Onda,posto su svi prijavljeni negde,a baba penzioner,nije ni cudo sto ne placamo nista

Nismo se razumeli, ili se nisam dobro odrazio.Rakhil napisao:Ma jok, nisam ja u tom fazonu borbe protiv subvencija ovde i sada, ja im se protivim uopste i bilo gde, ali to ne znaci da bi bilo realno da ih mi jednostrano ukinemo nasim proizvodjacima - to je ipak malo sire pitanje i do resenja se ne moze doci preko noci. Samo sam odgovorio Superbossu da nismo na isto mislili povodom krivice drzave.
Tipican primer ocajne politike nasih ministara je da ti je bio zabranjen IZVOZ psenice, kukuruza, soje itd, jer je retardirani ministar smislio kako se ne sme ugrozavati domaca snabdevenost, a i stocare bi ugrozilo ako skoci cena kukuruza. To je bila prilika da seljaci iskoriste prednost dobrog roda i visoke cene i da namaknu pare za investicije, ali jebiga kad je vlada pametnija pa je ne zanima ponuda i potraznja.
Texonja, pretpostavljam da nisi zaposlen u nekoj (svojoj ili tuđoj) firmi? Ako bi bio zaposlen, ne bi morao dodatno da uplaćuješ PIO + zdravstveno. Štos je u tome što država hoće da natera svakoga da ih plaća, jer se u protivnom vodi kao nezaposlen, pa efektivno drugi to plaćaju za njega.Texonja napisao: ... ali ja i dalje moram da placam PIO. Kao osudjen. Dakle, od 15 lanaca zemlje koji vrede oko 50.000 eur dobijem na konto arende
Texonja napisao: Evo da krenem mojom ulicom gde su sve titovi proleteri, verujem da bi mi okacili oko glave tablu "kulak" i sutali me po blatnjavoj ulici. Ne bi bilo prvi put u istoriji. Brkove nemam, pa ne mogu da mi cupaju.
dragvorl napisao:To u teoriji, a u praksi bi normalno cene otisle gore jer je ˝euro skocio˝. To je inace opravdanje za sve u Srbiji, i sto pada kisa i sto dete place.ljubitelj napisao: Kada bi kurs bio npr 1eur= 200 din, automatski bi domace cene bile skoro upola nize iskazane u evrima.
Prakticno bi bila ista cena kao i tamo negde gledano u eur-eur paritetu.
Dinarska cena domace robe se uglavnom ne bi menjala promenom kursa.
Stanje konstantne inflacije drzavnih troskova u vidu zahvatanja za mene je cinjenica. Svake godine se povecava porez u dinarima, konkretno porezi i doprinosi na zaradu su povecani za oko 14% 2013./2012 godina, akontaciona obaveza.Rakhil napisao: Ovo ostalo ti je tacno ako pretpostavis da mi imamo stanje konstatne inflacije, ali meni deluje da smo odavno u stagflaciji: imamo visoke stope inflacije, stopa razvoja usporava a nezaposlenost se povecava. Dakle, mnogo vece sranje je u pitanju.
Najprostije resenje je vezati se za cvrstu valutu i uvesti valutni odbor umesto NBS, ali ko bi onda primao onolike plate i stampao pare kad zafali za penzije...
ljubitelj napisao:
Ne bih ja imao ikakve brige oko realnih cena da se kod nas uvede tipicni sistem trzisnih odnosa, ali bi mnogo ljudi bilo iznenadjeno da sada imaju prevelike plate koje ce se prepoloviti na realan nivo prostim izlaskom na trziste. Bilo je vec nekoliko primera sa opstinskim komunalnim firmama gde se otvorilo trziste usluga i za privatne firme pa se pokazalo koliko su drzavne cene naduvane, recimo odnosenja smeca.
Netacno sve sto si pretpostavio.Laki021 napisao:
Sta ako su (aj se kladimo da jesu) privatne firme angazovale ocajne nezaposlene ljude i dali im minimalne plate koje su ispod svakog nivoa dostojanstva. Onda sa takvim rahodima za plate mogu da ponude nizu cenu usluga od drzavne(gde su plate vece, ali niko normalan nece reci visoke), sta je onda tu precenjeno? Ili je mozda nesto podcenjeno?
I onda ce na kraju ovi koji su radili za vece plate podobijati otkaze jer nema pisla za sve, tj i dalje je potreban isti broj radnika kao i na pocetku. Krajnji rezultat isto broj ljudi radi isto posao, samo sto sada zaradjuju 20 000 umesto 50 000 i svi su socijalni slucajevi, fantazija.