Geely Cityray
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Geely Cityray
Koliko sam razumeo, ti motori prvo idu u Daciu, pa tek kasnije u Geely i ostale raznih proizvođača, koje Geely poseduje.
Posetite www.garaza.rs !
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema
Da ne širimo temu, da se samo osvrnem na to da Evropljani imaju bolju tehnologiju i budžet, to nije tako. Svakog kineskog proizvođača država subvencionište milijardama evra samo iz prostog razloga a to je uništenje evropskih proizvođača automobila da bi postali dominantni. E kad budu dominantni, videćemo onda kakve će cene biti a biće mnogo veće nego što su sad. Jer onda nećeš imati izborDzona napisao: 18 Sep 2025, 10:36Prežvakana tema.. Zašto bi ulagao u tehnologiju 20og veka, za koju je jasno da si prespavao i da ne možeš stići Evropljane ni za 50god?TheWickerMan napisao:Opet SUS vs Elektro tema![]()
@Dzona
Kakve to motore Kinezi imaju da su moderni i efikasni, a opet moraju da kupuju od Evropljana?
I kako su efikasni ako je zastarela tehnologija?
Zbog toga su se od 2000e na ovamo fokusirali na 21i vek i uspeli da dođu ovde gde su - da ti isti Evropljani sa, u to vreme, daleko boljim kadrovima, tehnologijom i budžetom - sada kaskaju za njima.
I to je činjenica, koliko se god to nekome svidelo ili ne

Sigurno ne prodaju u Evropi automobile koji koštaju 100k evra da se naprave za 50k evra jer nas vole i hoće da nam učine uslugu.
Ali dobro, mi se tu ništa na pitamo, struja je na silu nametnuta kao što je SUS motor takođe početkom 20.veka. Živi bili pa videli šta donosi budućnost
Osvrnuo sam se na 2000u godinu, ne na trenutno stanje... Za 25 godina su Kinezi došli tu gde jesu i država nije tek tako došla do tog nivoa da mogu da subvencionišu masovno domaću industriju
Evropa i evropski proizvođači su se 'uljuljkali', sama EU je krenula putem birokratije i udavila su u istoj u međuvremenu - zbog toga je sada drugorazredni igrač na svetskoj sceni. Jasno ti je čim vidiš kakav su trgovinski ugovor potpisali sa US...
Da se razumemo, ne volim ih uopšte - ali ne mogu da poreknem da su Kinezi odradili odlično definisanje strategije budućnosti i još bolje rad na istoj. I to ne samo u auto industriji
Evropa i evropski proizvođači su se 'uljuljkali', sama EU je krenula putem birokratije i udavila su u istoj u međuvremenu - zbog toga je sada drugorazredni igrač na svetskoj sceni. Jasno ti je čim vidiš kakav su trgovinski ugovor potpisali sa US...
Da se razumemo, ne volim ih uopšte - ali ne mogu da poreknem da su Kinezi odradili odlično definisanje strategije budućnosti i još bolje rad na istoj. I to ne samo u auto industriji
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Kako smo prihvatili Koreance, tako cemo i Kineze. U kupovini nema emocija, nego sta se dobije za te pare.
Sent from my iPhone using Tapatalk
A kupci Alfe?
- shandu90
Alfa je za ljubitelje, to nije auto za siroke narodne mase.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Nešto kao Sony mobilni telefon.shandu90 napisao: 19 Sep 2025, 09:39 Alfa je za ljubitelje, to nije auto za siroke narodne mase.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Nisu mi jasni sa mogućnošću izbora između samo 4 boje...?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Geely Cityray
Neki Henry Ford princip, on je prodavao Model T samo u crnoj boji (jer se ona najbrže sušila). 
Šala. Ko će ih znati, svako gura neku svoju filozofiju… a sa druge strane, za one koji kupuju takve automobile boja verovatno nije mnogo ni bitna.

Šala. Ko će ih znati, svako gura neku svoju filozofiju… a sa druge strane, za one koji kupuju takve automobile boja verovatno nije mnogo ni bitna.

-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Najveca zabluda. Veoma mali broj ljudi kupuje tako. Pravna lica da, ali fizicka ne. Da je tako Dacija bi ubila od prodaje. I naravno to jeste delimicno tacno na siromasnim trzistima. (Opet Dacija, Punto, 500L potvrdju to na nasem trzistu)shandu90 napisao: 19 Sep 2025, 08:54 Kako smo prihvatili Koreance, tako cemo i Kineze. U kupovini nema emocija, nego sta se dobije za te pare.
A to oko Koreanaca (pa i Japanaca) ako neko treba da se zabrine za prodaju u najezdi damping cena Kineza su oni. Kupci tih vozila jesu u grupi koju ti opisujes. Da za sto manje dobije vise i nista ga ne zanima. Tzv Excel kupci. TI ce mozda kupiti kineski auto. Oni sto kupuju evropske proizvodjace (kao i vecinu japanskih) nece tako lako promeniti tabor. Takodje ta cena koju stalno potenciraju kod kineskih vozila uopste nije toliko povoljna kada zaista odlucis e sada kupujem auto daj da vidim sta mogu za X para da dobijem. Window shopping je zanimljiva socijalna pojava. Ja znam najmanje 10 ljudi koji su krenuli u pricu kupuju BYD ili Lync&Co i NIKO nije kupio. Jer je otisao u salon VW ili Audi ili Toyote, Reno, BMW, Mercedes i video da za veoma malu razliku u ceni (ili nikakvu ako je u pitanju lizing ili kredit, a ovo je jako bitan momenat) dobija ono sto voli i sto mu se cini cool. A kineski auto nije cool. Samo je "jeftin". Mozemo da se lazemo koliko hocemo, Chris Bangle je bio u pravu: auto je avatar.
Kinez mora da bude mnogo jeftin da bi naterao nekog da predje iz nemackog, francuskog ili japanskog automobila u kineski. Npr auto tipa Golf (sve sto taj nudi + da bude bolji) za 10K eur u full-u i Passat-like za 15K. E tada mozemo da pricamo o tome da ce napraviti pometnju.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Dzoni_m napisao: 23 Sep 2025, 16:21
Najveca zabluda. Veoma mali broj ljudi kupuje tako. Pravna lica da, ali fizicka ne. Da je tako Dacija bi ubila od prodaje. I naravno to jeste delimicno tacno na siromasnim trzistima. (Opet Dacija, Punto, 500L potvrdju to na nasem trzistu)
Mrzi me sada da tražim tačne cifre, ali zar nije Dačija u samom vrhu po prodaji u Francuskoj, na primer?
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
viewtopic.php?p=1148957&hilit=Prodaja+a ... a#p1148957
Clio. Tacno da je Dacija pri vrhu. To i jeste moja poenta. Zasto bi neko kupio Clio kad za manje pare dobije skoro isto kod Sandera? To je neracionalno. E onda dolazimo do toga da se auto racionalno ne kupuje.
Ako hocemo ima korejanskih automobila u tom segmentu koji “su bolji odnos cene i dobijenog” a nisu pri vrhu. Upste necu da pominjem “nacionalni ponos” pa Francuz kupuje francuska vozla, a Italijan Fiat. Kao i Nemac VW. A tek preko okeana da ne pricamo. Ako jedna US autoindustrija opstaje sa onakvim krsevima (vecinom) koji prave……..
Meni je jasno da ima ljudi koji ce kupiti kineski auto “zinat” da dokazu kako su pametniji u izboru, kao protivtezi svetskom imperijalizmu, kao srednjak EU sto nas mrzi ko vec kakav motiv ima….ali to ne menja sustinu: i to je iracionalni razlog.
Clio. Tacno da je Dacija pri vrhu. To i jeste moja poenta. Zasto bi neko kupio Clio kad za manje pare dobije skoro isto kod Sandera? To je neracionalno. E onda dolazimo do toga da se auto racionalno ne kupuje.
Ako hocemo ima korejanskih automobila u tom segmentu koji “su bolji odnos cene i dobijenog” a nisu pri vrhu. Upste necu da pominjem “nacionalni ponos” pa Francuz kupuje francuska vozla, a Italijan Fiat. Kao i Nemac VW. A tek preko okeana da ne pricamo. Ako jedna US autoindustrija opstaje sa onakvim krsevima (vecinom) koji prave……..
Meni je jasno da ima ljudi koji ce kupiti kineski auto “zinat” da dokazu kako su pametniji u izboru, kao protivtezi svetskom imperijalizmu, kao srednjak EU sto nas mrzi ko vec kakav motiv ima….ali to ne menja sustinu: i to je iracionalni razlog.
Ima smisla ovo što Džoni kaže ali ja kao kupac korejskog vozila ipak ne bih kupio kinesko.
A zašto sam uzeo korejca? Razloga je nekoliko: najduža garancija, najviše opreme, najviše snage za tu cenu, jednostavnija rešenja itd. Osim toga, imam puno predrasuda o ljudima koji voze određene marke vozila i ne želim da me neko identifikuje sa njima.
A zašto sam uzeo korejca? Razloga je nekoliko: najduža garancija, najviše opreme, najviše snage za tu cenu, jednostavnija rešenja itd. Osim toga, imam puno predrasuda o ljudima koji voze određene marke vozila i ne želim da me neko identifikuje sa njima.

- shandu90
Mi opelasi smo medju gorima po tom pitanju

Bas gledam po Holandiji za vecinu Kineza garancija od 10 do 12 godina na sve. A izbor veliki.