EDIT by trojanac: Premešteno iz teme o SX4, korisnije je ovde...
crni napisao:ja nemam nikakvu zastitu osim one fabricke-kodirani kljuc i lampica laznog alarma
ali zato imam kasko sto i tebi savetujem kad vec hoces miran san.
ovaj auto se slabo krade ( a ko je lud da ga krade?

) pa je i kasko osiguranje za njega jeftino.
mesecna rata je 2500 din (ponudice ti u salonu) i uzivaj...zasticen si od kradje, nevremena, poplava, grebanja i svih drugih nevolja
Sve su to samo fore iz osiguranja. Kao prvo, ako si kasko osiguran od krađe i recimo maznu tu auto posle godinu dana. Ti ne dobijaš isti novac koji si dao za nov auto, nego ti ga cene kao polovnjaka, starog godinu dana. Tako da bi uzeo isti, a nov, treba da zavučeš ruku u džep. Verujem da to nisi znao?
Ako si osiguran protiv krađe svari, jako teško se dokazuje, šta ti je ukradeno, jer osiguranje pretpostvalja da filuješ stvar i navodiš i što nije bilo (zlato, Rolex sat, mobilni od 500 eur). Ako ti ga ogrebu ili kao mom burazeru slome šoferku, isplate kasko za staklo (ne mora marke koje je tvoje bilo) koje je najjeftinije ili umerene cene i još te zezaju.
Za skoro većinu premija, traže tvoje učešće, koje bude uvek nešto veće nego što je dogovoreno kad treba da se nedoknadi štetan događaj i u svakom slučaju gubiš bonus, bez obzira što nisi kriv.
Ja sam pre 15 dana imao štetan događaj i napravio sa štetnikom evropski izveštaj. Tada nisam znao, da to nije dovoljno, nego štetnik posle mora da ode u osiguravajući zavod i da pismenu izjavu gde priznaje da se prihvata odgovornosti. Ako to ne uradi, osiguranje neće isplatiti štetu. Onda moraš da ga tužiš, plaćaš veštačenje, gde će veštak saobraćajne struke veštačiti iz evropskog izveštaja situaciju, pa još ako nisi dobro nacrtao, što se zna desiti, jer su svi akteri događaja jako uzbuđeni (meni su drhtale ruke, jedva sam držao olovku, a štetnik, samo što nije zaplakao), pa tek onda kad ga sud oglasi krivim, ti možeš u osiguranje da naplatiš štetu, jer štetu ne nadoknađuju, ako se ne zna ko je kriv. Dotle prođe 1-3 godine.
Dakle, dobro je je imati osiguranje, ali moramo biti svesni, da je ono šta mi mislimo da je osiguranje, lažna slika i da građanima uvek na neki način zavuku. Znam za primer, gde je devojci poplavljen stan koji je bio osiguran i da nije dobila realnu odštetu. Mom burazeru su isplatili samo 9000 din. za krilo na Mazdi 3, pa posle žalbe i pretnje da će ih prijaviti NBS isplatili mu 22 000 din., a za šoferku se još nadvlači sa njima (drugi nezavistan štetan događaj).
Dakle, nemojmo misliti, da ako smo kasko osigurani, da ne moramo da se sekiramo, baš napotiv, molite Boga, da se štatan događaj i ne desi, jer vas i pored kaska uvek nešto košta, ako ništa drugo, gubitka nereva i živaca sa policijom, osiguranjem, štetnikom i sl. a svi oni ne sarađuju baš uvek i zavlače vas kako stignu (murja neće da izađe na lice mesta ako je mala šteta, zato im pretite unutrašnjom kontrolom, zapisnik sa uviđaja ili službena zabeleška (nije isto i nema istu pravnu snagu) se nekad čeka i do 15 dana, osiguravač ne priznaje realno štetu, kasne sa isplatom, procenitelj ne odobrava baš svaku popravku koji vi mislite da treba, štetnik ne priznaje odgovornost, ako je štetu nanelo NN lice, onda se stvari dodatno komplikuju od slučaja do slučaja).
Na kraju, da obajsnim još nešto, ako se odlučite za nov deo, što je recimo skoro neizbežno u slučaju Suzukija, jer malo je otpada, onda vam taj deo osiguranje amortizuje, tj. oni se pravdaju da nisu dužni platiti nov deo na polovnom autu, pa isplate pola cene istog ili cenu dela iz male privrede. A ti vidi ako se skupi far, hauba, krilo, hladnjak i far, dakle zavrnu te recimo 100-200 eur na kraju za štetu od 700 eur.
Zadnji savet, koji vam dajem, gledajte da dogovorite sa osiguranjem da popravku plate oni servisu, a ne vama. Ako plaćate vi, pa vam refundiraju, donesite fisklane račune i fotografije slikane pre, u toku i posle popravke (sve slikaju u servisu ako su odgovorni), može da se desi da vam zakinu 10 % od svega što ste imali od troškova, jer pretpostavljaju da ste se dogvorili sa sreviserom, da pišu par norma stai više za ruke. Možete da prihvatite servis koji oni preporučuju, ali niste u obavezi da prihvatite, ma šta rekli. Tada ćete dobiti garantno pismo od njih, koje oni naprave, kad im servis fakturiše popravku i sa tim pismom podižete auto. Lovu ne viđate, ali i ne čekate 20 dana da vam se isplati iznos koji može da bude i manji nego što ste očekivali. Ako ništa drugo, svi su u dilu, a vi ste 'ebena stranka, zato ne računajte da možete ućariti neki dinar (a može i to ponekad), jer vama prvenstveno treba da je stalo do auta, a ne do 20 eur više da naplatite.
Ukoliko ste primorani da sa auto otpada uzmete polovan deo, neka serviser da izjavu (može pisana rukom, sa njegovoim pečatom i potpisom) da vam je on prodao taj deo i po toj ceni (ne spominjite otpad). Osiguranje zna kolike su cene na otpadima i približno će ceniti tu sumu prema tome.
Ako nekom ikad pomognem ovim što sam napisao, častite me pićem, iskreno se nadam da me nećete zvati povodom toga, već povodom nekog slavlja druge vrste.