Garancija mi ističe decembra, osim redovnih servisa menjao akumulator i 2 H7 sijalice. Zadovoljan servisom, u Nišu imamo 2 ovlašćena za Hyu.
Imam dobru ponudu od prijatelja koji zna auto od prvog dana, zato i nudi dobru cenu (i njemu i meni dobra cena).
Razmišljam da doplatim i opet kupim nešto od navedenih modela:
1. Hyundai i30 - opet isti motor, style paket opreme. Fali mi tempomat koga više uopšte ne nude ni u najskupljem paketu i alu felne . Cena je oko 12000 sa popustom za starog kupca

2. Kia Ceed u verovatno Dynamic paketu opreme za oko 13000, možda može malo da se pregovara.
Isti motori 1.4 sa 100 ks, meni dovoljno, sa 6 brzina.
Oprema na Ceed-u je dosta bolja - tempomat, bluetooth, alu felne 16 (205/55 R16, kod Hya čelične, u najvišem paketu 15), naslon za ruku, više mi se sviđa kako izgledaju plastike u Ceed-u.
Generalno mi se više sviđa enterijer Ceed-a. Neke stvari mi se više sviđaju u mom i30 MK1 nego u novom i30, kažu da je to zato što je on iz Koreje, a ne Češke.
Mane - za Hyundai imam proveren servis sa poznatim ljudima (što mi jako znači), tačnije dva servisa. Kia - jedan servis koji baš ne uliva poverenje, i dosta je skuplji servis (radni sat).
Ceed nema rezervni točak , već set za reparaciju, nema ni mogućnosti doplate.
Opet, kad iz svog i30 sednem u novi nemam neki poseban osećaj napredka, osim što je nov model i nov auto. A stari mi nije dosadio

Kad sednem u Ceed-a izmami osmeh, u nekoj Dark Gun srebrnoj boji sa lepim felnicama izgleda odlično.
Ostaje da smislim - vozim stari i30 još neko vreme, registrovan i kasko do kraja godine (znači zamena guma, neki servis na 5 godina sa zamenom kajševa i još ponečeg, teža kasnija prodaja sa manjom cenom...) ili da iskoristim dobar trenutak za prodaju i kupim nešto novo.
Gledao sam još dosta modela (bio 2 puta na sajmu) - Civic otpao zbog servisa u Bg-u ili Čačku, Mazda 3 stari model mi je tesna, Focus mi se ipak ne dopada (osim sedana koji je jako skup), 500L ni da razmislim

Razmišlajo i o Sportage-u, za 16000 nudi sve što mi treba, ali je to preveliki auto za moje potrebe sa većom potrošnjom i skupljim održavanjem.
Otvoren sam za svaki konstruktivan predlog, imam par dana da odlučim dok traju sajamske akcije, cena 12-13 K.
Prijatelj hoće da čeka na isporuku do početka maja, ja njega da čekam za deo para - vezana trgovina