Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Re: Dobro veče

Post od elMaestro »

Btw, kad bi zapad krenuo da ih preteruje (a neće) mi bismo bili prvi koji bismo najebali, kao teška kolateralna šteta. Pre ce oni ostati kod nas da prave sranja, nego kući da se vraćaju.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Noga u dupe svima, bez izuzetaka. Što pre. Svako neka ide svojoj kući i neka tamo živi po svom i kako je navikao.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Heinz napisao: 16 Okt 2025, 12:08 Iz Srbije godišnje odlazi ~50k na zapad i ~50k nas manje ima svake godine, to je 100k ljudi manje godišnje.
Treba da prihvatimo realnost da su nam Indusi, Nepalci, Šri Lanđani i sl. potrebni.
Treba da prihvatimo realnost da menjamo ambijent da bar 30K ostane u Srbiji, jer ne idu svi samo zbog ekonomskih interesa na zapad
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne možemo mi da promenimo ambijent, mogu oni sami (mladi), samo treba da ih pustimo. Nažalost više matorih nego mladih pravi od zemlje sranje i to je prirodni proces bez povratka.

Starci previše dugo žive i odlučuju, mladih sve manje. Najtalentovaniji će da odu.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Što se Rusa/Ukrajinaca tiče (ne znam koji su koji na ulici), ne mogu se složiti da su bahati, a u Novom Sadu je možda i najprimetnije koliko ih ima. Baš neverovatna brojka. Ne mislim ni da su voljni da se nešto posebno asimiluju i skoro svi su isključivo prisutni u matičnim zajednicama. Bez obzira na to, rekao bih da su došli oni obrazovaniji, a ne, kao što je neko pomenuo, oni kontraverzni sa parama. Ti sa parama su otišli na neke prijemčivije destinacije.

Verujem da je ovima koji su došli upala kašika u med i da su prošli mnogo bolje nego što su se nadali dolaskom u Srbiju.

Inače, kod ćerke je od njih 24 u razredu petoro Rusa, a slično je i u ostalim odeljenjima, pa vi vidite koliko ih je došlo. Možda će se ta mlađa deca bolje integrisati, jer se na ulici vidi kako se i tinejdžeri mahom druže između sebe.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Da u NS ih bas ima prodao sam jedan auto Rusu koji zivi i radi u NS, naucio je i Srpski fino pa smo se lepo ispricali, jako ljubazan i fin momak, ima dvoje male dece kaze pobegao sam jer nisam hteo da ratujem protiv brace, mada i zbog male dece, ali nebitno ko jos zeli da ratuje, zaboravih iz kog je grada u rusiji ali tamo je radio sa kompjuterima i bavio se auto mehanikom, sad radi u nekoj ruskoj firmi NS neki IT sektor i kaze da ih je dosta doslo u NS i BG. Ne znam kao je i zasto dosao u Srbiju, mislim zbog te firme za koju radi ali kaze da je zadovoljan ovde.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Nama se 2 puta javljali rusi na konkurs za posao. Nisu bili neki random već su zaista školovani za to što nam treba ali ne mogu da dobiju potrebne licence pa nismo mogli da ih zaposlimo iako je jedan imao dobar CV.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Ja sam skoro vitlao neku radnju za duvanje balona helijumom i na kraju najjeftinije bilo kod neke Ruskinje, koja ima lokal u blizu centra. Nije to preterano jeftnije, ali otprilike 15% jefitnije je bilo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

elMaestro napisao: 16 Okt 2025, 12:04 Sa poslednjim pasusom sam apsolutno saglasan.

E sad, taj Abudzaba Dabila što dođe i napada žene isto to radi i po Nemačkoj i po Austriji kao i kod nas, tako da ih treba u paketu nogirati.

Sa Indusima sam radio skoro 3 godine i bilo je tu i klasične radne snage (koja je u svakom smislu neupotrebljiva) i inženjera. Njih mi je generalno malo i žao jer oni nesretnici niti znaju gde su došli, ni zašto ni šta treba da rade, ali kod njih stvarno postoji želja za asimilacijom. I dan danas sam u kontaktu sa dvojicom kolega iz prošle firme i ja sam, tek kada su mi malo detaljnije objasnili kako oni tamo rade, shvatio zašto su takvi. Kolega geodeta je došao i tražio tri pomoćnika za izlazak na teren, normalno da smo prasnuli u smeh, al kad nam je on objasnio kako tamo oni rade i šta rade, skontam da je čovek očekivao i batlerske rukavice. Vremenom skontaju i prilagode se.

A što se tiče, Rusa i Ukrajinaca, oni su došli iz jako slične sredine, korumpirane, temperamentne, od ljudi kratkih živaca glasnih, itd. Rekao bi čovek oni ne treba ni da se prilagođavaju, ali ne lezi vraže, u manjini su oni koji žele da se asimiliraju. Btw, da su pitomi i da ne prave sranja, to tek nije tačno. Taj utisak su stvorili, što se tiče ovih ratnih emigranata, uglavnom zato sto dolaze oni sa parama, pa barem izgledaju pristojnije. Kad kažem da dolaze sa parama, ne mislim da dolaze isključivo doktori i visokoobrazovani, nego baš tako "sa parama", sličan epitet kao i kod nas, da ne kažem da su malo kontroverzni.

A kao sto rekoh, te allahuekber treba nogirati, oni nisu ni za tamo odakle su.
Nisam bas siguran da su Rusi istog temperamenta kao Balkanci, daleko je Rusija geografski od nas. Ovo za korupciju se slazem. Citao sam neke statistike, i Rusi uopste nemaju toliku zelju za odlaskom iz zemlje iz ekonomskih razloga, mislim da je svega 10% u pitanju. Kako neko rece, vecina njih bi se vratila cim prestane rat, ili vec gledaju gde dalje u Evropu da idu. A Ukrajince gledam po AP u celoj EU od kad je rat poceo, e to je Balkan style nekultura, bahato parkiranje, trazenje svega i svacega za dzabe, a naravno voze se luksuzni SUV na raznim mediteranskim obalama, Svajcarskoj i otalo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

Malo sam se loše izrazio, manje su temperamentni od Balkanaca, ali dosta više sličnosti imaju sa nama nego sa zapadnjacima kojima pojedini teže. Činjenica je da smo im prolazna stanica. E sad, ne mogu se ni oni generalizovati, jer ipak Rusija je sve samo ne mala. Oni iz krasnodarskog kraja recimo nemaju nikakvu želju da idu iz Rusije, prave od Socija i Gelendžika Las Vegas i ne pada im na pamet da idu negde dalje, Dagestanci takođe.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Momčilo napisao: 17 Okt 2025, 09:02 Ja sam skoro vitlao neku radnju za duvanje balona helijumom i na kraju najjeftinije bilo kod neke Ruskinje, koja ima lokal u blizu centra. Nije to preterano jeftnije, ali otprilike 15% jefitnije je bilo.
Npr imaju masu kafeterija u gradu. Neke i posecujem. Uglavnom radnici vrlo tihi i pristojni.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Bio u jednoj, čekao kafu 25 minuta. A imaju svega 3 stola ukupno.. Nešto su bili smotani jako, pogubljeni, kao da su prvi dan otvorili. Ali su bili tihi i prijatni..
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

U Vizimu ima jedna Ruskinja oftalmolog, kupio pre par godina felne od nekih Rusa, izuzetno ljubazni.
Opet, imas i ovih kao Alisa poslasticarnica, gde niti znaju srpski, a ni sa engleskim nisu najbolje.
Sto.se.mene tice, apsolutno je drugacije da li dolaze ljudi iz drustva na visem stepenu razvoja od nas (tehnoloski, Rusija to jeste) ili iz nekog na nizem stepenu. Neko moze da to povezuje sa bojom koze, da prebacuje na rasizam, ali jednostavno nije to razlog.

Послато са SM-S921B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

@lami iskreno, ne bih da zvučim rasistički, pa to neću pripisati boji kože već kulturi, Kinezi recimo sa kojima sam radio imaju neke "navike" koje dele i inženjeri i fizikalci.

A što se tiče Rusa, ja sam možda malo pogrešno shvaćen, nisam mislio da su ovde došli samo "kontroverzni" (iako ima i njih), već da su došli ljudi sa kešom. Tim pristojnim ljudim je, kao što rekoh, ovo uglavnom prolazna stanica. Meni više nerviraju ovi što udaraju na kartu sažaljenja, a svi su došli pokrenuli biznise, a ovamo kao pobegli od rata. Očigledno da nemamo svi istu percepciju bežanja i toga od čega se beži.
Имам једно потпитање...
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Što reče jedan dečko, Rus, koji živi u Srbiji već duže vreme, postoje Rusi koji žele da nastave sa životom u Srbiji, oni uče Srpski, prihvataju kulturu domaćina, asimiliraju se u okruženje po mnogim aspektima.
A postoje i oni drugi Rusi, koji su bahati, ne žele da uče jezik, poprilično su zatvoreni, kreću se u uskom krugu ljudi, rade za ruske ili strane kompanije itd, e za njih kaže da su većina gejevi i oni kojima ruski zakoni nisu baš naklonjeni i Srbija im je trenutno utočište dok ne nađu neku drugu soluciju.

PS loznica i okolina ih je prepuna. Jednw godinw išao tamo da kupim psa, i eto, baš od Rusa. Kupili kuću, mala deca idu u našu školu itd itd

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Odgovori