Opel Astra K i J za grad i povremena putovanja, ili Mazda 3?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
AkoJesamIzvini
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2025, 13:00

Opel Astra K i J za grad i povremena putovanja, ili Mazda 3?

Post od AkoJesamIzvini »

Pozdrav svima :pump:

Tražim auto oko 6.000 evra i dvoumim se između Opel Astra K ili J i Mazde 3. Konkretno gledam Astru K, 1.0 benzin, 2015/2016 godište, 105 ks. Auto bi mi služio uglavnom za grad i prigrad, plus povremena putovanja među gradovima, do mora (Grčka, Hrvatska), ništa divljanje, do nekih 130–140 km/h. Imam početnika u kućanstvu i ograničen sam sa konjicom, zato gledam baš ove motore oko 105 ks.

Paralelno gledam i Mazdu 3, benzin, ali za isti novac su one uglavnom starije, tipa 2010–2012 godište.

Zanima me:

Kakav je taj 1.0 u Astri u praksi, za grad i za put, da li je dovoljan za pun auto i uzbrdice?

Pouzdanost i tipične mane tog motora i generalno Astre?

Realna potrošnja u gradu?

Kako se sve to poredi sa Mazdom 3 u smislu održavanja, delova i rđe, s obzirom da su Mazde starije za isti novac?

Ako je neko vozio oba, ili bar Astru K 1.0 ili Mazdu 3 u tom rangu, bacite utiske i preporuku šta ima više smisla uzeti u ovoj situaciji.

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Opel Astra K i J za grad i povremena putovanja, ili Mazda 3?

Post od shandu90 »

Malo je para za te modele koje hoces.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Post od paliic »

Iz ugla motorizacije ne bih imao dilemu i gledao bih samo Mazdu 3 (tzv model BL ima ih 2010-2013 god). Motor 1.6 105 KS je dokazano viskoko pouzdan i nema greške kod njega.
Ako ti odgovara karoserijski moja preporuka bi bila limuzina (sedan), one su sve “made in Japan”. Ima primeraka na oglasima koje su kupljene nove kod nas i takvi primerci generalno nemaju problem sa korozijom. S druge strane, HB mi je na oko atraktivniji, praktičniji i ima ga više u ponudi.
Ako je opšte stanje auta dobro, ako nema korozije, ne treba bežati od primeraka od 200 hiljada na satu.
Mazda ima digitalnu servisnu i lako se može proveriti servisna istorija.
Ima ih na oglasima i uklapaš se u budžet do 6000€.
Ako se nađe dobar primerak održavanje se svodi na redovne servise i ostale potrošne delove.
Ima dobrih servisa, a znam vlasnike koji i dan danas održavaju u Dipemu (ovlašćenom).
Moja preporuka je pre kupovine pregledati detaljno auto kod Borka (East servis, na Slanačkom putu) i nastaviti dalje održavanje kod njega.

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Te Mazde baš hvale i sve je to super, ali meni je od trojki sve do generacije od 2013. nekako bezlično. Pogledaj i Honde Civic, ne znam da li se može naći 9. gen. 1.4 za te pare.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Bogami teško. Ne pratim već neko vreme ali 9. generacija je skupa baš čak i modeli 2012-13.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
AkoJesamIzvini
Reactions:

Post od AkoJesamIzvini »

shandu90 napisao: 17 Nov 2025, 10:39 Malo je para za te modele koje hoces.

Ne razumem, kako je malo para ako nailazim na te cene?
AkoJesamIzvini
Reactions:

Post od AkoJesamIzvini »

paliic napisao: 17 Nov 2025, 13:18 Iz ugla motorizacije ne bih imao dilemu i gledao bih samo Mazdu 3 (tzv model BL ima ih 2010-2013 god). Motor 1.6 105 KS je dokazano viskoko pouzdan i nema greške kod njega.
Ako ti odgovara karoserijski moja preporuka bi bila limuzina (sedan), one su sve “made in Japan”. Ima primeraka na oglasima koje su kupljene nove kod nas i takvi primerci generalno nemaju problem sa korozijom. S druge strane, HB mi je na oko atraktivniji, praktičniji i ima ga više u ponudi.
Ako je opšte stanje auta dobro, ako nema korozije, ne treba bežati od primeraka od 200 hiljada na satu.
Mazda ima digitalnu servisnu i lako se može proveriti servisna istorija.
Ima ih na oglasima i uklapaš se u budžet do 6000€.
Ako se nađe dobar primerak održavanje se svodi na redovne servise i ostale potrošne delove.
Ima dobrih servisa, a znam vlasnike koji i dan danas održavaju u Dipemu (ovlašćenom).
Moja preporuka je pre kupovine pregledati detaljno auto kod Borka (East servis, na Slanačkom putu) i nastaviti dalje održavanje kod njega.

Hvala na informacijama i savetima!
Odgovori