Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Bax »

Moj OEM sada ima kapacitet 60ah, i mnogo jacu udarnu struju 600A. Mozda jednostavno pegla ta iskakanja. To je aku od reda 200e.
Kad je teško - Bax !
fiatpunto
Reactions:
Pridružio se: 06 Nov 2024, 13:31

Post od fiatpunto »

Da li neko ima iskustva sa Riken zimskim gumama na puntu?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

To je sara klasicne Tigar Winter1 gume, popularne Wintere, proizvedena u Pirotu u istoj fabrici.
https://www.kemoimpex.com/gume/automobi ... t-snowtime

Vozila ih je masa ljudi na Punticima, pa i ja. U ovoj gornjoj dimenziji, nisam imao problema, sem sto je bila bucna po AP.
Imao sam je na Puntu i u manjoj dimenziji 155 80 r13, te su bile poprilicno klizave po mokrom, tj.neprijatno lose.

Sad na Astri vozim Orium zimsku gumu, isto radjena u Pirotu, ali novija generacija Tigar klon, nikakvih problema nemam sa gumom.
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
Eskimko
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od Eskimko »

fiatpunto napisao: 19 Jan 2026, 14:06 Da li neko ima iskustva sa Riken zimskim gumama na puntu?
Imao sam ih ja 5 sezona dok je zimi znao da padne sneg. Odlično su se pokazale na puntu.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kupio ih i ja ocu za njegovog Pola 6N pre par godina, ne žali se. No oni baš malo prelaze godišnje. Za male automobile koji ne prelaze puno to je odličan izbor.
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

Prošlo je oko 40 dana i reprazentativnih 1.300 km od malog servisa.
- nivo antifriza u posudi je za 1 prst (čak i manje) manji nego što je bilo i nije se nikada više nije osetio miris sagorelog antifriza (ili paljevine elektronike), tako da je očigledno bio problem na spoju donjeg creva hladnjaka i cevi, koja ulazi u blok, gde je kapalo na vreli poklopac izduvne grane.
- nivo ulja je bio na max i ostao na max, izgleda da ga ni ove godine neću dosipati do zamene, opet je sipano Shell 10w 40. Dok je bio Eneos dosipano od 1,2 L pa čak do 2 L godišnje. Nisam pobornik da je motor koji troškati ulje obavezno lošiji od odog koji ne troši, mada, priznajem, prijatnije mi je kada ne troši.

Danas je otoplilo i jako mi je čudno da je poslednjih 40 dana bilo dosadno sa puntom (što se tiče kvarova) i dok sam merio nivoe tečnosti, pao mi je pogled na oprugu koja fiksira kućište filtera vazduha sa prednje strane. Drugar, koji vozi starije Wagen-e mi je nepažnjom polomio plastičnu osovinu koja na kojoj se drži taj mehanizam. Ničim izazvan, hteo je da mi pokaže kako se to lako skida, i umesto da plastični kraj opruge poviče malo gore pa prema sebi, on ga je stisnuo prema motoru (kaže tako je kod starog pasata) i polomilo se. Na tri donje slike (od druge do četvrte) se vidi kako sam to improvizovao pre dve godine i još uvek drži, ni jedanput nije spao.
Pada mi danas na pamet da improvizujem polomljenu plastičnu osovinu mašinskim šrafom slične debljine, koji je bio spojen na krajeve L profila kroz rupe a druga strane L profila bi bila spojena na dve rupe prema kojima bi probušio stranicu manjeg (prednjeg) dela kućišta filtera vazduha, koji se lako skida jer je na štipaljke. Sa unutrašnje strane kućišta bi stavio ravnu glavu mašinskig šrafa na dva dve rupe (da ne smanji prostor za filter vazduha), a sa spoljnje maticu. Tako isto sa drugim L profilom.
Na trećoj slici sam označio crvenim strelicama mesta gde bih probušio rupe za L profil, a na slici L profila (prva slika), koji sam improvizovao kući da pokažem kako sam zamislio, crvenim strelicama sam označio rupe kroz koje će ići kratki mašinski štrafovi sa ravnom glavom.
DA LI JE OVO IZVODLJIVO I KORISNO?
Ako mislite da jeste i ako vam je taj deo još uvek ceo (neoštećen) pošaljite mi slike (sa otkačenom oprugom) da vidim na kom mestu stroji originalna plastična osovina na koju se zakači ručka opruge. Prema slici ću da nabavim odgovorajuće dimenzije L profila, ovo na slici mi se zateklo kući i hteo sam samo da demonstriram zamisao, što sam pokazao na prvoj slici.
Prikačeni fajlovi
Op4.jpeg
Op4.jpeg (97.64 KiB) Pogledano 726 puta
Op3.jpeg
Op3.jpeg (58.08 KiB) Pogledano 726 puta
Op2.jpeg
Op2.jpeg (50.23 KiB) Pogledano 726 puta
Op1.jpeg
Op1.jpeg (61.83 KiB) Pogledano 726 puta
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Saša »

Ne bih ja tu ništa dirao, bušio i budžio. Privremeno rešenje ti je u stvari odlično i trajno. I estetski prihvatljivo i skoro neprimetno (eventualno skrati malo šraf). Samo bih ja malo zarezao te plastike na kojima leži vijak (napravio onako blagi polukrug), ako već nisi. Okrugla turpijica za oštrenje lanca na motornoj testeri je idealna za to. :)
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Re: Saša
Odlična ti je ideja da napravim polukružni žljeb gde treba da udje vijak.
Tako će biti onemgućeno iskakanje plastične ručice na horizontalni pokret u nazad, kako je sada moguće. Mada nije se desilo da spadne i na baš jakim udarnim rupama, a kada bude u žljebu, tek onda neće.
Za sada će biti po tvom predlogu, a ako i ostatak ove sadašnje plastike pukne, onda ću da idem na L profile.
Kada budem pri izvoru struje, imam staru lemilicu koju koristum za bušenje rupa u plastici i "varenje" napukle plastike, tako što šetam vrh sa jednog na drugi napukli deo i stapam ih. Imam jedan nastavak lemilice malo deblji nego vijak pa ću njime dodirnuti mesto na kome sada stoji vijak, da se napravi odgovarajući žljeb.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Slika
remove duplicates online no install

Jel moze na ovu bocnu da se zakaci?
Kad je teško - Bax !
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Re: Bax
Moram da vidim sutra po dnevnoj svetlosti, da li ispod te druge osovone ima zakačaljka za oprugu na odgovarajućem rastojanju. Biće dobro ako ima.
A ko zna, možda je opruga sa ručicom dovoljno dugačka da opruga ostane zakačena na isto mesto dole, a samo se ručica premesti sa polomljene na tu drugu osovinu, svakako ću probati.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Mislim da sa te strane nema zakačaljku za oprugu kao što ima sa prednje (tamo ona je deo poklopca ventila). Eventualno može da nešto improvizuje ali rešenje sa vijkom je odlično, samo ga treba malo doraditi sa utorima (da se spreči potencijalno iskakanje i otkačiinjanje).
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Re:Bax
Na žalost, ne, ne i ne.
Prvo ne jer ispod te zakačaljke nema zakačaljka za oprugu (Saša je prvi javio u prethodnom postu)
Drugo ne jer ručica ne može da dohvati tu zakačaljku ako je opruga prikačena na originalno mesto.
Treće ne jer sam malo pre, dok sam proveravao mogućnosti, prstom dodirnuo tu zakačaljku sa tvoje slike i odmah mi se okrunila (ipak je par cm bliža izduvnoj grani od one na prednoj strani i “ sagorela” je.posle 16+ godina.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

E dobro da si to rekao, cela kutija je trula, i nemoj da je busis.
Jos jednu takvu sam imao, Tako da ne pipaj ti vise nista.
Kad je teško - Bax !
Odgovori