Ne pitaj...

A da cujes smehotresne kilometraze skoro svih automobila... Jao
Teks sa B92, o tome kako se parkirati ovih dana u Bgu, i jedan od komentara koji sumira sve utiske iz ove teme...
1. Fenomen 1 - borno vozilo/tenk. Vozac razgrne 20x20cm snega sa sofersajbne i krene u avanturu. Ne vidi nista sa bilo koje strane, a napred vidi samo strogo ispred, kao konj sa ularom. Takve bih momentalno iskljucivao iz saobracaja i oduzimao dozvolu na po 6 meseci, momentalno.
2. Fenomen 2. - potrude se da ociste sva stakla, ali ne i resto auta. Prvi jaci gas - sav sneg sa haube im odleti u soferku i automatski postanu slepi ... jos ako nisu odledili brisace - zicer za nesrecu. Svako jace kocenje - sneg sa krova im se strovali na soferku, i opet ista situacija.
3. Fenomen br. 3 - ciscenje snega. Izumrla disciplina. U zgradi sa 14 stanova, niti jedan jedini komsija, ali bas niti jedan, nije izasao ispred ulaza da ocisti, a kamoli da zajednicki ocistimo (podjednako) zajedicki parking. Meni neobjasnjivo. Vrhunac idiotluka je objasnjenje 'Ne isplati mi se da uopste cistim parking mesto jer ce neko drugi tu da stane kada se ja isparkiram'!?!? Nikome ne dopire do mozga da ako svako ocisti oko svog auta (dakle - jedno jedino parking mesto) - svima ce biti bolje jer ce sva parking mesta biti ociscena, pa onda nema ni veze ko gde parkira.
4. Fenomen br. 4 - ciscenje da bi se isparkirali. Obozavam ovaj fenomen da ugledam sa prozora. Izadje se napolje i po poimanju da se mora rascistiti da bi se auto isparkirao, dohvati se lopata i onda se sav sneg koji smeta, na brzinu (da komsiluk ne vidi), nabaca tacno iza prvog automobila sa leve i desne strane ... brigo moja, predji na drugoga. Kada sam pitao komsiju 'A kako bi se vi osecali da se isprakiravate posle komsije i da vidite da je on sav sneg sa i oko auta nabacao iza i oko vaseg?' ... samo me je tupo pogledao blagotelecim, zbunjenim pogledom.
5. Fenomen br. 5 - kako se odglaviti kada 'zaslajfuju' u mestu. Umesto da izadju iz auta i malo otkopaju prostor ispred i iza tockova da mogu da uhvate taj mali 'zalet' - gro genija krece da turira masinu ... i po dobrih 10ak minuta. Nemaju alatku u kolima, a nece ni da 'habaju' gumirane patosnice podvlacenjem izmedju tockova. I onda turiraj, turiraj, turiraj ...
Naravo, pitao sam komsiju da li oseca taj divan smrad koji je zagolicao nase nozdrve u toj situaciji, a kada me je zblanuto pogledao rekao sam mu da je to njegova lamela, i da mozda nije zgoreg da pita u servisu posto je nova, jer uskoro ce mu trebati (cenim, nakon 20ak takvih isparkiravanja/uparkiravanja).
6. Fenomen br. 6 - gume. E, ovaj je omiljeni. Jedan komsija se po 10ak minuta, barem 5-6 puta dnevno isparkirava i uparkirava. Prvih 5-6 puta sam mu pomogao, sve dok nisam provalio da tip ima letnje gume, pa jos dobrano celave. Naravno, samo je rekao 'Znas li ti posto zimska guma?'. Rekoh mu da znam, da ih imam sve cetiri na autu i da me sledeci put zaobidje sa 'Komsija, moze pomoc da me malo gurnete da se isparkiram?' pitanjem. Naravno, za pomenute maltrete rivi su mu klimatsko otopljavanje, meteorolozi, oblaci, cia (snajka, cia), mosad, masoni, Milka Canic ... svi i sve, samo ne on.
Navedene situacije iznad mi, nekako, najvise bodu oci, ali ima jos bar pola tuceta idiotluka kojima su ljudi iz nekog razloga skloni. Potpuna degradacija (vozacke) kulture pracena odsustvom socijalne inteligencije i kulture zajednickog zivljenja u zgradi. Ali, to smo 'mi'.