Mazda 6 2.2 dizel 2013 neudomica oko cepa hladnjaka, pomoc?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Miljan42
Reactions:
Pridružio se: 07 Jun 2023, 18:41

Mazda 6 2.2 dizel 2013 neudomica oko cepa hladnjaka, pomoc?

Post od Miljan42 »

Pozdrav svima, trenutno sam u potrazi za Mazdom 6 2.2 dizel 2013+, naleteo sam skoro na jednu, po vizuelnom pregledu auto bez mane kao i unutrasnjem, poveo sam sa sobom clana porodice mehanicara koji radi u rudniku sa holpacima, kamionima itd.. kaze da je sve dobro ali ja idalje nisam siguran.

Cep hladnjaka koji drzi pritisak vode nije originalan, kao i boja antifriza (treba zelena a unutra je roze boja], jeste sitan i banalan detalj ali ovo ukazuje da je ranije bio problem sa pritiskom vode i da je mozda stradao dihtung glave motora, da je antifriz isprskao svuda po motoru

Medjutim, auto ne dimi, lepo vuce, lepo koci, ne pregrejava se, motor je prljav i nisam uocio tragove antifriza, mozda je problem uocen ranije i resen na vreme a mozda i nije

Ima li ko iskustva sa kupovinom ovog auta, mehanicari koji rade sa ovim motorom?

Pre nego sto krenete sa "mazda samo benzin" znajte da ja sam ranije vozio mazdine dizele i nikada nisam imao velikih problema, slazem se da 2.2 dizel ima losu reputaciju ali vecina kvarova i gresaka je izbezivo preventivnim servisom i dobrim tretiranjem.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Re: Mazda 6 2.2 dizel 2013 neudomica oko cepa hladnjaka, pomoc?

Post od Skipper »

Više puta je rečeno, taj motor je za izbegavanje.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Poslednja rečenica je ključna, ali fali samo "nije"...i onda dobiješ, "većina kvarova i grešaka se ne može izbeći preventivnim servisom i dobrim tretiranjem."

Šta zapravo znači preventivni servis?

Svakako, ja sam za, podržavam te u kupovini i želim ti sreću.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Post od TheWickerMan »

Miljan42 napisao: 21 Nov 2025, 19:56 ja sam ranije vozio mazdine dizele i nikada nisam imao velikih problema, slazem se da 2.2 dizel ima losu reputaciju ali vecina kvarova i gresaka je izbezivo preventivnim servisom i dobrim tretiranjem.
To ranije je ključno, nekad je Mazda imala dobre dizele, 2,2 u bilo kojoj iteraciji nije dobar motor, čak je to i Mazda potvrdila. Mislim da sam pisao ovde, drugar ima u 6ici 2.2 2019. godište, kupljen sa nepunih 30k na satu, trenutno je blizu 100k i već mesecima ima agoniju sa njom. Niko ne može da reši problem, ni ovlašćeni ni privatni servis. Za sad je zamenjena gomila stvari, od bregaste, uljne pumpe, usisne grane, par nekih senzora DPFa i svašta još.
Da se ponovi za amin, Mazda samo benzin, posebno ti Skyactive benzinci su odlični.
Miljan42
Reactions:
Pridružio se: 07 Jun 2023, 18:41

Post od Miljan42 »

I niko da kaze rec o cepu hladnjaka i boji antifriza...

Nisam dosao ovde da dokazujem zasto hocu dizel vec da mi pojasnite u vezi cepa hladnjaka i boje antifriza, da li je to lose ili nije, moj mehanicar jeste rekao da nije to za sekiraciju ali bih hteo dodatno misljenje ostalih mehanicara U VEZI CEPA I BOJE ANTIFRIZA.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Pa ko ovde može da zna zašto čep nije originalan? Možda mu je ispao u motorni prostor pa je kupio drugi u prvoj prodavnici, možda je majstor sipao prvi antifriz koji je imao… a možda je i motor imao havariju.

Uzmi Mazdu benzinca, to je prava stvar.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Definitivno je nešto bilo, sad ovako mi možemo samo da nagađamo da li su ostale neke posledice i od toga nema neke sreće, jedini način je neka provera pritiska kod mehaničara al pitanje je ko hoće i ume to da radi.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Pa da i inače nikako Mazdin 2.2 dizel, jako su problematični, bolje benzin gledaj.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Miljan42 napisao:I niko da kaze rec o cepu hladnjaka i boji antifriza...

Nisam dosao ovde da dokazujem zasto hocu dizel vec da mi pojasnite u vezi cepa hladnjaka i boje antifriza, da li je to lose ili nije, moj mehanicar jeste rekao da nije to za sekiraciju ali bih hteo dodatno misljenje ostalih mehanicara U VEZI CEPA I BOJE ANTIFRIZA.
Verovatno je gurao pritisak negde, pa su prvo pomislili da je mozda do čepa na ekspanzionoj posudi, pa promenili čep, a verovatno da nije bilo do njega, pa je mozda glava rađena, skidana I nošena na ravnanje, pa je tom prilikom i antifriz promenjen. Mada moze biti i nesto drugo, jer taj motor je bas problematican. Burazer ga je imao u cx5 i kaze da mu je pojeo para bas dosta, i jedva ga je prodao na kraju.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Miljan42 napisao:I niko da kaze rec o cepu hladnjaka i boji antifriza...

Čep će ti biti najmanji problem.
Što reče carov2, uzmi auto i piši iskustva iz prve ruke.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Kod nas po pogresnom pravilu cep menjaju kad naduvava creva ..
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Miljan42 napisao: 22 Nov 2025, 10:28 I niko da kaze rec o cepu hladnjaka i boji antifriza...

Ovde nema mehanicara, ove mozes da cujes misljenja nas laika koji se manje vise razumemo u automobile ali mozemo samo da nagadjamo, niti smo videli auto niti smo vidoviti pa da znamo zasto je cep i antifriz menjan, a to ce ti vrv i svaki mehanicar reci isto, sama boja antifriza je nebitna, ako je neko i greskom stavio crven nece da mu steti mozda je promenjen jer je stari bio za zamenu pa greskom sipan crveni, imas one koji su ubedjenja kad vide zeleni da to ne valja i da treba crveni jer kao crveni ide u sva savremenija kola a sto nije tacno, takodje ako vec ne verujes svom majstoru onda nadji jos neke majstore i odvedi ih da pogledaju auto pa da cujes i njihova misljenja
Odgovori