Opel Astra K i J za grad i povremena putovanja, ili Mazda 3?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
AkoJesamIzvini
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2025, 13:00

Opel Astra K i J za grad i povremena putovanja, ili Mazda 3?

Post od AkoJesamIzvini »

Pozdrav svima :pump:

Tražim auto oko 6.000 evra i dvoumim se između Opel Astra K ili J i Mazde 3. Konkretno gledam Astru K, 1.0 benzin, 2015/2016 godište, 105 ks. Auto bi mi služio uglavnom za grad i prigrad, plus povremena putovanja među gradovima, do mora (Grčka, Hrvatska), ništa divljanje, do nekih 130–140 km/h. Imam početnika u kućanstvu i ograničen sam sa konjicom, zato gledam baš ove motore oko 105 ks.

Paralelno gledam i Mazdu 3, benzin, ali za isti novac su one uglavnom starije, tipa 2010–2012 godište.

Zanima me:

Kakav je taj 1.0 u Astri u praksi, za grad i za put, da li je dovoljan za pun auto i uzbrdice?

Pouzdanost i tipične mane tog motora i generalno Astre?

Realna potrošnja u gradu?

Kako se sve to poredi sa Mazdom 3 u smislu održavanja, delova i rđe, s obzirom da su Mazde starije za isti novac?

Ako je neko vozio oba, ili bar Astru K 1.0 ili Mazdu 3 u tom rangu, bacite utiske i preporuku šta ima više smisla uzeti u ovoj situaciji.

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Opel Astra K i J za grad i povremena putovanja, ili Mazda 3?

Post od shandu90 »

Malo je para za te modele koje hoces.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Post od paliic »

Iz ugla motorizacije ne bih imao dilemu i gledao bih samo Mazdu 3 (tzv model BL ima ih 2010-2013 god). Motor 1.6 105 KS je dokazano viskoko pouzdan i nema greške kod njega.
Ako ti odgovara karoserijski moja preporuka bi bila limuzina (sedan), one su sve “made in Japan”. Ima primeraka na oglasima koje su kupljene nove kod nas i takvi primerci generalno nemaju problem sa korozijom. S druge strane, HB mi je na oko atraktivniji, praktičniji i ima ga više u ponudi.
Ako je opšte stanje auta dobro, ako nema korozije, ne treba bežati od primeraka od 200 hiljada na satu.
Mazda ima digitalnu servisnu i lako se može proveriti servisna istorija.
Ima ih na oglasima i uklapaš se u budžet do 6000€.
Ako se nađe dobar primerak održavanje se svodi na redovne servise i ostale potrošne delove.
Ima dobrih servisa, a znam vlasnike koji i dan danas održavaju u Dipemu (ovlašćenom).
Moja preporuka je pre kupovine pregledati detaljno auto kod Borka (East servis, na Slanačkom putu) i nastaviti dalje održavanje kod njega.

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Te Mazde baš hvale i sve je to super, ali meni je od trojki sve do generacije od 2013. nekako bezlično. Pogledaj i Honde Civic, ne znam da li se može naći 9. gen. 1.4 za te pare.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Bogami teško. Ne pratim već neko vreme ali 9. generacija je skupa baš čak i modeli 2012-13.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
AkoJesamIzvini
Reactions:

Post od AkoJesamIzvini »

shandu90 napisao: 17 Nov 2025, 10:39 Malo je para za te modele koje hoces.

Ne razumem, kako je malo para ako nailazim na te cene?
AkoJesamIzvini
Reactions:

Post od AkoJesamIzvini »

paliic napisao: 17 Nov 2025, 13:18 Iz ugla motorizacije ne bih imao dilemu i gledao bih samo Mazdu 3 (tzv model BL ima ih 2010-2013 god). Motor 1.6 105 KS je dokazano viskoko pouzdan i nema greške kod njega.
Ako ti odgovara karoserijski moja preporuka bi bila limuzina (sedan), one su sve “made in Japan”. Ima primeraka na oglasima koje su kupljene nove kod nas i takvi primerci generalno nemaju problem sa korozijom. S druge strane, HB mi je na oko atraktivniji, praktičniji i ima ga više u ponudi.
Ako je opšte stanje auta dobro, ako nema korozije, ne treba bežati od primeraka od 200 hiljada na satu.
Mazda ima digitalnu servisnu i lako se može proveriti servisna istorija.
Ima ih na oglasima i uklapaš se u budžet do 6000€.
Ako se nađe dobar primerak održavanje se svodi na redovne servise i ostale potrošne delove.
Ima dobrih servisa, a znam vlasnike koji i dan danas održavaju u Dipemu (ovlašćenom).
Moja preporuka je pre kupovine pregledati detaljno auto kod Borka (East servis, na Slanačkom putu) i nastaviti dalje održavanje kod njega.

Hvala na informacijama i savetima!
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

AkoJesamIzvini napisao:

Daj oglase da vidim Slika Sedi, probaj pa ces da shvatis zasto je takva cena Slika

AkoJesamIzvini
Reactions:

Post od AkoJesamIzvini »

shandu90 napisao: 18 Nov 2025, 06:38
AkoJesamIzvini napisao:

Daj oglase da vidim Slika Sedi, probaj pa ces da shvatis zasto je takva cena Slika

Ako kucaš te parametre za te modele, videćeš ima ih, nisam seo u ni jedan to je sitina. A jel imaš onda predlog, za taj budžet 6k-7k, šta da gledam?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ovaj beli Ceed je daleko od dobrog za preporuku. Prešao 200k, plin u azijskom motoru nije uvek dobitna kombinacija, hauba sva izgrebana i ne leži lepo, desni retrovizor lomljen, osnovni nivo opreme, vozila ga žena, fali zatvarač na braniku jer je verovatno udaran (stoji katastrofalno loše gledano od napred) itd.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Astru ne bih gledao sigurno, mazda 3 za te pare samo BL serija moze da se pazari neko 2010. godiste recimo, novije BM nema sanse ali meni su one prelepe, u odnosu na astru avion. Inace BL je odlican auto, lepo i one izgledaju, komforan, pouzdan, e sad 105 konja nije najsrecnije resenje motora, trosi fino a ne ide nesto posebno ali zavisi kome sta treba.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Slazem se sa Daretom, a i odpozadi je kriv sav.
Plus sto je iz Nisa. Moje iskustvo, vise vozila, prodavci auta iz Nisa katastrofa katastrofe. Da se niko ne uvredi, ali to je moje vidjenje. Uvek su bila auta ubijena, lose odradjena slike od kupovine auta pre nekoliko god.
Za mene ne postoje auta iz Nisa.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Odgovori