Poliranje / Voskiranje
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
Re: Poliranje / Voskiranje
Ako su ostecenja laka na autu blaga, ne treba proci dva i vise puta
Kupiš ekscentričnu polirku iz Woby hausa i ispoliraš sam. Sa njom ćeš jako teško napraviti neku štetu.
https://www.wobyhaus.co.rs/polir-masine ... a-w-wp-120
Imam je. Za hoby upotrebu više nego dobra. Ima regulaciju brzine i meki start. Ti si perfekcionista i tebi ovakva alatka treba
Imao sam na Tucsonu ogrebotinu od mačke. Spustila se niz vrata klizeći i skinulo se sve. Ne poznaje se uopšte gde je polirano.

Takođe, radio sam i farove na nekoliko automobila prijatelja, celog Yuga, celu Nivu. Mašina radi bez greške i mislim da vredi ove pare.
Najveća mana ove polirke je kratak kabal ali ne smeta puno.
Takođe sam na pragu imao ogrebotine od cipela moje male sestričine
i sve se skinulo bez traga.

Imam je. Za hoby upotrebu više nego dobra. Ima regulaciju brzine i meki start. Ti si perfekcionista i tebi ovakva alatka treba
Imao sam na Tucsonu ogrebotinu od mačke. Spustila se niz vrata klizeći i skinulo se sve. Ne poznaje se uopšte gde je polirano.

Takođe, radio sam i farove na nekoliko automobila prijatelja, celog Yuga, celu Nivu. Mašina radi bez greške i mislim da vredi ove pare.
Takođe sam na pragu imao ogrebotine od cipela moje male sestričine

- Boky89
- Pridružio se: 22 Apr 2020, 23:14
- Garaža: Nissan Juke Nismo Rs, Nissan Micra k13 1.2 dig-s, Nissan Primera P11, Renault twingo c06
Višeslojno ide u tri ruke, nekad i više ruku ako je lak bas u losem stanju. Pretezno na tamnijim bojama, pogotovo klavir crna. Prva ruka ide vuna sa cut polir pastom pa svaka sledeca ruka ide finija vuna ili mikrofiber sa finijom polir pastom.
Ako ide dvoslojno,sama rec kaze u dve ruke, najcesce se to radi, prva ruka ide sa vunom i cut pastom za skidanje ogrebotina, holograma itd, sledeca ruka je finiš, ona ide sa mikrofiberom i finijom pastom da se dobije lepsi finiš na laku, sjaj. Sve to dzabe ako se na kraju ne uradi neka vrsta zaštite, keramika, ppf ili bar neki vosak.
Jednoslojno biraš, ili grublja ruka za skidanje ogrebotina ali ostavi malo losiji finis, 80,90% ljudi bude zadovoljno rezultatom i ne vidi razliku ako se na to uradi i druga finija ruka, mada na slikama kada bi uporedio, vidi se lepa razlika pogotovo na tamnijim bojama. Ili se uradi samo jednoslojno fina pasta, bukvalno samo usija malo lak.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pozz,Dare4x4 napisao: 24 Nov 2025, 14:05 Kupiš ekscentričnu polirku iz Woby hausa i ispoliraš sam. Sa njom ćeš jako teško napraviti neku štetu.
Takođe sam na pragu imao ogrebotine od cipela moje male sestričinei sve se skinulo bez traga.
![]()
Kaki peres auto pre poliranja? Jel hoce da ostavi tragove ako masina zahvati prljavstinu?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Boky89
- Garaža: Nissan Juke Nismo Rs, Nissan Micra k13 1.2 dig-s, Nissan Primera P11, Renault twingo c06
Evo jednog megana sto smo radili ja i drugar,razlika pre i posle prve ruke cut paste i vune, skinute ogrebotine i hologrami u 95% nazalost mušterija nije htela drugu ruku niti bilo kakvu zastitu laka. Tako da za najbolji rezulatat i da to traje 3 do 5 godina uz neko korektno održavanje i pranje, potrebno je bar dvoslojno poliranje i neka vrsta zastite, keramika god i 3 godine. Za neko trenutno bolje stanje i da bude ovakvo stsnje laka pola godine ovo je ok posao ili da se ispolira neka ogrebotina itd. Sve zavisi sta vlasnik zeli da postigne i sta moze da se izvuce poliranjem laka osnosno u koliko je losem stanju.

- Boky89
Auto se pere detaljno, spolja, hemjiska dekontaminacija pa onda se glinira obavezno, da se skinu sve nepravilnosti na laku, u protivnom polirka moze samo izgrebe lak. Za pravi rezultat to mora da se odradi.dragvorl napisao: 24 Nov 2025, 14:28Pozz,Dare4x4 napisao: 24 Nov 2025, 14:05 Kupiš ekscentričnu polirku iz Woby hausa i ispoliraš sam. Sa njom ćeš jako teško napraviti neku štetu.
Takođe sam na pragu imao ogrebotine od cipela moje male sestričinei sve se skinulo bez traga.
![]()
Kaki peres auto pre poliranja? Jel hoce da ostavi tragove ako masina zahvati prljavstinu?
Trebalo bi da ostavi bez obzira na polirku. Mada to opet zavisi i koliko često čistiš sunđer/vunu od prljavštine tokom rada.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
- Boky89
Cim se vuna nakupi polir paste, cisti se ili kompresorom ili cetkom obavezno. Znaci svaki drugi prolaz obicno.
I ekscentricna masina ostavlja mnogo bolji finiš od rotacione. Rotacija bolje skida vece ogrebotine ali pravi holograme, zato se u viseslojnom poliranju nekad prvo koristi rotacija pa ekscentricna.
I ekscentricna masina ostavlja mnogo bolji finiš od rotacione. Rotacija bolje skida vece ogrebotine ali pravi holograme, zato se u viseslojnom poliranju nekad prvo koristi rotacija pa ekscentricna.
Ja perem svoja vozila redovno pa se i ne nakupi neka prljavština koju je teško skinuti. Operem detaljno peračem, svako drugo pranje ide i šampon + mikrofiber jastuk iz Titanijuma, onda ispiranje peračem, onda mikrofiber peškir.
Opasno bi bilo da polirka dohvati prljavštinu ili ne daj Bože zrnce peska. Zato je bitan perač, da se sve oduva dok ne poteče čista voda sa auta.
Opasno bi bilo da polirka dohvati prljavštinu ili ne daj Bože zrnce peska. Zato je bitan perač, da se sve oduva dok ne poteče čista voda sa auta.
- Boky89
Zavisi od svega, godina starosti kola odnosno laka, da li je garaziran ili ne, da li je redovno pran i da li je pran kako treba, ako ga redovno peres nema mnogo nečistoća na laku, ali opet ima, i kad se ceo auto profesionalno polira, mora dekontaminacija laka za sto bolji rezultat, ovako za kucno neko poliranje, manjih ogrebotina nije toliko bitno.
Ja imam tu WP120, radio sam dva auta i odlično su ispali, generalno nije bilo mnogo oštećenja. Ali sad poslednje sam radio haubu na mojoj Astri, matirala skroz. Prešao sa ovom mašinom i bilo je malo bolje ali daleko od ogledala... Posle bzvz prešao jedan ćošak sa bat busilicom na koju sam stavio narandzasti sunđer I medium cut pastu, sa tim sam za manje vremena, manje paste, bez fine/ultra fine dobio ogledalo na tom delu haube.
Sad gledam da kupim rotacioni mašinu da odradim haubu kako dolikuje.
Sa ekcentricnom sam išao heavy cut pasta + vuna, pa med mašta + narandžasti sunder I Za kraj ultra fine + crni sunđer I jednostavno nije bilo to to.
Sad gledam da kupim rotacioni mašinu da odradim haubu kako dolikuje.
Sa ekcentricnom sam išao heavy cut pasta + vuna, pa med mašta + narandžasti sunder I Za kraj ultra fine + crni sunđer I jednostavno nije bilo to to.
Zanimljivo, da uzmem za sitne ogrebotine i tragove od od drugih koje ostave. Ne isplati se za malu linijicu voziti na poliranje ceog auta, ali za sitnicu to me već zanima.Dare4x4 napisao: 24 Nov 2025, 14:05 Kupiš ekscentričnu polirku iz Woby hausa i ispoliraš sam. Sa njom ćeš jako teško napraviti neku štetu.
Može li više info, prvo se dobro opere auto to sam skapirao.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Sitnice mozes da ispoliras i onim sundjerom na aku busilici, ja cesto to koristim za neke sitne stvari
Ali tim sunđerom možeš da napraviš i hologram, a daleko je teže držati stabilno aku bušilicu nego polirku.
@noob Opereš lepo i osušiš taj deo gde bi polirao. Uzmeš na merenje malo paste finije granulacije, staviš nekoliko tačkica na sunđer za poliranje i polako razmažeš po površini. Onda uključiš mašinu i lagano, bez velikog pritiskanja i držanja u mestu. Kad pasta ponestane sa površine (ne skroz, nego kao postane providna), što je posle 2-3 prelaska, obrišeš mikrofiberom i proveriš rezultat. Najbitnije je biti strpljiv i raditi polako i u malim delovima, tada je šansa za grešku dosta mala. Kad kažem mali delovi, podeliš haubu recimo na 4 dela ili tako nešto.
Teško je rečima preneti, mora da se proba i stekne osećaj. Najbolje na nekom starom autu za početak. Tu ne može da se ošteti ništa, može biti samo bolje
@noob Opereš lepo i osušiš taj deo gde bi polirao. Uzmeš na merenje malo paste finije granulacije, staviš nekoliko tačkica na sunđer za poliranje i polako razmažeš po površini. Onda uključiš mašinu i lagano, bez velikog pritiskanja i držanja u mestu. Kad pasta ponestane sa površine (ne skroz, nego kao postane providna), što je posle 2-3 prelaska, obrišeš mikrofiberom i proveriš rezultat. Najbitnije je biti strpljiv i raditi polako i u malim delovima, tada je šansa za grešku dosta mala. Kad kažem mali delovi, podeliš haubu recimo na 4 dela ili tako nešto.
Teško je rečima preneti, mora da se proba i stekne osećaj. Najbolje na nekom starom autu za početak. Tu ne može da se ošteti ništa, može biti samo bolje