Obuća i odeća

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Obuća i odeća

Post od blaugrana »

nidza napisao:Ima funkciju, u to ne treba imati dilemu. A sad stvar ukusa, ne znam, ima barefoot obuće gde ne bi provalio da je taj tip obuće u pitanju. Ja nisam uspeo da nabavim kada sam rešavao problem sa ITBS. Ako naletim negde, uzimam sigurno, za povremen trening, i možda šetnju, to ne znam. Volim da hodam bos, ne volim prljave noge. Nepostojanje podrške će da insistira na pravilnim mehaničkim pokretima u kretanju.

Upropaštava dete obuća sa podrškom, sa pogrešnom povratnom informacijom ka centralnom nervnom sistemu,, ti ulošci i gluposti, to je propast. Izraste u čoveka koga zezaju leđa čitav život, i onda fizijatri, budalaštine, a problem je u pogrešnom podešavanju. Treba naštelovati telo ispočetka, ojačati kičmu, noge, ali to je mnogo teško današnjem modernom čoveku koji se razvija u širinu, ali ne intelektualnu.

Ovo sam našao na netu:
https://anyasreviews.com/barefoot-minim ... shoes-men/

Vi verovatno negativno mislite na 7fingers i slične.
Ti tako dajes pausalne informacije da to nije normalno.
Moje dete su ulosci bukvalno spasili nekog nizeg invalideta ili operacija. Da ti posaljem snimak i da mu vidis noge verovatno bi zaplakao.
Maltene 3 godine je lecen sa pogresnim ili nedovoljno strucno napravljenim uloscima, terapijama. Cak smo probali I alternativne varijante sa nekim kajsevima.
Dan danas nosi uloske, ima noge kao strela. Ide samo na kontrole 2x godisnje, tako i uloske menja.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

nidza napisao: Ako naletim negde, uzimam sigurno, za povremen trening, i možda šetnju, to ne znam.
Imaš prodavnicu u Galeriji. Javi šta si uzeo.

Tapa

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

@blaugrana
Nema razloga lično da shvataš svoj specijalni slučaj i lekarski uložak, sa ovim što sam napisao. Većina dece nema potrebu da im se koriguje bilo šta kroz obuću, već što više da hodaju bosa i osećaju podlogu. Svaki dan, što više. Ako otkad prohodaju su stalno prisiljena na neke papučice i cipelice, a nikad ne hodaju bosa, to je rizik koji ja ne bih preporučio, jer ne znaš kakav uticaj konkretno može da ima na razvoj.

Barefoot obuća nama starijima može da pomogne (ne izvesno da hoće, nego može) da se isprave greške. Udobna obuća kroz razvoj i život toleriše pogrešno hodanje, a ovde će sve pogrešno odmah da se primeti.

Pišem sve na osnovu sopstvenog iskustva, koje primenjujem na svoju decu i sebe, ka što znate, imam već nekoliko hiljada km istrčanih poslednje par godina i poprilično su mi eskalirale neke stvari koje sam radio pogrešno ceo život. :) Nisam lekar, samo sopstvene greške i učenje, ne mora niko da primeni, ne mora ni da sluša, ja ću napisati šta sam shvatio do sad na tom putu.

@pedja hvala, će zguglam prvo šta je.

Zguglao, 25000din. :D Mogu dobiju 100e plafon za ovo od mene.

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

ftj napisao:Pa de objasni sta je tu tolko nedostojanstveno i neukusno, ljudi imaju razlicite poglede na to.
Pa evo ova slika sa nidzinog linka, još je ovo verujem “najbolje” sto ima. Ukus je objektivna stvar. Mogu ja da pričam do sutra da je Sikstinska kapela odvratno oslikana, to je moj pogled ali je potpuno irelevantan u ozbiljnoj diskusiji.

P.S. Ne sporim eventualne benefite, ne znam, deluje mi da bi desetine generacija obućara iz Northemptonšira provalile koji je pravi oblik obuće, za poslednjih 1000 godina.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

Apsolutno se slažem sa Urošem + meni je ovo onako na oko baš ružno.

Sent from my VER-N49 using Tapatalk

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

@nidza isto tako nema razloga da pises da su ulosci glupost i propast. Pa, ja ne znam ko je voleo da hoda po kamenju i kome su se tabani iskrivili od istog, iako je to bila preporuka od babe do dr.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Tako je, ne postoji univerzalno rešenje. Ne postoji za džabe doktor.
Ja već neko vreme tražim neke patike za vožnju jer sve koje imam (mizuno, salomon i sl) imaju debeo deo oko pete i za vožnju mi je to ubistvo jer mi bukvalno urniše kožu. Imao sam nekada davno jesnu dobru patiku reebok baja racer koje su siroke/mekane i tankog dela na peti. Sa njima je bilo uživanje.
Gledam u ponudi sa tankom petom su jedino pumine "trkačke" patike ili neke adidas ali i jedne i druge su preuske u delu za prste i za nas sa širokim stopalom je to baš neprijatno.
Zato sam i naručio sad ove barefoot sa temu-a pa javljam utiske. Ja nosim broj 46-48 (zavisno od kalupa) ali dužina gazišta je 30.5cm. Na temu-u su uglavnom najveće 47.5 ali 30.2cm pa ćemo videti kakva je situacija.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nama dr na IMD rekao nikako ulošci.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

sebekkg napisao:Tako je, ne postoji univerzalno rešenje. Ne postoji za džabe doktor.
Ja već neko vreme tražim neke patike za vožnju jer sve koje imam (mizuno, salomon i sl) imaju debeo deo oko pete i za vožnju mi je to ubistvo jer mi bukvalno urniše kožu. Imao sam nekada davno jesnu dobru patiku reebok baja racer koje su siroke/mekane i tankog dela na peti. Sa njima je bilo uživanje.
Gledam u ponudi sa tankom petom su jedino pumine "trkačke" patike ili neke adidas ali i jedne i druge su preuske u delu za prste i za nas sa širokim stopalom je to baš neprijatno.
Zato sam i naručio sad ove barefoot sa temu-a pa javljam utiske. Ja nosim broj 46-48 (zavisno od kalupa) ali dužina gazišta je 30.5cm. Na temu-u su uglavnom najveće 47.5 ali 30.2cm pa ćemo videti kakva je situacija.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Starke!

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Naručio i ja sa AliE da ih ubacim u rotaciju, a možda se dobro pokažu i za hodanje, videćemo. Tačno desetina cene (a ima i 3x jeftinijih) od ovih uz Galerije.

@blaugrana ne radi se o hodanju po kamenju, to niko ne traži, već je zamerka upućena tome da deca odrastaju bez dodira stopala sa podlogom, bez obuće, čitavo odrastanje. Moja preporuka svima, i malim i velikim, da pomalo hodaju bosi i da obraćaju pažnju da lepo pravilno, mekano, hodaju, prenose težinu preko velikog prsta i da uživaju u tome.

Ako ova barefoot obuća omogućava malo više da se hoda kao da si bos, baš bi me bilo briga kako izgleda. Imaš i dalje drugu obuću, ništa ovo nije iskljucivo, samo dodatni benefit.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Naleteše po dobroj ceni na Best Secret.

Slika
Odgovori