Vežbanje, dijete, teretana...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Re: Vezbanje, dijete, teretana...

Post od Markoni »

OK, dakle vredi probati (ako izuzmemo ukus)... On se pije samo pre treninga, ili i danima kada se ne trenira? I jos jedno kratko pitanje za Whey protein... Piti ga samo posle treninga, ili moze jos neki put u toku dana? (skapirao sam da ne moze da skodi ako se bas ne pretera)
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:
Pridružio se: 15 Jan 2012, 13:56

Post od FitnessGuy »

Hemorush samo pre treninga. U dane odmora ne treba.

Whey, osim posle treninga, možeš uzimati i u nekim drugim prilikama, tj. kada ne stigneš da jedeš. U tom slučaju, dodaju mu kašiku maslinovog ulja ili 30ak grama koštunjavog voća. Poželjno je imati protein blend za te stvari ali, ako finansije ne dozvoljavaju, poslužiće i ovako kako sam ti napisao. ;)

Ja whey uzimam 2 puta dnevno. Za doručak, uz 100g ovsenih, i odmah posle treninga. Za eventualne zamene obroka imam protein blend(Labrada Pro V60).

Neće da škodi višak, a i ne znam koliko možeš da preteraš sa njim. Ja sam nedavno na sastanku u firmi, koji se baš odužio, popio 4 flašice Protein Drinka, a svaka ima 50g proteina i apsolutno nikakvog problema sa stomakom nije bilo. :D
Često mi se desi da baš nehotice preteram, a sve kada radimo neke degustacije/prezentacije, za vreme takmičenja, pa onda non stop nešto pijuckam i grickam i nakupi se puno proteina. :D
You think "roid rage" is bad? Try taking away a habitual coffee drinker's morning java, then see what happens!
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Sada je sve jasno, hvala na odgovoru... :pivo:
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Paznja-paznja-paznja!!

Moli se Modesty da pazljivo koristi traku za trcanje!

Slika

:kezo: :kezo:
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Post od Modesty »

:kezo:

Za hitne slucajeve moze da se istrgne onaj plasticni deo (princip kao na skuterima) i traka staje.

Mada je sigurnije sa usporavanjem... Svejedno - plasim se... :kezo:
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nisam praio temu pa sad kad se nakupilo čitam polako, nisam stigao sve. Vidim dosta se piše o ovim dodacima ishrani, probao bi nešto od toga kao zamenu za klasičan obrok. Imam problem kad radim III smenu, jako teško mi pada da ne pojedem ništa. U poslednje vreme jedem žitarice, to mi je najmanje zlo, obzirom da sam ranije tamanio sendviče, grickalice i slatkiše uz sokove.

Od fizičke aktivnosti trenutno samo čišćenje snega iako na pola metra od mene stoji AB Fit BY 220...

Slika

Ne koristi se već godinama, jer nas prosto mrzi. Ni ne obraćam pažnju na njega. Od nekorišćenja ili od preterane težine (pokušavao ja jedno vreme sa 100+ kg) nešto škripi. Pokušavao sam da ga podmažem, ali ne vredi. Ako znate nekog ko servisra te sprave molim kontakt na PP. Možda se i nakanim da vežbam ako ne bude škripalo.

Inače, kad vozim bicikl pijem dosta tečnosti, za razliku od Baxa i BAJKERA koji su valjda istrenirali telo da im ne traži toliko tečnosti. Elem, volim da pijem ovo ili nešto slično, jer me baš osveži. Kontam da to nije štetno čak i ako se pije u većim količinama ili kad se ne trenira. Ne radim to, pitam onako. Ako imate preporuku za neki bolji napitak, napišite.

Kum i ja se dogovaramo već mesecima da uplatimo teretanu, ovde u naselju. Znam, mogu i kući da vežbam, ali mi je mnogo lakše kad idem u društvu i kad mi je to na neki način obaveza. Ovako se jako teško nateram da se pokrenem. Cilj mi je samo da smršam, a sve ostalo će doći samo po sebi.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

trojanac napisao:\ Znam, mogu i kući da vežbam, ali mi je mnogo lakše kad idem u društvu i kad mi je to na neki način obaveza. Ovako se jako teško nateram da se pokrenem. Cilj mi je samo da smršam, a sve ostalo će doći samo po sebi.
+10000000000
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
krstin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:10

Post od krstin »

Slazem se i ja, da ne idem sa drugom, pitanje kada bih se naterao sam :mrgreen: Ovako malo on mene tera, malo ja njega...

Inace, jedna vazna stvar sto se tice teretane i nabacivanja misicne mase, a na koju se ne obraca dovoljno paznje, ili se obrati tek kad je kasno, su upravo strije. Neko moze da nabaci veci broj kg veoma brzo, a da mu koza sve to isprati i da ne dobije strije, dok neko i kod najmanje promene dobija strije, jer koza to jednostavno ne moze da isprati. Mislim da je prevencija prilicno jednostavna, a to je redovno mazanje mlekom za telo, pogotovo u zimskom periodu, kada je koza izuzetno suva.
Slika
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

Jos jedno pitanje za strucnjake: za i protiv surutke u prahu i putera od kikirikija kao dodataka u ishrani (za nas amatere)?
Korisnikov avatar
Nemanja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:05
Garaža: Audi

Post od Nemanja »

Surutka u prahu, ako pitas bilo kog strucnjaka, napljuvace je sa razlogom. Kod surutke u prahu 100g sadrzi oko 350 kcal, 11-12g proteina, al ostalo sto se nalazi u njoj je uzas blagi. Puna je laktoze oko 73%. Inace u litar mleka imas 34 grama proteina sto je mnogo bolje nego u 100g praha, koji moras da razmutis sa oko litar vode. Po meni bezvredne kalorije.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
thunderdome
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 17:46

Post od thunderdome »

FitnessGuy napisao: ...
Svi mi možemo ovako u nedogled. Ovo je sukob stavova kao i mnogi drugi. U foto svetu se borim(o) sa ... Na jednom forumu sam naišao na teška prepucavanja da li je lepša sijamska ili ruska maca. :D
...
To barem nije dilema... Ruska. :ovacije:

steva_anya napisao:Sto mi vise diskutujemo o ovome to je bolje za opstu pricu, i iz kvalitetne diskusije, sto ovom do sada smatram, se dosta moze nauciti i saznati. :doubleup:

Kako je ovo ozbiljnija prica, na visem nivou od "dizanja zeljeza", napisacu kako ja zamisljam jedan "trenazni proces individualno prilagodjen ".

1a- razgovor sa trenerom, iznosenje razloga vezbanja [skidanje kg, dobijanje misica, jacanje, definisanje, odrzavanje telesne gradje, terapijsko vezbanje...], zelje i ciljevi
1b- informisanje o navikama u ishrani [kada, koliko, sta...], picu, konzumiranju alkohola i cigareta, kao i upotrebi lekova

2a- merenje "telesne gradje" [visina, masa, obim pojedinih delova], odredjivanje bazalnog metabolizma, biohemija krvi, kardioloski pregled, po potrebi endokrinoloski
2b- konsultacije sa lekarima ako za tim ima potrebe [neko oboljenje, upotreba lekova]
2c- jasno definisanje ciljeva i mogucnosti za realizaciju

3a- plan ishrane [precizno definisane kolicine uh, proteina, masti, vreme obroka, vrste pica]
3b- plan vezbi [precizno definisane vezbe, prilagodjene uzrastu, polu, telesnoj gradji, kao i broj ponavljanja i serija]

Rad-rad-rad :)

4a- biohemija krv, po potrebi pregled, po potrebi endokrinoloski pregled
4b- merenje "telesne gradje", analiza postignutih rezultata

5a- isti ili promenjeni plan ishrane
5b- isti ili promenjeni plan vezbi

Rad-rad-rad ...

trener - fitnes instruktor, lekar
plan ishrane - ovde ostavljam prostor za ishranu sa i bez suplemenata

Ovako ja to vidim.
Iz price sa drugarima, niko od njih ovako nesto nije prosao. Cak je jedan rekao "da bi to skupo kostalo". Uglavnom je bilo "radi 5 serija po 15", ili "jedi/pij to pa radi bicebs" ...

FitnessGuy, thunderdome, ima li kakvih slicnosti i razlika u Vasem sistemu rada i mog vidjenja pravilnog vezbanja?

Znaš kako, i sam bih prošao takav tretman da sam VIP na kubni tipa Džegera. :p Sve privatno i personalizovano... :D
Ima dosta logike u celom prikazu koji si postavio, u neku ruku i ide tako. No, koliko ljudi zapravo prođe i jedno od merenja koje si pomenuo ili zapravo ima konsultacije sa nekim trenerom? Uzmi sebe za primer - imaš neki svoj sistem vežbanja koji ti daje rezultate, cepaš ga godinama i fino te drži forma... Problema nema.

Kako to ide realno? Kao n00bo imaš nekoliko opcija:
1- da udariš po nekoj od tradicionalnih i/ili stihijskih metoda (tipa devojaka i sumanutog izgladnjivanja uz aerobik sa obaveznim jo-jo efektom)
2- da imaš sreću (tj para) da ideš u neki od opasnijih fitness centara gde imaš dobrog instruktora ili čak ličnog trenera koji će onaj "mozgaški" deo da radi umesto tebe.
3- da kreneš da vežbaš i da uz to polako učiš. Tj da "mozgaški" deo sam savladaš.
4- da imaš sreću da imaš ortaka koji je opasno zagazio u stavku pod 3, što ti dođe vrlo slično (ako imaš sreće) kao stavka 2, samo uz manje para potrošenih.

Jedna od osnovnih stvari koju treba imati u vidu što si lepo istakao pod 1- razlog zašto si krenuo da vežbaš. On je prvi i osnovni polaz. Zavisno od tvojih željenih ciljeva i tebe samog (kako reaguješ na trening) - trening se formira. Trener koji vas ne pita šta vi zapravo hoćete od tog treninga je savršen za menjanje.

Modesty napisao:Jos jedno pitanje za strucnjake: za i protiv surutke u prahu i putera od kikirikija kao dodataka u ishrani (za nas amatere)?

Nemanja napisao:Surutka u prahu, ako pitas bilo kog strucnjaka, napljuvace je sa razlogom. Kod surutke u prahu 100g sadrzi oko 350 kcal, 11-12g proteina, al ostalo sto se nalazi u njoj je uzas blagi. Puna je laktoze oko 73%. Inace u litar mleka imas 34 grama proteina sto je mnogo bolje nego u 100g praha, koji moras da razmutis sa oko litar vode. Po meni bezvredne kalorije.
[/quote]

Lepo reče Nemanja. Surutka u prahu je katastrofa blaga i od toga treba bežati kao đavo od krsta. :D Prepuna je laktoze i osloniti se na nju kao izvor proteina je pa... veliki stomačni problem. :S

Puter od kikirikija je zakon, samo je malo skup. Tj zakon je ali za dobijanje na masi kada ne gledamo da smo odrani. Fenomenalna je stvar ako se baviš nekim sportom ozbiljno, imaš gomilu treninga a treba ti gomila kcal - ukusno je, proteinski i kalorijski bogato. Šta više možeš da tražiš?

Sa druge strane, često kombinuj puter od kikirikija sa hlebom i još nečim slatkim bez prevelike potrebe za kcal, i sto ga salce.
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

Pa i nije skup ako ne jedes teglu posle svakog treninga... Uzmem dve kasike i to je to.

A surutka... Ja nemam iste potrebe kao vecina ovde, tj ne zelim definisane misice bez grama masnoce...
Nisam u svadji sa laktozom, podnosim je, mislim da mi secer sam po sebi nece stetiti (bolje nego da na kraju izgledam kao Madonna), niti su mi potrebne neke ogromne kolicine, ne preterujem sa treninzima, ali imam ubrzan metabolizam.
Mali dodatak, da ne odem u minus.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Koja je priča sa onim testovima intolerancije na hranu, urade ti to, i prvo izbace neke od namirnica, zatim postepeno kako napreduješ(čitaj mršaviš), vraćaju jednu po jednu stavku tj. dozvoljavaju ti da jedeš tu hranu? Ima li to smisla?
Navodno je dosta pomogla mnogim ljudima i poboljšava ukupno zdravlje i u borbi protiv viška naslaga.
Isto pitanje me zanima i za ishranu po krvnim grupama, meni piše da treba da izbegavam koštunjavu hranu tipa badema, indijskog oraha, lešnika(koje volim da jedem) i da izbegavam piletinu(na kojoj sam odrastao i koju i sada jedem u ogromnim količinama), inače sa B-, ali RH faktor i nije bitan koliko sam shvatio iz knjige.
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

Tri osobe iz okruzenja su uradile test, ali nisu mogli da izbace omiljenu hranu...
Svi su otisli zbog jedne prijateljice koja je izbacila paradajz (toga se secam) i jos neke namirnice i smrsala 10tak kg...
Dobijes spisak sta smes da jedes i toga se pridrzavas.
Odgovori