Prava velicina gume !

Sve vezano za gume i felne
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Prava velicina gume !

Post od pedja »

Devet godina kasnije, evo novog posta u temi :D

Kada se stave gume 6-7% šire i više, što znači i veći obim, koliki je to dugoročno problem?

Ok, brzinomer laže, kao i pređena km, potencijalno je problematično u nekim uslovima vožnje. Ako ne kači nigde, da li može ostaviti neke posledice na neki drugi sklop (trap, abs, šta ti znam...), posle recimo 10-20kkm?

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Brzi zamor amortizera i trapa .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

pedja napisao: 16 Avg 2025, 06:53Kada se stave gume 6-7% šire i više, što znači i veći obim, koliki je to dugoročno problem
Daj konkretne brojke (dimenziju).

Jer 6% veća širina i profil može da se tumači svakako i u nekim varijantama da čini zanemarivu a u drugim značajnu razliku. Svakako, ako su i širina i profil za po 6% veći, obim raste eksponencijalno.

Ako su sve 4 gume ravnomerno uvećane, neće praviti problem ABS-u. Ovolike razlike, izuzev kod najmanjih guma, obično ipak izazivaju kačenje — ne dok auto stoji, naravno, već u vožnji, pri sasvim zakrenutim točkovima i sa većim hodom ogibljenja. Kačenje nekim autima smeta više, nekim manje. Da, opterećenje može da bude i koji kilogram veće po točku, uz u nekim situacijama veća dinamička dejstva koja se prenose na karoseriju.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Velika je dimenzija

235/60/18 vs 215/55/18

Ne znam zašto bi neko to uradio, ali videh, pa mi je bilo čudno kako to nekome padne na pamet.

Em je šira, em je viša

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Želi veći klirens?

Nije mala razlika u toj dimenziji. Čak, shodno prosečnim vrednostima, razlika u težini po gumi je tačno 5 kg.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Šta je fora sa širinom guma i zašto su sve na 5mm, tj nema 190, 200, 210, već 185, 195, 205, 215...

Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Zato sto gume nisu stvarno tih dimenzija. Tu su variranja i po vise od 5mm +- i kada bi bili okrugli brojevi sa 0, 200 recimo, kupac bi ocekivao da je stvarna sirina okruglo 200 pa bi to stvaralo reklamacije :) . Ovako stave neokrugli broj i onda ne ocekujes preciznost u mm.
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Ne bi me čudilo da su se gume u početku označavale u inčima pa je to neko "preveo" u mm a tako se namestilo i dalje išlo po inerciji.
Ko se seča starih fabričkih guma na Fići npr. bile su 5,20x12. I širina i prečnik u inčima.

Neki proizvođači neke gume namerno prave da ne odgovaraju nazivnoj dimenziji. Ima tu odstupanja i od par cm a ne mm.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Nekad su bile sire od deklarisanog jer se gledalo da prodaju veci grip za "istu" dimenziju. Sada se krade debelo kako bi prodavali smanjenje potrosnje... Najekstremnije sto sam ja licno video je oko 3cm varijacije u oba smera od deklarisanog po sirini gume i oko 1cm u visini profila.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Odgovori