Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Xepoj87 »

Aha,to je fora ;)
Onda,posto su svi prijavljeni negde,a baba penzioner,nije ni cudo sto ne placamo nista :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Da bi drzava subvencionisala poljoprivredu odnosno poljoprivrednike (i ne samo poljoprivredu vec i sve ostale privredne grane) drzava mora da bude jaka,stabilna,sa niskom stopom inflacije i sto je najvaznije mora da ima ekonomiju koja to moze da podrzi,dakle mora da bude sve ono sto Srbija nije.Srbija sa obimom ekonomije od svega certrdesetak do pedeset milijardi dolara na 7,5 miliona ljudi ne da nije u situaciji da subvencionise poljoprivredu nego ne moze da potkrepi najosnovnije potrebe.Zemlji velicine Srbije potrebna je ekonomija od minimum 150 milijardi dolara da bi mogla ozbiljno da se pozabavi poljoprivredom kao razvojnom sansom drzave,a da pritom obezbedi normalno funkcionisanje ostatka privrednog udela u drzavi … Dakle da subvencionise poljoprivrednike,ulozi u sisteme za navodnjavanje,pronadje partnere po svetu,obezbedi dovoljne kolicine za izvoz itd. Tek onda mozemo ozbiljno da razgovaramo o poljoprivredi i da se takmicimo sa nekim evropskim zemljama u poljoprivrednoj bransi.Ako jedna Holandija koja ima povrsinu vojvodine godisnje proizvede 45 milijardi evra (koliko inace iznosi ukupni bdp Srbije) zasto Srbija koja ima trostruko vecu obradivu povrsinu od te Holandije ne moze da proizvede bar 20 milijardi evra od poljoprivrede,pa da u narednih 6-7 godina dostignemo nivo Holandije ?
Da ne pricam o tome kolike sanse imamo na ostalim poljima,kao sto su energetski sektor,seoski turizam i mnogo toga.Ali sve dok drzavu budemo posmatrali po sistemu : "Lezi hlebu da te jedem" propadacemo i dalje.Ovde vlada katastrofalan nerad u kombinaciji sa nevidjenom pljackom vec dobrih tridesetak godina.

Ljudi moji,danas se u Berlinu i drugim najrazvijenijim evropskim gradovima na svakom koraku mogu videti dizalice,otvaraju se startup firme,traze partneri po svetu vise nego u vreme pokretanja industrijske revolucije,a mi sta radimo – trosimo ono sto je preostalo od nasledja iz doba socijalizma,zaduzujemo se iz dana u dan i cudimo se sto je drzava propala. :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Živimo u jako lošem okruženju za pokretanje bilo kakvog posla. Šta god da počneš - imaš ogromne šanse da se brzo ugrobariš. Zato većina ništa i ne pokušava. Trula nam je "podloga", tu je najveći problem...
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Slazem se potpuno,nema dileme da je problem u losem poslovnom okruzenju,ali ima odosta toga i do samog mentaliteta kod ljudi.Nas covek bi pre pristao da radi za 500 evra sigurne plate u drzavnoj firmi,nego da pokrene privatni posao gde ce mu biti osigurano par hiljada evra mesecno.Ali kao privatnik morao bi da radi nesto,a to se prosecnom Srbinu (cast izuzecima) ne isplati. :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Saša »

Osigurano? :)

Lome ljudi ovde kičmu i za mnogo manje od 500 evra koje pominješ. Nismo baš toliki neradnici. I ne rade svi po državnim firmama...

Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa dabome da ne rade, razmisljaju kako da se ufuraju tamo. :rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Incognito bilo bi lepo kad bi svaki privatni biznis donosio zaradu od par hiljada evrica mesecno.. Bilo bi lepo kad bi uopste takvi poslovi bili raspostranjeni po Srbiji... A siguran sam da takvih firmi ima u malom %..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

A bilo bi lepo i kada za toliku zaradu firme ne bi bila potrebna najcesce ogromna ulaganja...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Rakhil napisao:Ma jok, nisam ja u tom fazonu borbe protiv subvencija ovde i sada, ja im se protivim uopste i bilo gde, ali to ne znaci da bi bilo realno da ih mi jednostrano ukinemo nasim proizvodjacima - to je ipak malo sire pitanje i do resenja se ne moze doci preko noci. Samo sam odgovorio Superbossu da nismo na isto mislili povodom krivice drzave.
Tipican primer ocajne politike nasih ministara je da ti je bio zabranjen IZVOZ psenice, kukuruza, soje itd, jer je retardirani ministar smislio kako se ne sme ugrozavati domaca snabdevenost, a i stocare bi ugrozilo ako skoci cena kukuruza. To je bila prilika da seljaci iskoriste prednost dobrog roda i visoke cene i da namaknu pare za investicije, ali jebiga kad je vlada pametnija pa je ne zanima ponuda i potraznja.
Nismo se razumeli, ili se nisam dobro odrazio.

Hteo sam da kazem ISTO mislim da je drzava kriva, a ne iz istih razloga :) Verovatno bi svaki od clanova foruma mogao da nabroji jedan razlog.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Texonja napisao: ... ali ja i dalje moram da placam PIO. Kao osudjen. Dakle, od 15 lanaca zemlje koji vrede oko 50.000 eur dobijem na konto arende
Texonja, pretpostavljam da nisi zaposlen u nekoj (svojoj ili tuđoj) firmi? Ako bi bio zaposlen, ne bi morao dodatno da uplaćuješ PIO + zdravstveno. Štos je u tome što država hoće da natera svakoga da ih plaća, jer se u protivnom vodi kao nezaposlen, pa efektivno drugi to plaćaju za njega.

Znam da ti nećeš tražiti zdravstveno osiguranje ili druge povlastice za nezaposlene, ali problem je kako to objasniti državi. :)

EDIT: Sada videh da je Nikaragva ovo već napisao. :)
Texonja napisao: Evo da krenem mojom ulicom gde su sve titovi proleteri, verujem da bi mi okacili oko glave tablu "kulak" i sutali me po blatnjavoj ulici. Ne bi bilo prvi put u istoriji. Brkove nemam, pa ne mogu da mi cupaju.
Slika

(piše, na ruskom: "uništićemo kulaka kao klasu") :mrgreen:
Ђенерал Јанковић
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao:
ljubitelj napisao: Kada bi kurs bio npr 1eur= 200 din, automatski bi domace cene bile skoro upola nize iskazane u evrima.
Prakticno bi bila ista cena kao i tamo negde gledano u eur-eur paritetu.

Dinarska cena domace robe se uglavnom ne bi menjala promenom kursa.
To u teoriji, a u praksi bi normalno cene otisle gore jer je ˝euro skocio˝. To je inace opravdanje za sve u Srbiji, i sto pada kisa i sto dete place.

Pa ne bilo bas tako jednostavno. Bez dotacija i bez privilegovanog polozaja na trzistu ne bi se menjala bitno cena niti roba niti usluga.

Svakome je cilj zarada a ona se smanjuje porastom cena iznad realnih uz pratece smanjenje obima poslovanja.
Naravno, uslov je da se drzava ne mesa u nacin formiranja cena kao niti u slobodu kupovine odnosno prodaje necega.

Opravdanja su razna moguca, ali trziste ne priznaje nista od tih prica.

Nasi ljudi su vrlo pametni i sposobni, pokazalo se mnogo puta sirom sveta kada se postave u poziciju da sami treba da zarade shodno svojom odlukom. U realnom trzisnom svetu gde utakmica na trzistu je svakodnevna briga.

Ne bih ja imao ikakve brige oko realnih cena da se kod nas uvede tipicni sistem trzisnih odnosa, ali bi mnogo ljudi bilo iznenadjeno da sada imaju prevelike plate koje ce se prepoloviti na realan nivo prostim izlaskom na trziste. Bilo je vec nekoliko primera sa opstinskim komunalnim firmama gde se otvorilo trziste usluga i za privatne firme pa se pokazalo koliko su drzavne cene naduvane, recimo odnosenja smeca.
Rakhil napisao: Ovo ostalo ti je tacno ako pretpostavis da mi imamo stanje konstatne inflacije, ali meni deluje da smo odavno u stagflaciji: imamo visoke stope inflacije, stopa razvoja usporava a nezaposlenost se povecava. Dakle, mnogo vece sranje je u pitanju.

Najprostije resenje je vezati se za cvrstu valutu i uvesti valutni odbor umesto NBS, ali ko bi onda primao onolike plate i stampao pare kad zafali za penzije...
Stanje konstantne inflacije drzavnih troskova u vidu zahvatanja za mene je cinjenica. Svake godine se povecava porez u dinarima, konkretno porezi i doprinosi na zaradu su povecani za oko 14% 2013./2012 godina, akontaciona obaveza.
Konkretno povecana je cena javnog gradskog prevoza, povecana je cena javnog parkiranja, povecana je cena komunalnih usluga preko "infostana"./
Pricam o inflaciji cena, ne pricam o opstoj stagflaciji.

Jako prosto resenje vidim na primeru juznog suseda, prestanak stampanja para bez pokrica i balans platnopg bilansa uvoz-izvoz i eto stabilne vrednosti lokalnog novca.
Konkretno, MK Denar je vise od 10godina stabilan, oscilacije vrednosti sezonski variraju 61 +- 0.50. Godinama unazad.

Samo takvo resenje znaci da mnogi sadasnji korisnici izmisljenog novca vise ne bi mogli da trose nepostojeci novac koji sada pozajmljujemo besomucno, ili jos gore stampamo kroz obveznice.
Osim dinara prosle godine smo stampali i evro i dolare.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pazi ljubitelj, lepo je to sto ti pricas u teoriji, i ja bih licno pootpustao komplet drzavni aparat, dakle sve, profesore, ucitelje, lekare, ministre, sve zivo i onda ajmo Jovo nanovo konkurs, koliko posla toliko radnih mesta, naravno po sposobnosti, a ne po podobnosti, a ko je nesposoban neka se potrudi vise...e to je u teoriji, u praksi toga biti nece, kao sto ni dinar izgleda nece skoro na 180.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

ljubitelj napisao:
Ne bih ja imao ikakve brige oko realnih cena da se kod nas uvede tipicni sistem trzisnih odnosa, ali bi mnogo ljudi bilo iznenadjeno da sada imaju prevelike plate koje ce se prepoloviti na realan nivo prostim izlaskom na trziste. Bilo je vec nekoliko primera sa opstinskim komunalnim firmama gde se otvorilo trziste usluga i za privatne firme pa se pokazalo koliko su drzavne cene naduvane, recimo odnosenja smeca.

A ne mislis da tu ima mozda i drugacije objasnjenje?

Sta ako su (aj se kladimo da jesu) privatne firme angazovale ocajne nezaposlene ljude i dali im minimalne plate koje su ispod svakog nivoa dostojanstva. Onda sa takvim rahodima za plate mogu da ponude nizu cenu usluga od drzavne(gde su plate vece, ali niko normalan nece reci visoke), sta je onda tu precenjeno? Ili je mozda nesto podcenjeno?
I onda ce na kraju ovi koji su radili za vece plate podobijati otkaze jer nema pisla za sve, tj i dalje je potreban isti broj radnika kao i na pocetku. Krajnji rezultat isto broj ljudi radi isto posao, samo sto sada zaradjuju 20 000 umesto 50 000 i svi su socijalni slucajevi, fantazija.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Laki021 napisao:

Sta ako su (aj se kladimo da jesu) privatne firme angazovale ocajne nezaposlene ljude i dali im minimalne plate koje su ispod svakog nivoa dostojanstva. Onda sa takvim rahodima za plate mogu da ponude nizu cenu usluga od drzavne(gde su plate vece, ali niko normalan nece reci visoke), sta je onda tu precenjeno? Ili je mozda nesto podcenjeno?
I onda ce na kraju ovi koji su radili za vece plate podobijati otkaze jer nema pisla za sve, tj i dalje je potreban isti broj radnika kao i na pocetku. Krajnji rezultat isto broj ljudi radi isto posao, samo sto sada zaradjuju 20 000 umesto 50 000 i svi su socijalni slucajevi, fantazija.
Netacno sve sto si pretpostavio.
Privatna firma (poreklom iz Austrije) je zaposlila iste radnike iz JKP, dala im vec plate ali i dala im raspored radnih obaveza.
Niza cena usluge je odredjena prostom zamenom naplate po m2 za naplatu po osobi, i daleko efikasnijim radom.
Visak je oko 30% radnika.
Smece se odnosi 2 puta nedeljno sa kucnog praga, umesto jednom nedeljno kako je radilo drzavno preduzece.

Rezultat je da manje ljudi radi za vece pare, gradjani placaju manje za bolju uslugu a JKP je skinuto sa tereta opstinskog budzeta.
Bila je detaljna reportaza na TV za 2 razlicite opstine, u jednoj je kako sam opisao u drugoj jos lutaju i nemaju resenje za JKP.

Iz tvog nastupa kao da ti pise na celu sledece- ne volim nista privatno i nikada nisam radio nista privatno, nikada nisam bio zaposlen u privatnoj firmi, nikada nisam ukapirao kako to privatni biznis funkcionise.
Takav stav kao sto je tvoj obicno iznose neinformisani ljudi na bazi nekih svojih predubedjenja a na osnovu jedinog iskustva zivota i rada na budzetu koji im garantuje da ne razmisljaju dublje u sustinu sta je i kako se dolazi do zarade.

Dakle, nemoj da pomisljas da se kladis na ove teme, sanse su da promasis sustinu.

@dragvorl, nije to poenta. Ne otpustaju se potrebni ljudi vec nepotrebni.Kao i sto se plate odredjuju prema realnom stanju prihoda.
Samo mi nemoj reci da su svi do poslednjeg zaposleni u drzavnoj sluzbi bas potrebni i bas na tom radnom mestu, i bas sa tolikom platom i bas tako kako su dosli do tog radnog mesta.

Ne moze zarada (na trzistu ostvarena) privrede da bude manja od troska vanprivrede. To je prosto neodrzivo, realne plate u drzavi moraju biti takve da ono sto se zaradi moze maksimalno da se potrosi na nivou drzave.
Pritom se odnosi na privredu koja stvara nesto realno sto je razmenjivo i naplativo na medjunarodnom trzistu.

Ne mogu se plate isplacivati stalnim uzimanjem kredita za iste.

Piramidalne "stednje", Ponzi shema, ima milion naziva- sve vodi u sigurnu propast sto je matematicka istina i nije vezano za politiku ili zelje. Prosto zakonitost je da mora da se zaradi vise nego sto se potrosi a nesto ostavi za ulaganje u razvoj.
To vazi za licni budzet pojedinca, to vazi za kucni budzet, to vazi za firmin budzet, to vazi za opstinksi budzet, to vazi za glavni drzavni budzet, to vazi uvek i svuda trajno.

Samo privremeno moze potrosnja da bude veca od prihoda, i to samo dok postoji vanredan priliv da to pokrije sto je obicno kredit ili drugo zaduzivanje.
To nema veze sa nama, to je prosto tako sto se vidi sada i sirom EU gde se "zaboravilo" na trziste i temelje kapitalizma.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pogresno si ti mene razumeo prijatelju. Meni se gade drzavni paraziti i ljudi kojima je cilj da se ufuraju negde i da ceo zivot ne rade i da sisaju ono sto malo zdrave privrede napravi. Zato kazem, ceo aparat raspustiti, posle primiti najbolje koji ce da rade posao kako treba...a visak neka rese oni koji su ga napravili. Da ne pricamo o tim platama po drzavnoj sluzbi koliko su realne, ccc...odmah se iznerviram.
SlikaSlika
Odgovori