Prava velicina gume !

Sve vezano za gume i felne
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Prava velicina gume !

Post od pedja »

Devet godina kasnije, evo novog posta u temi :D

Kada se stave gume 6-7% šire i više, što znači i veći obim, koliki je to dugoročno problem?

Ok, brzinomer laže, kao i pređena km, potencijalno je problematično u nekim uslovima vožnje. Ako ne kači nigde, da li može ostaviti neke posledice na neki drugi sklop (trap, abs, šta ti znam...), posle recimo 10-20kkm?

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Brzi zamor amortizera i trapa .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

pedja napisao: 16 Avg 2025, 06:53Kada se stave gume 6-7% šire i više, što znači i veći obim, koliki je to dugoročno problem
Daj konkretne brojke (dimenziju).

Jer 6% veća širina i profil može da se tumači svakako i u nekim varijantama da čini zanemarivu a u drugim značajnu razliku. Svakako, ako su i širina i profil za po 6% veći, obim raste eksponencijalno.

Ako su sve 4 gume ravnomerno uvećane, neće praviti problem ABS-u. Ovolike razlike, izuzev kod najmanjih guma, obično ipak izazivaju kačenje — ne dok auto stoji, naravno, već u vožnji, pri sasvim zakrenutim točkovima i sa većim hodom ogibljenja. Kačenje nekim autima smeta više, nekim manje. Da, opterećenje može da bude i koji kilogram veće po točku, uz u nekim situacijama veća dinamička dejstva koja se prenose na karoseriju.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Velika je dimenzija

235/60/18 vs 215/55/18

Ne znam zašto bi neko to uradio, ali videh, pa mi je bilo čudno kako to nekome padne na pamet.

Em je šira, em je viša

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Odgovori