Šta kupiti - Kia Ceed ili Hyundai i30

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Šta kupiti - Kia Ceed ili Hyundai i30

Post od jocas »

Od decembra 2008. vozim Hyndai i30 1.4 benzinac 109 KS, kupio ga novog i odlično me služi, prešao 32000 km. Malo prelazim godišnje, uglavnom na otvorenom, manje po gradu, nekad se desi da prođe i po 5-6 dana da ne pomerim auto. Ali volim da imam pouzdan auto sa kojim mogu u svako doba da krenem na duži put i da ne mislim. Obično dvoje u kolima, mada planiram proširenje.
Garancija mi ističe decembra, osim redovnih servisa menjao akumulator i 2 H7 sijalice. Zadovoljan servisom, u Nišu imamo 2 ovlašćena za Hyu.

Imam dobru ponudu od prijatelja koji zna auto od prvog dana, zato i nudi dobru cenu (i njemu i meni dobra cena).
Razmišljam da doplatim i opet kupim nešto od navedenih modela:

1. Hyundai i30 - opet isti motor, style paket opreme. Fali mi tempomat koga više uopšte ne nude ni u najskupljem paketu i alu felne . Cena je oko 12000 sa popustom za starog kupca :D
2. Kia Ceed u verovatno Dynamic paketu opreme za oko 13000, možda može malo da se pregovara.
Isti motori 1.4 sa 100 ks, meni dovoljno, sa 6 brzina.

Oprema na Ceed-u je dosta bolja - tempomat, bluetooth, alu felne 16 (205/55 R16, kod Hya čelične, u najvišem paketu 15), naslon za ruku, više mi se sviđa kako izgledaju plastike u Ceed-u.
Generalno mi se više sviđa enterijer Ceed-a. Neke stvari mi se više sviđaju u mom i30 MK1 nego u novom i30, kažu da je to zato što je on iz Koreje, a ne Češke.
Mane - za Hyundai imam proveren servis sa poznatim ljudima (što mi jako znači), tačnije dva servisa. Kia - jedan servis koji baš ne uliva poverenje, i dosta je skuplji servis (radni sat).
Ceed nema rezervni točak , već set za reparaciju, nema ni mogućnosti doplate.
Opet, kad iz svog i30 sednem u novi nemam neki poseban osećaj napredka, osim što je nov model i nov auto. A stari mi nije dosadio :D
Kad sednem u Ceed-a izmami osmeh, u nekoj Dark Gun srebrnoj boji sa lepim felnicama izgleda odlično.
Ostaje da smislim - vozim stari i30 još neko vreme, registrovan i kasko do kraja godine (znači zamena guma, neki servis na 5 godina sa zamenom kajševa i još ponečeg, teža kasnija prodaja sa manjom cenom...) ili da iskoristim dobar trenutak za prodaju i kupim nešto novo.

Gledao sam još dosta modela (bio 2 puta na sajmu) - Civic otpao zbog servisa u Bg-u ili Čačku, Mazda 3 stari model mi je tesna, Focus mi se ipak ne dopada (osim sedana koji je jako skup), 500L ni da razmislim :D, novi Auris - ne hvala, stari - slab motor. Golf VII - dosta skuplji, skup kasko, veći rizik krađe.
Razmišlajo i o Sportage-u, za 16000 nudi sve što mi treba, ali je to preveliki auto za moje potrebe sa većom potrošnjom i skupljim održavanjem.
Otvoren sam za svaki konstruktivan predlog, imam par dana da odlučim dok traju sajamske akcije, cena 12-13 K.
Prijatelj hoće da čeka na isporuku do početka maja, ja njega da čekam za deo para - vezana trgovina :D
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Šta kupiti - Kia Ceed ili Hyundai i30

Post od jaksa »

Sve je odlučeno čini se meni:
"Kad sednem u Ceed-a izmami osmeh"
:)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

:plusone:

ali nisi ti jedini, definitivno je ceed bolja opcija od i30, jer je hyu vlasnik kie pa sada se oni foliraju kao da su real deal pa su im i cene toliko vise od kie.

Moj glas takodje ide za ceed. ali gledaj da su te cene od 12-13k za 1.4 od 100ks bez popusta za tebe vec je to redovna cena zbog sajma, ako vec hoce da ti daju pogleda ovaj cenovnik na kia.rs . VIdeces da za te pare mozes da uzmes benzinca od 135ks i isto u dynamic opremi. ;) Nemoj da te veslaju na te fore, kao nas si musterija imas popust ali nemoj nikom da pricas. To su im stvarno pederske fore.
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Odlazak jednom godišnje do Beograda na servis i njegovo plaćanje nešto skuplje je apsoutno vredno osmeha tokom cele godine.
Dakle Seed.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Zaista teška odluka.
Ako je već dobra ponuda za prodaju, auto izašao iz garancije, posle 5 godina sasvim je ok razmišljati o novom, ako mogućnosti dozvoljavaju.
Po meni, i30 je racionalna kupovina, ali Ceed nudi više i taj osećaj koji ti izmami osmeh na lice, to tek nema cenu. E sad, koliko je to skuplje održavanje u odnosu na i30? Za servis, nije problem što je jedan servis u pitanju, već kakva su iskustva iz servisa. Mene čudi da se ovi brendovi zastupaju zasebno i imaju zaseban servis, jer je dosta zajedničkih delova.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

sebekkg napisao::plusone:

ali nisi ti jedini, definitivno je ceed bolja opcija od i30, jer je hyu vlasnik kie pa sada se oni foliraju kao da su real deal pa su im i cene toliko vise od kie.

Moj glas takodje ide za ceed. ali gledaj da su te cene od 12-13k za 1.4 od 100ks bez popusta za tebe vec je to redovna cena zbog sajma, ako vec hoce da ti daju pogleda ovaj cenovnik na kia.rs . VIdeces da za te pare mozes da uzmes benzinca od 135ks i isto u dynamic opremi. ;) Nemoj da te veslaju na te fore, kao nas si musterija imas popust ali nemoj nikom da pricas. To su im stvarno pederske fore.
Slika
Doplata za metalik boju 370 eur.
To su redovne cene, tek ide pregovaranje. Za niži paket opreme nude parking senzore i patosnice, za Dynamic samo patosnice. Da, da :kezo:
Kod Hya imam popust :kezo:

Auto je još u garanciji, servis Kia imam u Nišu, samo malo lošije deluje od 2 za Hyu.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Šta kupiti - Kia Ceed ili Hyundai i30

Post od Saša »

I meni se čini da si ti već odlučio, samo želiš da ti mi to i potvrdimo... :)

Dakle: Kia Ceed

Tapatalk
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

A i ukopaše i30 sa ovim:

Možda iz tih razloga Hyundai i30 obiluje krivudavim formama i sajber kič detaljima koji skreću pažnju.

Sa druge strane, Cee'd je daleko uglađeniji i ostavlja dijametralno suprotan utisak. Zbog toga verujemo da će biti zanimljiviji ljudima na zapadu Starog kontinenta.

http://www.b92.net/automobili/vozili_sm ... _id=700982
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ja sam završio poređenje kad sam video da i30 nema tempomat.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Meni u svakom Hyu smetaju one plastike sa zadnje strane naslona sedista.

A ako se vec ide 1x godisnje na servis onda i Honda nije los izbor :-)
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Ceed :) upravo zbog osmeha
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ceed :doubleup:
Korisnikov avatar
Stefy
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 21:15
Garaža: Dacia Sandero II Laureate 1.2 16v

Post od Stefy »

Kia Ceed :pivo:
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

:plusone:

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Honda je definitivno dobar izbor, tu nema greške. Išao bi ja do Zagreba jednom godišnje, da nemam bliži servis. Međutim, ima jedno veliko ALI, u celoj priči, kao što to obično biva.

Civic 1.4 100KS u osnovnoj (Comfort) opremi košta čak 2.000e više od Ceed-a (15.000e - sajamska cena).
Ima stvarno puno toga bitnog u osnovnoj opremi, ali eto tempomat stiže tek sa Sport paketom opreme, koji opet donosi puno toga, ali i košta 1.000e više. Verujem da se za tempomat može doplatiti, ali sve to diže cenu.
Ne znam kakav efekat izaziva Civic, ali sumnjam da donosi osmeh vredan te doplate. Pritom, Ceed izvlači najviše iz tog motora, po fabričkim specifikacijama, najbolje ubrzava i potrošnja mu je u rangu Honde, dok je i30 nešto veći potrošač.

Potpuno iskreno, da imam 15.500e za novi auto, uzeo bi Civic jer toliko košta Comfort paket opreme sa 1.8 motorom koji bi mene lično zadovoljio. Međutim, da baratam sa manjom cifrom, ne bi se uopšte bunio da uzmem Ceed 1.6GDI u nekom boljem paketu opreme. Naravno, možda bi i nešto drugo upalo u izbor, ali kad spominjemo ova tri, Ceed nekako najviše pruža, kad se sve sabere, a ne košta previše.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori