TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)

Odgovori
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)

Post od carov2 »

Dzoni_m napisao:Ja lepo napisah, nisu sva vozila ista. Ima dosta modela koji ne mogu da pamte 2 seta. I sve to nije problem dok ne postane problem. Ivan je vec ovde kacio da neki put ne ide sve glatko. Nikog ja ne odvracam, vec je prosto diskusija o tome da li je kompleksnost neophodna, kada je rezultat isti na kraju? Stoji i da bas ne mozes da biras, proizvodjac to uradi umesto tebe.
Po meni je veoma losa praksa ne proveravati pritisak rucno, sto se ovde inicira kao glavna prednost direktnog sistema i "smaranje" kod indirektnog. NIje stvar samo proveriti pritisak, vec malo pogledas tu gumu, od kojekakvih eksera i srafova u njoj, do trosenja/habanja znakova pregrevanja i sl.
To su ljudi retko radili a sa stavom "e imam senzore ko ga j, javice" jos gora situacija.
Jedno pitanje samo, ukoliko utvrdim da senzor tačno meri pritisak, zbog čega bih posle svaki čas proveravao pritisak?

Ovde ne pričamo o neodgovornim ljudima koji otprilike nikad ne proveravaju pritisak u gumama, niti znaju koliki treba da bude, već o tome, DA, pojedinacni prikaz pritiska i temperature objektivno smanjuje potrebu da svaki čas trčite na pumpu, a ja sam taj koji je svaki čas trčio na pumpu.

Jebem li ga oko čega raspravljamo na auto forumu, dosli smo do toga da je glupo da u svakom času znaš tačan pritisak i temperaturu vazduha u svakoj gumi.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Auto koji zaslužuje da na njemu sve radi. Novi TPMS senzori ugrađeni.

Slika
Slika
Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Audi RS5 novi TPMS senzori ugrađeni.

Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Kolega ima Astru J sedan iz 2016.
Prošle godine mu "crkao" jedan TPMS senzor. Otišla baterija. Promenio u ovl. Opel servisu. Platio oko 12,000 dinara sa zamenom.
Za vikend mu opet upalila indikacija. Juče otišao u isti servis. Kažu "crkla" dva senzora. Sa zamenom platio oko 26.000 dinara.
Da ga utešim, ja mu posle kažam: "Pa, dobro, sad si zamenio već tri senzora. Ostalo je da zameniš još na jednom točku i onda si miran godinama sa svim točkovima"
Veli on: "Pa, i prošli put su mi menjali senzor na jednom prednjem točku, a sada na oba prednja točka".
Rekoh mu: "Vidi, onda su ti prošli put prodali star senzor, koji je verovatno ( negde ) godinama bio "na lageru". Baterija mu se ispraznila dok je kod njih bio. Reklamiraj to".
On juče kaže da neće ...
I razmišljam posle, pri zameni fabričkih TPMS senzora sa novim senzorima, kako čovek uopšte da se zaštiti, da ne dobije "bajatu robu", nove senzore koji negde već leže godinama.
A kad je kolega došao danas na posao, bio je dosta besan. jer je u medjuvremenu utvrdio da na ranijem računu ne piše na kom točku je menjan TPMS.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

I moj direktor ima isti auto. Kupio je preko Siluxa neki jeftin uređaj za programiranje tih senzora, baš za Opel. Ne znam gde je kupio "zimske" senzore ali bar ne mora da plaća svaki put aktivaciju, a bez toga ne rade. Ovako, kao sam ga razumeo, da kontakt, priđe tim uređajem točku i auto uključi žmigavac samo kod tog točka, i to je to.
Prenese čoveku da to nabavi, da ga ne deru svaki put na zameni.

Inače i mene zanima kako ti senzori rade, tj da li non stop rade ili se na neki način pale i gase. Npr usled mirovanja i vibracija možda...
dekiv68
Reactions:
Pridružio se: 20 Mar 2013, 19:38

Post od dekiv68 »

Indirektni senzori - zakon
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Dare4x4 napisao: 04 Nov 2025, 15:33 I moj direktor ima isti auto. Kupio je preko Siluxa neki jeftin uređaj za programiranje tih senzora, baš za Opel. Ne znam gde je kupio "zimske" senzore ali bar ne mora da plaća svaki put aktivaciju, a bez toga ne rade. Ovako, kao sam ga razumeo, da kontakt, priđe tim uređajem točku i auto uključi žmigavac samo kod tog točka, i to je to.
Prenese čoveku da to nabavi, da ga ne deru svaki put na zameni.

Inače i mene zanima kako ti senzori rade, tj da li non stop rade ili se na neki način pale i gase. Npr usled mirovanja i vibracija možda...
Ne pričate o istim stvarima. Tvoj direktor radi aktivaciju senzora koji rade, tj programira položaje, dok kod @pedalaš tj njegovog kolege senzori u opšte ne rade i moraju novi da se stave, a nakon toga i ukodiraju/aktiviraju u auto,
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Da ali auto zahteva kodiranje svaki put kada se zamene točkovi, a taj uređaj to rešava. Ja mu zato predlažem da se reši bar tog troška.

Sad vidim da imaju neki sličan za oko 2500din, a on je platio čini mi se ispod 1000 taj što je uzeo.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

To jeste, potreban je "pobuđivač" koji će da aktivira signal senzora, a koji će auto da "uhvati" kada uđe u program učenja.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Na Astrama K bas crkavaju senzori, ove godine sam ih bas dosta odradio. Bile su 16-18-to godiste.
Reci kolegi da ne mora u ovlasceni za senzor, ima po BGu servisa sto programiraju senzore i sigurno je 50 60% cene iz ovlascenog. Konkretno mi ih radimo za 35€ plus usluga montaze, balansa guma~45€ ukupno.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

djolemc
Reactions:
Pridružio se: 01 Nov 2023, 06:06

Post od djolemc »

4 senzora sa aliexpressa 18e, uredjaj za aktivaciju 4-5e. Za sad radi sve, videcemo dokle :)
Jedan senzor u BG sa montazom i aktivacijom 7000 (4500 je senzor). Ford Kuga je u pitanju
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Samo vodite računa da senzori budu programirani za vaš auto. U zadnje vreme me mnogo ljudi zove da je kupilo senzore, ali da ne može da ih upari sa autom, tj da je potrebno programirati iste, a mi ne možemo da "pišemo" po njima.
Odgovori