Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Samo kupite Osram i videćete razliku. Ja sam te ubodne Osram stavio u osvetljenje ventilacije i tastera dole ispod radija i evo sve rade već nekoliko godina a ranije sam to menjao dvaput godišnje - sve zbog nekvalitetnih sijalica.
Danas, na 175.200 km, urađen mali servis i priprema za tehnički.
Pored malog servisa zamenjeno:
- Diskovi (TWR) i pločice (Textar)- pokušao sam da izbegnem zamenu diskova ali majstor je bio izričit da je došlo vreme,
- Crevo hladnjaka donje (naravno, kada sam stigao u servis nije se pojavio miris antifriza ili paljevine, da im demonstriram iako je bio zagrejan a novo antifriza ma max (u hladnom stanju), uvek se pokvarene stvari uplaše od majstora
),
U najavi:
- obe veljuške su popustile i to na obe isto - jedna, manje bitna gumica ima lufta, pa će sledeći put da zamene obe viljuške,
- centralni nosač motora će uskoro biti zanzamenu (pretpostavljam da su mislili na "reket")
- inače sijalice pozicije koje sam kupio pre neki dan su marke Bosch pa ćemo da vidimo za godinu dana kakve su se pokazale.
Pored malog servisa zamenjeno:
- Diskovi (TWR) i pločice (Textar)- pokušao sam da izbegnem zamenu diskova ali majstor je bio izričit da je došlo vreme,
- Crevo hladnjaka donje (naravno, kada sam stigao u servis nije se pojavio miris antifriza ili paljevine, da im demonstriram iako je bio zagrejan a novo antifriza ma max (u hladnom stanju), uvek se pokvarene stvari uplaše od majstora
U najavi:
- obe veljuške su popustile i to na obe isto - jedna, manje bitna gumica ima lufta, pa će sledeći put da zamene obe viljuške,
- centralni nosač motora će uskoro biti zanzamenu (pretpostavljam da su mislili na "reket")
- inače sijalice pozicije koje sam kupio pre neki dan su marke Bosch pa ćemo da vidimo za godinu dana kakve su se pokazale.
Poslednja izmena od Arogan u 15 Dec 2025, 17:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Glupo je da menjas te fabricke viljuske, ako jabucice nisu riknule, ta guma ima da se kupi kao rezervni deo, i sami neko da ti upresuje.
Kad je teško - Bax !
Videćemo za godinu dana, nisam se sada udubljivao, snimili su koja je marka, izgleda da sarađuju sa nekim iz Kragujevca ko se bavi remontom (zamenog gumenih delova), ovaj servis ima već njegovo reparirane viljuške i odmah mušteriji zamene baš te marke koju ona ima a njegove pošalju u Kragujevac na reparaciju. Cena je znatno niža od novih zamenskih viljuški, iole ozbiljnih proizvođača.
Poslednja izmena od Arogan u 15 Dec 2025, 17:45, izmenjeno 2 puta ukupno.
OEM jabucice su ubedljivo najkvalitetnije.
Gumice su neka jeftinoca, i lako se zamene....
https://www.silux.rs/proizvodi/vesanje- ... unto-99-12
Gumice su neka jeftinoca, i lako se zamene....
https://www.silux.rs/proizvodi/vesanje- ... unto-99-12
Kad je teško - Bax !
Danas registovan, 21.900 sa uslugom agencije i nalepnicom (mislim da je slično bilo i prošle godine).
Tehnički prošao, drugi put uzastopce, bez iakavih primedbi, čak ni na silu kočenja zadnjih kočnica - izgleda da je upalilo što sam pre dve godine zamenio, prvi put, dakle, fabričke paknove i doboše. Na istom ovom tehničkom, pre tri godine, sila kočenja je bila ispod min, ali "razumeli su situaciju" sa Kragujevčanima bez ABS-a.
Idemo dalje, za sada i ne pomišljam na prodaju ...
Tehnički prošao, drugi put uzastopce, bez iakavih primedbi, čak ni na silu kočenja zadnjih kočnica - izgleda da je upalilo što sam pre dve godine zamenio, prvi put, dakle, fabričke paknove i doboše. Na istom ovom tehničkom, pre tri godine, sila kočenja je bila ispod min, ali "razumeli su situaciju" sa Kragujevčanima bez ABS-a.
Idemo dalje, za sada i ne pomišljam na prodaju ...
Potrebna šema konektora na prednjim vratima, čini mi se da ima oko 40 pinova ili nešto manje, konkretno mi treba položaj Pinova 32 i 34 koji bi trebalo da su slobodni.
(slika sa oznakama brojeva pinova ili neki link)
(slika sa oznakama brojeva pinova ili neki link)
Ajde da podelimo iskustva kada se upali crvena lampica za volan i kako se to privremeno ili trajno rešava. Da li je "kriv" akumulator, alternator, čiste kleme ....
Ima dva slučaja:
1. Upali se lampica i OTEŽA volan
2. Uplai se lampica ali volan NE oteža, čak je i CITY dugme normalno senzitivno na pristiskalnje.
Kod mene se slučaj 1 (OTEŽA volan):
- poslednji put dešavao letos, nekoliko dana uzastopce, uglavnom kada pri maloj brzini ili na parkingu smotam pun levi. Posle gašanja/paljenja auta vrati se sve u normalu. Problem je otklonjen tako što sam na parkingu, iz očaja, upalio CITY i nekoliko puta motao volan do kraja levo-desno, a zazim to isto i bez CITY. Problem se ne javlja već 6 meseci a ništa nije dirano oko akumulatora, alternatora i klema. Mislm da tih dana nije bilo kiše tako da i vlagu odbacujem kao uzrok. Muđutim i taj pun levi zaokret je diskutabilan jer mi se pre 10-tak godina dešavalo da mi oteža volan prilikom usporavanja na naplatnu rampu ili semafor, bukvalno na metar od zaustavljanja
Kod mene se slučaj 2 (NE oteža volan):
- poslednji put desio na vožni po lapavici pred Božić. Na pola puta posao-kuća, u toku vožnje sa 30-40 km/h uplalla se lampica ali NIJE otežao volan. Bio je upaljen ventilator na 3 i grejač zadnjeg stakla, što možda, ukazuje na problem sa strujom. Sledećih 20-tak gradskih vožnji se nije desilo (ni danas). Mislim da mi se ovo prvi put desilo kad je napunio 4 godine i bilo je blato i lokve vode na putu. Nekoliko dana tada, čim upalim auto zasija lampica ali je sve normalno i servo radi. Ne sećam se da li sam čupao kleme ili je tonetsalo samo od sebe, davno je bilo. Pre 3-4 godine na Tari, Temp. oko -1, C isto vlažan put i sneg, svaki dan mi se u toku vožnje upali lampica ali NE oteža volan. I tu je bio je upaljen ventilator na 3 i grejač zadnjeg stakla, što možda, ukazuje na problem sa strujom. Tako sam stigao i do Beograda, sve je radilo OK. Kući, na partkingu sam ispod brze "minus" kleme primetio veliku količinu zelene soli koju sam sastrugao, a zatim tos ve premazao toatnom mašću, i problem se nije javio duži vremenski period.
Još dve napomene:
- kada OTEŽA volan, nikada mi se u toku vožnje nije ugasila lampica i vratilo se u normalu, već tek nakog gašenja motora.
- kada NE oteža volan, nikad se u toku vožnje nije ugasila lampica (već nakog gašenja motora), ali ni nikada u toku te iste vožnje nije naknadno otežao volan, ako već nije u prvoj sekundi posle paljenja lampice
Ima dva slučaja:
1. Upali se lampica i OTEŽA volan
2. Uplai se lampica ali volan NE oteža, čak je i CITY dugme normalno senzitivno na pristiskalnje.
Kod mene se slučaj 1 (OTEŽA volan):
- poslednji put dešavao letos, nekoliko dana uzastopce, uglavnom kada pri maloj brzini ili na parkingu smotam pun levi. Posle gašanja/paljenja auta vrati se sve u normalu. Problem je otklonjen tako što sam na parkingu, iz očaja, upalio CITY i nekoliko puta motao volan do kraja levo-desno, a zazim to isto i bez CITY. Problem se ne javlja već 6 meseci a ništa nije dirano oko akumulatora, alternatora i klema. Mislm da tih dana nije bilo kiše tako da i vlagu odbacujem kao uzrok. Muđutim i taj pun levi zaokret je diskutabilan jer mi se pre 10-tak godina dešavalo da mi oteža volan prilikom usporavanja na naplatnu rampu ili semafor, bukvalno na metar od zaustavljanja
Kod mene se slučaj 2 (NE oteža volan):
- poslednji put desio na vožni po lapavici pred Božić. Na pola puta posao-kuća, u toku vožnje sa 30-40 km/h uplalla se lampica ali NIJE otežao volan. Bio je upaljen ventilator na 3 i grejač zadnjeg stakla, što možda, ukazuje na problem sa strujom. Sledećih 20-tak gradskih vožnji se nije desilo (ni danas). Mislim da mi se ovo prvi put desilo kad je napunio 4 godine i bilo je blato i lokve vode na putu. Nekoliko dana tada, čim upalim auto zasija lampica ali je sve normalno i servo radi. Ne sećam se da li sam čupao kleme ili je tonetsalo samo od sebe, davno je bilo. Pre 3-4 godine na Tari, Temp. oko -1, C isto vlažan put i sneg, svaki dan mi se u toku vožnje upali lampica ali NE oteža volan. I tu je bio je upaljen ventilator na 3 i grejač zadnjeg stakla, što možda, ukazuje na problem sa strujom. Tako sam stigao i do Beograda, sve je radilo OK. Kući, na partkingu sam ispod brze "minus" kleme primetio veliku količinu zelene soli koju sam sastrugao, a zatim tos ve premazao toatnom mašću, i problem se nije javio duži vremenski period.
Još dve napomene:
- kada OTEŽA volan, nikada mi se u toku vožnje nije ugasila lampica i vratilo se u normalu, već tek nakog gašenja motora.
- kada NE oteža volan, nikad se u toku vožnje nije ugasila lampica (već nakog gašenja motora), ali ni nikada u toku te iste vožnje nije naknadno otežao volan, ako već nije u prvoj sekundi posle paljenja lampice
Imao sličan problem, u početku se to dešavalo jednom u par meseci, a onda je počelo da se javlja na par dana. Rešeno zamenom špulne volana i od tada više nikada se nije desilo
Sent from my RMX5078 using Tapatalk
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Meni se to prvi put desilo 3 meseca od isterivanja auta iz salona. I dešava se od tada povremeno (srećom ne previše često) tako da smo već navikli na to. Dok god isključivanje motora i ponovno startovanje pomaže - mogu da živim sa tim.
Lično mislim da je to neka fabrička greška odnosno nešto je tu loše urađeno i proračunato jer masa drugih automobila isto ima električni servo pa im se to ne dešava. Iz nekog razloga računar auta gasi servo a ne bi trebao to da radi.
Lično mislim da je to neka fabrička greška odnosno nešto je tu loše urađeno i proračunato jer masa drugih automobila isto ima električni servo pa im se to ne dešava. Iz nekog razloga računar auta gasi servo a ne bi trebao to da radi.
Ja sam vec pisao, kod mene je direktna veza sa kvalitetom akumulatora. Sa novim Proatomic 45, palio svako malo, tipa jednom mesecno, nekad cesce. Polovna Topla 55, upalio posle par dana.
Sa starom Vartom 45, nikad, za par godina. Ona je bila pre Proatomica.
Sad opet nikad sa polovnim OEM Exide Mopar.
MOPAR je u autu mozda nekih godinu dana, upalio ga je jednom kad je auto na zimi stajao napolju 3 nedelje, i to odmah po paljenju, pa sam sklon misljenju da je to sigurno opet do praznog aku. Posle toga se aku voznjom stabilizovao i sve ponovo OK.
Sa starom Vartom 45, nikad, za par godina. Ona je bila pre Proatomica.
Sad opet nikad sa polovnim OEM Exide Mopar.
MOPAR je u autu mozda nekih godinu dana, upalio ga je jednom kad je auto na zimi stajao napolju 3 nedelje, i to odmah po paljenju, pa sam sklon misljenju da je to sigurno opet do praznog aku. Posle toga se aku voznjom stabilizovao i sve ponovo OK.
Kad je teško - Bax !
Moguće da špulna ima veze tu. Jqa sam odmah kupio i postavio lavlju kandžu, to je kao moglo a da se ne izgubi garancija. U drugoj godini se počelo nešto da čuje prilikom okretana volanja, kao neko trenje/krckanje ali ne matalno nego prigušeno. Odvezao sam auto u garantnom roku i rekli su da je to ŠPULNA amblendera ali da ne priznaju garanciju jer na plastičnom poklopcu oko volana ima tragova stavljanja/skidanja lavlje kandže - ona čuvena Fiat.ova tvrda plastika i providni lak koji menja boju na dodir prstom a kamo li trenjem šipke lavlje kandže iako je bila izolavana trostrukim slojem krpene izolir trake! A pošto je sistem "mikronski precizan" to nagnječenje okolne plastike, koga je izazvala lavlja kandža, kao može da izazove problem ?!Piros napisao: 18 Jan 2026, 09:36 Imao sličan problem, u početku se to dešavalo jednom u par meseci, a onda je počelo da se javlja na par dana. Rešeno zamenom špulne volana i od tada više nikada se nije desilo
Kao može lavlja kandža u garantnom roku, ali u stvarnosti prc za garanciju. I dan danas se tako čuje ponekad manje monekad isto ali ne uzbuđujem se jer traje 14 godina.
Ne menja se spulna vec, senzor pozicije volana.
Kad je teško - Bax !
U pravu si Bax senzor položaja volana . Vrlo česta greška kod Punta
- Saša
Nemaju Lavlja kandža i špulna volana nikakve veze jedno sa drugim, imam Kandžu skoro 15 godina i špulna je u savršenom stanju. Samo izgovor da te otkače.
Takođe ne verujem ni da je do akumulatora. Imam OEM akumulatore u autu od prvog dana i sa svakim se ponašao isto. I da stavim bilo šta drugo - biće isto.
Takođe ne verujem ni da je do akumulatora. Imam OEM akumulatore u autu od prvog dana i sa svakim se ponašao isto. I da stavim bilo šta drugo - biće isto.