl: :D

p.s. Jedino u Puntu i dalje nemam ključ za točkove (polomio ga nedavno), sad sam se setio... Moram ga nabaviti. :oops:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)

Post od ftj »

E jbg javise se jos par ljudi sa istim slucajem i stoji na netu kao mana tog sistema i ti sad kazes da nije tako.

I meni je na golfu taj sistem radio perfektno al zato sto svakih 6 meseci menjam tockove i dopumpam gume i resetujem. U ovom slucaju kod moje keve gume su se samo rotirale jednom godisnje na redovnom servisu a pritisak se nije proveravao(jer jelte ima tpms). I onda sam ja jednom uzeo da proverim i video da su sve 4 na 1.6 i sam sam zakljucio zasto se to desilo i posle isto to procitao na netu.
Poslednja izmena od ftj u 23 Jul 2025, 09:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Dzoni_m napisao:Pritisak u gumama se mora kontrolisati. Bez obzira da li ima podatak negde ili ne. Samim tim, indirektni sistem je sasvim dovoljan. Kao sto vec rekoh obicno reaguju cim pritisak padne preko 20-25% u odnosu na zadati i to vazi za matore sisteme, noviji su cak i precizniji. Tacno je to da u gradskoj voznji treba vreme da prikaze, ali tu slow leak najmanji problem. Problem je AP, velika brzina i slow leak. E tu je sasvim brz i za to i jeste predvidjen.

I da ima dosta vozila koja imaju direktno senzor i koja ne prikazuju podatak o pritisku. Neko je pomenuo CX-5, tacno, ima senzore i ne prikazuje nigde podatak. Samo off-on.

Ko ima dva seta guma i nije nesposobn pa sam zameni tockove (zima/leto), direktan sistem je pakao. Kod nekih modela mora tacno tocak na odredjeno mesto (osovina, strana), neki ne mogu da pamte dva seta senzora.....pa ili stalno idi kod vulkanizera (cela prica oko samostalne zamene je onda upitna) ili kupujes uredjaj koji moze da upari. Kao i dosta ostale opreme na novijim vozilima, sve nam "treba" a korisnost toga je upitna. Sta ces da radis na AP u pm negde kada ti direktan tpms kaze pada ti pritisak a nista oko tebe? Ili ti indirektan javi da je pao vec pritisak? U oba slucaja stanes i zoves slep sluzbu, mobilnog vulkanizera, posto rezervni tesko da imas na novom vozilu.

Varijanta imam podatak o pritisku u gumama na tabli, necu da proverim manometrom povremeno, mi objasnjava zasto nemamo sipku za ulje. Sta ima da proveris, imas podatak na tabli. :doubleup:
Je l' si imao u nekom autu direktni TPMS?

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Naravno. I sada imam :P Paralelno, jedan indirektni na jednom autu i jedan direktni na drugom.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nijednu od tih mana sto si naveo ja nisam doziveo na bmwu sa direktnim tpmsom. Mozda je do japanaca ili do neoriginalnih senzora al eto meni sve radi bez problema kad menjam i nemam apsolutno nikakvih dodatnih cimanja osim sto pritisnem reset da uhvati nove senzore.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Isti slučaj i kod mene, na Audiju.

Bukvalno ni ne znaš da imaš senzore što se tiče iznad navedenog "održavanja".

Verovatno se misli na vek trajanja baterije.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Ja lepo napisah, nisu sva vozila ista. Ima dosta modela koji ne mogu da pamte 2 seta. I sve to nije problem dok ne postane problem. Ivan je vec ovde kacio da neki put ne ide sve glatko. Nikog ja ne odvracam, vec je prosto diskusija o tome da li je kompleksnost neophodna, kada je rezultat isti na kraju? Stoji i da bas ne mozes da biras, proizvodjac to uradi umesto tebe.
Po meni je veoma losa praksa ne proveravati pritisak rucno, sto se ovde inicira kao glavna prednost direktnog sistema i "smaranje" kod indirektnog. NIje stvar samo proveriti pritisak, vec malo pogledas tu gumu, od kojekakvih eksera i srafova u njoj, do trosenja/habanja znakova pregrevanja i sl.
To su ljudi retko radili a sa stavom "e imam senzore ko ga j, javice" jos gora situacija.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ko je inače pedantan - njemu ovaki sistemi i ne trebaju. No oni i nisu izmišljeni za takve već za one koji gume ne pogledaju po 2-3 godine (a ima ih dosta, verujte mi), odnosno da se time poveća bezbednost.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Dzoni_m napisao:Ja lepo napisah, nisu sva vozila ista. Ima dosta modela koji ne mogu da pamte 2 seta. I sve to nije problem dok ne postane problem.
Recimo moj avensis. Može da zapamti 5 senzora a ja imam 2 kompleta točkova i svaki ima svoje senzore pa mi je cimanje 2x godišnje da jurim nekog sa dijagnostikom da prekucamo.
Što se pritiska tiče obavezno proveravam nakon zamene točkova, pred GO a između toga kada se setim ili ako mi se upali lampica.

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Sadašnji Jaris ima direktni TPMS i može da pamti senzore za dva seta točkova.
Nezavisno od toga, u slučaju da menja točkove ( pa i položaj senzora ), vozač veoma lako može sam da upari nove lokacije senzora ( ili nove senzore ), kao i pritisak u gumama.
Za to uparivanje i resetovanje treba vožnja od najviše 3-4 km.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Danas situacija. Pri pokušaju kodiranja TPMS senzora. Hteo sam da iskoristim kodove koji su već u autu. Pri pokušaju izvlačenja istih, zanimljiva situacija, postoji samo jedan kod upisan.
Nisam siguran zašto je tako. Taj auto je dugo bio bez senzora. Možda skoro 3 godine da mi znamo.

Rešio sam, kompletnim ponovnim kodiranjem.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Skipper napisao: 23 Jul 2025, 10:58
Dzoni_m napisao:Ja lepo napisah, nisu sva vozila ista. Ima dosta modela koji ne mogu da pamte 2 seta. I sve to nije problem dok ne postane problem.
Recimo moj avensis. Može da zapamti 5 senzora a ja imam 2 kompleta točkova i svaki ima svoje senzore pa mi je cimanje 2x godišnje da jurim nekog sa dijagnostikom da prekucamo.
Što se pritiska tiče obavezno proveravam nakon zamene točkova, pred GO a između toga kada se setim ili ako mi se upali lampica.
Toyotina boljka. Ali je to rešeno nekim softverskim updateom i sada može da zapamti dva seta tj 8 kodova
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Rešeno negde od 2015. godine. Drugi facelift avensisa pamti 8 senzora.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Audi Q8 redak primerak direktnog sistema očitavanja pritiska. Na kolima nisu bili prisutni senzori. Isti su ubačeni i programirani. Sada sve radi, očitavanje pritiska i temperature.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori