najveće oluje su u centralnom egeju, ja se ukrcavam severnije od toga i ovaj put se more smirilo na ovoj mojoj deonici koja je trajala 5.5h ili malo više, zaista nisam osetio talase, baš je žena komentarisala. i srećom pa sam pametno sačekao brži brod umesto onog koji taljiga preko 7 sati. u krajnjoj liniji pored žene putujem i sa 2 psa koji umeju da se uzjogune kada je more nemirno, oni budu prvi senzor, ja i nekako mada uvek imam u rezervi emetostop, lek protiv bljuvanja. empirijski sam utvrdio da se boks za kucu mora postaviti tako da pas leži u pravcu kretanja broda, nipošto poprečno - jednom nam se pas izbljuvao zbog toga i od tada ih ne hranimo pre vožnje. inače sam se vozio jednom na 8-9 bofora što bi teoretski trebali da je zabranjeno, ne plovi se preko 7, rekli su nam da je jak vetar iznenadio kompaniju a nisu mogli da se vrate nazad. izuzetno neprijatno iskustvo, pola putnika su bili zeleni od mučnine.grujicd napisao: 22 Sep 2025, 12:54 @zigZag
- jesi li imao problema sa mučninom na tako dugoj vožnji po olujnom moru?
- zašto si uopše išao brodom tu deonicu?
zašto? pa inkliniram ostrvima koja su bliža turskoj nego grčkoj, severni egej. odatle se ne mere drugačije ka srbiji sem ako neću sa lesvosa na tursko kopno tipa ajvalik pa onda 1100-1200km do beograda. ova grčka linija koju trošim (pirej-samos-mikonos-furno-ikarija-samos-hios-lesvos-limnos-solun ili kavala) je ozbiljno subvencionisana od strane države pa je karta jeftina a put ugodan, sem kad se razdivljaju egejski vetrovi i na kraju ostaje 600km iz soluna.