Geely Cityray

Noviteti i razne vesti iz auto-industrije
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Geely Cityray

Post od trojanac »

Geely je dopunio svoju ponudu sa modelom koji pripada, i dalje najbrže rastućem segmentu, C SUV. U pitanju je model sa oznakom Cityray, koji je danas zvanično prezentovan automobilskim medijima u Srbiji.

Slika

Zvanično saopštenje pročitajte ovde: https://www.garaza.rs/geely-cityray-sti ... kodnevice/

Imao sam prilike da ga vozim od Beograda do Vinarije Eden. Od Batajničke petlje obilaznicom do Ibarske magistrale, pa preko Barajeva na Kosmaj i dalje do krajnje destinacije. Četvoro odraslih u autu.

Prvi utisak, bazni paket, ima sve. Baš su se potrudili da ga dobro nakrcaju opremom. Pošto sam sedeo napred u oba pravca, pozadi sam samo bacio pogled. Deluje da ima fino mesta, prtljažnik je verovatno u dva nivoa. Ne deluje da ima 570 litara sa podignutom policom.

Lepo se vozi, upravljivost jako dobra. Izbor motora i menjača ne postoji. To je što je. Ide sasvim pristojno, ali bi prijalo da ima malo brži odziv. Reltivno mali uzorak od nekih 160km u oba pravca plus je još nov auto, ali eto da napišem i da je potršnja bila sitno ispod 8 litara.

Cenovno je dobro pozicioniran u odosnu na konkurenciju jer ima baš dosta opreme i zaista atraktivno izgleda.

Veći brat - Starray će se sad distancirati sa ponudom, jer se više ne nudi 1.5 verzija već isključivo 2.0 i fukus će biti na 4WD.

Sve u svemu, Geely ozbiljno napada i domaće tržište, a ima šta i da ponudi. Čekam ga na testu za detaljnije utiske.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Re: Geely Cityray

Post od noob »

Lepo izgleda, da ima neki ekonomičniji motor bilo bi lepo. Ovako ne verujem u BG da može biti 8 litara, pre će biti iznad 10.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

"Što se tiče potrošnje: Cityray u kombinovanoj vožnji troši oko 6,3 litara goriva na 100 km" ( iz promo teksta )

Verujem da bez problema može toliko na magistrali, pa i u kombinaciji sa do 20% auto puta. Ali pri tome i sa 0% gradske vožnje :)
Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:
Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11

Post od AchtungDichtung »

Ja iskreno ne znam ikoga ko kupuje auto od 30k evra a da mu je bitno da li auto trosi jedan litar vise ili manje.
Mozda ko vozi samo po gradu, ali onda bolje gledati hibride.

Druga je stvar ako neko ne stoji finansijski najbolje pa gleda kola od po 2-3-4 hiljade evra, onda budzet i za gorivo cini razliku.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Taj poslednji gleda da ima ugrađen plin.

Istina da litar na 100km ne čini razliku. Godišnje zavisi koliko se prelazi, ali na papiru ima neke razlike.

Ja sam 12 godina vozio na plin i kad sam promenio auto bio sam razmišljao koliko će me to skuplje koštati. No nisam nikad svodio računicu. Niti ću. Bitno da sam sa autom zadovoljan. Vožnja košta koliko košta.
Posetite www.garaza.rs !
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

AchtungDichtung napisao: 16 Sep 2025, 13:00 Ja iskreno ne znam ikoga ko kupuje auto od 30k evra a da mu je bitno da li auto trosi jedan litar vise ili manje.
Mozda ko vozi samo po gradu, ali onda bolje gledati hibride.

Druga je stvar ako neko ne stoji finansijski najbolje pa gleda kola od po 2-3-4 hiljade evra, onda budzet i za gorivo cini razliku.
Veruj mi, nisi u pravu. Znam dosta ljudi koji su "u parama", ali i vode računa o svim troškovima, pa i veoma dobro znaju koliko im kola troše.
Dobar sam sa čovekom koji ima razne automobile, pa i znatno veće nabavne cene od 100.000 evra, pa itekako vodi računa i to ne samo o ceni servisa za ta kola ( i neki dan mi se požalio da je prošle godine u novembru redovan servis za taj BMW ( ulje i sve filtere ) platio "oko 41.000" ( tačnije 41.449,48 ), a pre par dana to isto oko 66.000 ( tačnije 66.293,42 )).
I itekako zna koliko mu troši svaki BMW koji ima, pa i u kom režimu koliko troši ( kao što zna koliko godišnje štedi od kada po gradu vozi EV ). Kao što je i pri izboru kola dobro ekonomski kalkulisao da li dizel ili benzin.
I moj kolega sa posla je promenio tri BMW-a kupljena nova, ali, gleda apsolutno svaki dinar oko tih kola, pa i koliko će za vulkanizerske usluge da mu uzme "Radulović", a koliko "Beoguma".
Takvih primera koliko hoćeš. Gledaju ljudi sa parama sve, samo što se neki pri tome prave da im to kao nije bitno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

trojanac napisao:Taj poslednji gleda da ima ugrađen plin.

Istina da litar na 100km ne čini razliku. Godišnje zavisi koliko se prelazi, ali na papiru ima neke razlike.

Ja sam 12 godina vozio na plin i kad sam promenio auto bio sam razmišljao koliko će me to skuplje koštati. No nisam nikad svodio računicu. Niti ću. Bitno da sam sa autom zadovoljan. Vožnja košta koliko košta.
Koštaće te benzin manje nego plin.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

To je sad diskutabilno, ali ko vozi na plin i dođe na pumpu kaže sipaj pun i to ga košta 3000 dinara, ima utisak da se vozi jeftino.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
kopmania
Reactions:
Pridružio se: 05 Mar 2025, 13:41
Garaža: VW T-cross DSG

Post od kopmania »

Што је човек више богатији то више говори како нема пара...
Људи који су средњег сталежа много мање размишљају о стварима као што је потрошња бензина.
Ја могу за себе да кажем да имам примања више средње класе, и о потрошњи размишљам просто као интересантну чињеницу колико троши.
Али просто сипам бензин и возим га докле се не потроши па сипам опет.
До скоро сам живео у другој земљи где је бензин мало јефтинији него код нас, стари ауто који сам имао Киа Маджентис 2.0, ми је трошио 15 литара. Никад нисам размишљао да пуно троши хах.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Potrošnju i troškove svi gledaju, odnosno svako ko plaća iz svog džepa i ne bahati se. Suprotno ovom oni ne gledaju potrošnju.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Nije isto sesti iz auta koji u proseku troši 7 litara benzina u nov auto koji troši 10l. E još ako je slična motorizacija itd onda se zapita čovek gde se pravi ta razlika. Neeefikasan motor, starija tehnologija, loš prenos menjača itd itd. Ja to tako gledam

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:

Ne kažem ja da ne gledam troškove održavanje ili cene goriva. Nije mi svejedno da li ću za servis dati 300 ili 1000 evra. Ali da li ću dati 300 ili 330, to mi je već svejedno.
I to ne zato što sam bogat, nego zato što i svoje vreme cenim, pa mi ne bi palo na pamet da idem na drugi kraj grada za 5 ili 10% uštede. Za neke veće cifre već da.
Da se vratim na poentu, ako auto troši recimo 2 litra bezina više na 100km to na godišnjem nivou dođe na oko 300-350 evra (za prosečnih 10-12kkm).
U odnosu na cenu auta od 30k evra, to je 1-1.5%. Znači za 10 godina vožnje ti si potrošio 10-15% vrednosti auta na gorivo. To je ništa u odnosu na amortizaciju vozila, ostale troškove itd.

Naravno, tako ja gledam. I većina ljudi u mom krugu (neka srednja ili viša srednja klasa). Pri čemu su to sve privatna vozila i sve ide iz džepa.
Zato sam i rekao da bukvalno ne poznajem nikoga ko razmišlja da gleda svaki litar. Ne kažem da ti ljudi ne postoje, samo da mi takva logika nije jasna.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Heinz napisao: 17 Sep 2025, 00:59 Koštaće te benzin manje nego plin.
Kojom to računicom? :D

Imam dva auta, jedan na plin, drugi čisto benzin (i to sa još prilično štedljivim motorom) pa se itekako oseti razlika u korist prvog. Sada je plin ponovo/konačno na ispod 50% cene benzina i razlika je evidentna. 181 prema 89.90 din (Knez, vikendom u NS-u).
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

AchtungDichtung napisao:Ne kažem ja da ne gledam troškove održavanje ili cene goriva. Nije mi svejedno da li ću za servis dati 300 ili 1000 evra. Ali da li ću dati 300 ili 330, to mi je već svejedno.
I to ne zato što sam bogat, nego zato što i svoje vreme cenim, pa mi ne bi palo na pamet da idem na drugi kraj grada za 5 ili 10% uštede. Za neke veće cifre već da.
Da se vratim na poentu, ako auto troši recimo 2 litra bezina više na 100km to na godišnjem nivou dođe na oko 300-350 evra (za prosečnih 10-12kkm).
U odnosu na cenu auta od 30k evra, to je 1-1.5%. Znači za 10 godina vožnje ti si potrošio 10-15% vrednosti auta na gorivo. To je ništa u odnosu na amortizaciju vozila, ostale troškove itd.

Naravno, tako ja gledam. I većina ljudi u mom krugu (neka srednja ili viša srednja klasa). Pri čemu su to sve privatna vozila i sve ide iz džepa.
Zato sam i rekao da bukvalno ne poznajem nikoga ko razmišlja da gleda svaki litar. Ne kažem da ti ljudi ne postoje, samo da mi takva logika nije jasna.
Evo jednog prostog primera, fiat 1.4 tjet triši u proseku 2 litre u odnosu na fiat 1.4 multiar. Na godišnjem nivou jedna registracije ako se prelazi 15000km to dođe set nivih guma ili jedna registracija godišnje.

Razliku u ceni TNG vs Benzin na 15000km godišnje je suvišno komentarisati. Čak i na 10000km, po sadašnjim cenama.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:

Ne sporim razliku u potrosnji. Stavise da imam benzinca do 10k evra u Srbiji verovatno bih ugradio plin.

Nego tema je bila auto od 30k evra i da li puno trosi u gradu. Moja je onda logika bila da za auto od 30k evra ne bih ni gledao da li je potrosnja 1-2l gore ili dole, samo da nije nesto ekstremno (fazon 15l u gradu)
Odgovori